Autor Wątek: Crowdfunding  (Przeczytany 76782 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rodrigues

Odp: Crowdfunding
« Odpowiedź #240 dnia: Wt, 29 Sierpień 2023, 09:13:01 »
Terra Incognita Intuitio uzyskała 106% celu :D. Zostały 2 dni do zakończenia projektu.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Online misiokles

« Odpowiedź #241 dnia: Wt, 29 Sierpień 2023, 11:22:20 »
Francuska zbiórka okazała się sukcesem, anielska porażką, trzymam kciuki za polską!!

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #242 dnia: Pt, 01 Wrzesień 2023, 10:17:12 »

Łukasz Ryłko zbiera na druk drugiej części Terra Incognita.
https://wspieram.to/TerraIncognitaIntuitio

Zbiórka zakończyła się sukcesem a komiks zostanie wydrukowany w formacie A4!

Offline Eyeless

« Odpowiedź #243 dnia: So, 02 Wrzesień 2023, 21:01:14 »
Fajnie, dołączyłem pod koniec , a tu jeszcze taka niespodzianka.

Offline Leyek

« Odpowiedź #244 dnia: Nd, 03 Wrzesień 2023, 23:34:59 »
"Ponarzekałem" na wspieram.to, że A4 będzie się gryzło z wydaniem pierwszej części (choć na pewno wyjdzie na dobre niektórym planszom) i jeszcze takie info autor wrzucił:

Planuję wznowić pierwszą część w małym, limitowanym nakładzie. W powiększonym formacie, w rozszerzonej wersji z dodatkowymi planszami. Terra od początku była pomyślana jako komiks w formacie A4.

Offline Mistrz Zagłady

« Odpowiedź #245 dnia: Nd, 10 Wrzesień 2023, 14:57:52 »
Hej! Przypominam o wciąż trwającej zbiórce na komiks AGNOLOGMAT!

Komiks ma długą historię powstania, po latach zdołałem go ukończyć. Fragmenty były publikowane już kilkukrotnie w zinach i online, na wystawach, ale - uwaga, około dwie dekady temu, więc mało kto w ogóle o tym komiksie pamięta. Komiks został jednak w końcu zrealizowany a już teraz można projekt wesprzeć i na https://wspieram.to/agnologmat jest możliwość dołączenia do zbiórki na druk.

Akcja, cyberpunk, komedia gangsterska w klimatach Śląska, jest to komiks osadzony w realiach niedalekiej przyszłości, w zaułkach śląskich uliczek, w których wysoka technologia miesza się z mrocznym, zakapiorskim charakterem biedniejszych części miasta. Jeśli ktoś lubi cyberpunk, polskie komiksy, może rozważyć wsparcie projektu.
Gdyby kto był zainteresowany zapraszam do udziału w zbiórce.
Więcej materiałów na fanpejdżu https://www.facebook.com/agnologmat/ komiksu.
Wydanie będzie raczej niszowe, edycja limitowana, numerowana. Zachęcam do zapoznania się z opisem zbiórki i przyłączeniem się.
« Ostatnia zmiana: Nd, 10 Wrzesień 2023, 15:02:04 wysłana przez Mistrz Zagłady »

Offline Leyek

« Odpowiedź #246 dnia: Nd, 10 Wrzesień 2023, 18:23:27 »
Hej! Przypominam o wciąż trwającej zbiórce na komiks AGNOLOGMAT!

Nie dałoby rady dodać jako dodatki tych innych komiksów z progów (Demony..., Druga Liga, Morfium)?
Chętnie bym też wziął, a celuję w ten próg z sequelem.

Offline GoNzO

« Odpowiedź #247 dnia: Nd, 10 Wrzesień 2023, 18:34:29 »
Popieram przedmówcę. Fajnie byloby gdyby dostępny był próg ze wszystkim (wszystkie archiwalne komiksy jak i sequel).
Katalog komiksowy: https://comicgang.com.

Offline Mistrz Zagłady

« Odpowiedź #248 dnia: Nd, 10 Wrzesień 2023, 18:41:09 »
Muszę sprawdzić jak działa tam opcja dodawania nowych progów w trakcie trwania zbiórki, ale tu oczywiście nie ma problemu by zrobić full pakiet. Postaram się to ogarnąć.
Edit: OK, udało się, jest tam nowa opcja do wyboru!
« Ostatnia zmiana: Nd, 10 Wrzesień 2023, 18:58:09 wysłana przez Mistrz Zagłady »

Offline muaddib

« Odpowiedź #249 dnia: Pn, 11 Wrzesień 2023, 09:33:31 »
OK, udało się, jest tam nowa opcja do wyboru!
Wsparte :)

Offline Mistrz Zagłady

« Odpowiedź #250 dnia: Pn, 11 Wrzesień 2023, 13:54:29 »
Wsparte :)

Super! Dziękuję bardzo za to wsparcie! Także wszystkim, którzy już uczestniczą w zbiórce, jak również z góry wszystkim, którzy wezmą w niej udział.
Każda wpłata daje pozytywnego kopa do dalszego działania i przyspiesza pracę nad kontynuacjami komiksów.
Liczę, że zbiórka trochę jeszcze się rozwinie. Fajnie byłoby jednak zrobić ciut większy nakład.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #251 dnia: Pn, 11 Wrzesień 2023, 14:17:18 »
Opowiedz coś więcej, rzuć grafiką, zachęcaj  :P
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #252 dnia: Pn, 11 Wrzesień 2023, 15:22:25 »
Zbiórki na komiksy mają swoją specyfikę i wymagają dużego zaangażowania autora. Jeśli nie jesteś Rosińskim i nie próbujesz zebrać na wydanie wznowienia PRLowskiego klasyka, to niestety samo założenie zbiórki i wrzucenie w trakcie jej trwania kilku postów na forum i na FB to trochę mało. Role modelem w rej kwestii jest Hubert Ronek i jego akcje crowdfundingowe na serię "W.E.", z których każda kończy się zebraniem kilkuset procent zakładanej kwoty. Warto się do Huberta odezwać i poprosić o kilka tipów w tej kwestii. Ja sam żadnej zbiórki nie prowadziłem, ale obserwuję to sobie jako odbiorca od kilku lat i widzę, że kluczem są atrakcyjne zestawy, czyli poza komiksem, oryginalne plansze, rysunki itd. ale też stały kontakt z odbiorcami, aktualizacje, trochę jednak niestety spamowanie tematem. Nawet najlepszy komiks przepadnie jeśli autor zbiórki w trakcie jej trwania nie będzie aktywny i kreatywny.

Offline Mistrz Zagłady

« Odpowiedź #253 dnia: Pn, 11 Wrzesień 2023, 16:07:50 »
Zbiórki na komiksy mają swoją specyfikę i wymagają dużego zaangażowania autora.

To fakt i generalnie zdaję sobie z tego sprawę. Moja wcześniejsza zbiórka na MORFIUM 3 zakończyła się powodzeniem i faktycznie wymagała ogromu zaangażowania i stosowania nawet lekko natrętnej promocji.

Tutaj miałem problem innego typu. Otóż serwis na którym prowadzę zbiórkę nie autoryzował jej przez ponad 2 tygodnie, wobec czego w ogóle nie była widoczna na stronie, a jedynie z bezpośrednich linków i to z komunikatem, że brak autoryzacji. Wobec czego musiałem się wstrzymać z zaangażowaniem, żeby nie wyglądało to jak spamowanie jakimś scamem.
Ponadto zdecydowałem, choć rozumiem prawidła zbiórek i wariantów w postaci gadżetów etc. i ich wpływu na atrakcyjność zbiórki, że chciałbym skupić się na komiksach i ich papierowym wydaniu. Nie chciałbym aby komiks, nad którym tyle pracowałem stał się dodatkiem do gadżetów. Marketingowo może zły pomysł, ale
wbrew pozorom nie chodzi tu tylko i wyłącznie o zebranie kwoty ale także o praktyczny feedback dla mnie samego na ile to komiks sam w sobie jest tym co jest istotne dla czytelnika.

Co do Huberta to robi to doskonale, choć u niego zasadniczym elementem wpływającym na sukces zbiórek jest spora społeczność skupiona już wcześniej - na co ogromny wpływ miało regularne publikowanie komiksów i to często w ramach serii co bardzo wiąże czytelników i ułatwia takie projekty. Zwłaszcza jeśli, tak jak w jego wypadku są one ciekawe i ogólnie mainstreamowe, publikowane w miarę krótkich odstępach czasu.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #254 dnia: Pn, 11 Wrzesień 2023, 16:29:07 »
Spoko, jak masz doświadczenie i zbiórkę zakończoną sukcesem, to wiesz co robisz.
W każdym razie ja właśnie wsparłem, trzymam kciuki i życzę powodzenia!