Autor Wątek: comicgang.com - katalog komiksów  (Przeczytany 29902 razy)

Offline Kretos

Odp: comicgang.com - katalog komiksów
« Odpowiedź #135 dnia: Pn, 15 Grudzień 2025, 10:30:17 »
Zanim przejde do mojego pytania, to chciałbym pogratulować świetnej roboty jaką wykonałeś, korzystam praktycznie codziennie z twojej strony, zwłaszcza odkąd gildia zmieniła swój design na mniej czytelny. Cieszę się, że rozszerzysz ilość pozycji w koszyku (jestem jedną z tych osób co osiągneła limit  :P). Chciałbym zapytać czy byłaby możliwość wprowadzenia % zniżek w koszyku? Jesli obok ceny byłoby nieprzejrzyście, to może dodatkowa opcja zamiast cen? Strasznie męczące jest liczenie ciągle na kalkulatorze ile wynosi upust w sklepie, bo w wielu już ich nie wyświetlają. Wiem, że mogę kliknąć na każdą pozycję z osobna i w opisie będą wszystkie sklepy z rabatami, ale przy 100 pozycjach jest to czasochłonne. Myślę, że nie tylko ja mam z tym problem  :D

Edit: Dla mnie wystarczyłoby nawet podświetlenie po najechaniu kursorem na cenę (np. na najniższą cenę, która jest na zielono) żeby nie trzeba było otwierać pozycji w nowym oknie.
« Ostatnia zmiana: Pn, 15 Grudzień 2025, 10:43:32 wysłana przez Kretos »

Offline GoNzO

« Odpowiedź #136 dnia: Pn, 15 Grudzień 2025, 12:54:28 »
Zanim przejde do mojego pytania, to chciałbym pogratulować świetnej roboty jaką wykonałeś, korzystam praktycznie codziennie z twojej strony, zwłaszcza odkąd gildia zmieniła swój design na mniej czytelny. Cieszę się, że rozszerzysz ilość pozycji w koszyku (jestem jedną z tych osób co osiągneła limit  :P). Chciałbym zapytać czy byłaby możliwość wprowadzenia % zniżek w koszyku? Jesli obok ceny byłoby nieprzejrzyście, to może dodatkowa opcja zamiast cen? Strasznie męczące jest liczenie ciągle na kalkulatorze ile wynosi upust w sklepie, bo w wielu już ich nie wyświetlają. Wiem, że mogę kliknąć na każdą pozycję z osobna i w opisie będą wszystkie sklepy z rabatami, ale przy 100 pozycjach jest to czasochłonne. Myślę, że nie tylko ja mam z tym problem  :D

Edit: Dla mnie wystarczyłoby nawet podświetlenie po najechaniu kursorem na cenę (np. na najniższą cenę, która jest na zielono) żeby nie trzeba było otwierać pozycji w nowym oknie.

Dzięki za dobre słowo. Jasne, dodam % w koszyku, tylko muszę to jakoś przemyśleć. Na stałe nie ma co włączać bo tabela urośnie 2x.
Katalog komiksowy: https://comicgang.com.

Offline Kretos

« Odpowiedź #137 dnia: Śr, 17 Grudzień 2025, 08:47:53 »
Szybki jesteś  :D Widzę że limit koszyka został zdjęty, a procenty dodane. Mi się podoba, wciąż idzie się we wszystkim połapać. Z mojej strony duży kciuk w górę  :) 

Offline GoNzO

« Odpowiedź #138 dnia: Cz, 18 Grudzień 2025, 02:10:55 »
Szybki jesteś  :D Widzę że limit koszyka został zdjęty, a procenty dodane. Mi się podoba, wciąż idzie się we wszystkim połapać. Z mojej strony duży kciuk w górę  :) 

Ahh, z tymi procentami super pomysł, dużo więcej widać. Np. nie wiedziałem, że Chodnik Literacki ma taką dobrą ofertę na Egmont, lepiej niż Smak Liter Oo.

« Ostatnia zmiana: Cz, 18 Grudzień 2025, 02:12:40 wysłana przez GoNzO »

Offline roble

« Odpowiedź #139 dnia: Cz, 18 Grudzień 2025, 07:05:45 »
Ahh, z tymi procentami super pomysł, dużo więcej widać. Np. nie wiedziałem, że Chodnik Literacki ma taką dobrą ofertę na Egmont, lepiej niż Smak Liter Oo.

No jakby nie patrzeć to TK ma taniej o parę złotych..
Przykładowo podświetlona u Ciebie ziemia niczyja dzięki kodowi..  ;)

A ze zwykłą lojalką wyjdzie 114.05 pln..  ;)

Offline GoNzO

« Odpowiedź #140 dnia: Cz, 18 Grudzień 2025, 07:46:46 »
Na stronie z listą wszystkich posiadanych komiksów (tick) można dodać do wyników zawartość koszyka (gwiazdka).

Offline komiks

« Odpowiedź #141 dnia: Cz, 18 Grudzień 2025, 16:06:47 »
Proponuję wyrównać treść w kolumnach z cenami i procentami do prawej.

I taki pomysł.
Ranking TOP 25 komiksów z najwyższą przeceną.
Odświeżany codziennie.
Jedyne kryterium, to wysokość przeceny w %.

To promowałoby komiksy i sklepy.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline tB

« Odpowiedź #142 dnia: Cz, 18 Grudzień 2025, 16:18:06 »

To dobrze by jeszcze mieć określone progi referencyjnego rabatu na wydawcę / linię u wydawcy.

Lost In Time ma komiksy przeceniane chyba 25% (większość pozycji) i 10% (np. Toppi), zależnie od linii. I jak jest wyprzedaż starszych pozycji, to zjeżdża to dopiero powyżej 25%. I jest to pewnie "lepsza" okazja, niż Egmont z 35 na 37%.
« Ostatnia zmiana: Cz, 18 Grudzień 2025, 16:46:27 wysłana przez tB »

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #143 dnia: Cz, 18 Grudzień 2025, 16:35:44 »
Ja kolekcji używam jak koszyka - mam tam wrzucone wszystkie komiksy z mojej wish-listy, tyle że w jednej kolekcji są tytuły "normalne", w drugiej "późniejszej potrzeby", a w 3 kilka mang (bo na razie nie ma ich duż o dodanych do bazy).
Dlaczego nie trzymam tego w koszyku? Z kilku powodów, ale najważniejszy to taki, że jest tego ZA DUŻO. Byłbym tym delikwentem co zapchałby cały limit koszyka momentalnie.

Stąd pytanie: czy dałoby się pozaznaczać które "kolekcje" są rzeczywiście kolekcją, a które tylko wishlistą? No i wishlist nie brać pod uwagę w statystykach, lub ich staty liczyć oddzielnie. Alternatywnie zrobić możliwość tworzenia kilku koszyków.

Offline Kretos

« Odpowiedź #144 dnia: Cz, 18 Grudzień 2025, 18:02:15 »
Chyba nie do końca poprawnie działa to rozszerzenie koszyka, bo wczoraj miałem 105 pozycji, a dzisiaj tylko 100. Te pozycje które zostały (chyba) losowo wyrzucone, nie mogą zostać ponownie dodane. Wyświetla się komunikat "user or card item does not exists." Usunąłem jedną pozycję, aby mieć ich 99 i jeden pusty slot, ale ciągle widnieje 100. Wskoczyła na to puste miejsce automatycznie jedna z tych 5 pozycji wcześniej wyrzuconych. Co ciekawe, inne pozycje poza tymi wyrzuconymi moge wciąż dodawać i mieć ich ponad 100, ale pewnie przy ponownym zalogowaniu znowu dojdzię do tej samej sytuacji.

Offline GoNzO

« Odpowiedź #145 dnia: Pt, 19 Grudzień 2025, 01:30:44 »
Chyba nie do końca poprawnie działa to rozszerzenie koszyka, bo wczoraj miałem 105 pozycji, a dzisiaj tylko 100. Te pozycje które zostały (chyba) losowo wyrzucone, nie mogą zostać ponownie dodane. Wyświetla się komunikat "user or card item does not exists." Usunąłem jedną pozycję, aby mieć ich 99 i jeden pusty slot, ale ciągle widnieje 100. Wskoczyła na to puste miejsce automatycznie jedna z tych 5 pozycji wcześniej wyrzuconych. Co ciekawe, inne pozycje poza tymi wyrzuconymi moge wciąż dodawać i mieć ich ponad 100, ale pewnie przy ponownym zalogowaniu znowu dojdzię do tej samej sytuacji.

Masz rację, błąd się wkradł, miałem robić paginację, żeby nie przeginać z ilością wczytanych cen, ale ilość roboty sprawiła, że to odłożyłem i zapomniałem usunąć ograniczenie z jednego miejsca :D. Dzięki za info!

Oczywiście nic nie zostało usunięte ani stracone w koszyku, po ponownym zalogowaniu powinno wyświetlić wszystkie komiksy w koszyku, dodane kiedykolwiek. Błąd dotyczył tylko wczytywania danych.

Offline GoNzO

« Odpowiedź #146 dnia: Pt, 19 Grudzień 2025, 01:40:11 »
Ja kolekcji używam jak koszyka - mam tam wrzucone wszystkie komiksy z mojej wish-listy, tyle że w jednej kolekcji są tytuły "normalne", w drugiej "późniejszej potrzeby", a w 3 kilka mang (bo na razie nie ma ich duż o dodanych do bazy).
Dlaczego nie trzymam tego w koszyku? Z kilku powodów, ale najważniejszy to taki, że jest tego ZA DUŻO. Byłbym tym delikwentem co zapchałby cały limit koszyka momentalnie.

Stąd pytanie: czy dałoby się pozaznaczać które "kolekcje" są rzeczywiście kolekcją, a które tylko wishlistą? No i wishlist nie brać pod uwagę w statystykach, lub ich staty liczyć oddzielnie. Alternatywnie zrobić możliwość tworzenia kilku koszyków.

Bardziej widziałbym rozbudowę koszyka niż wiązanie koszyka z kolekcjami. Wiele koszyków to bardzo ciekawy pomysł!

Jeśli natomiast chodzi o statsy to bardziej coś w kierunku ogólnym np. możliwość wyłączania z wykresu wybranych kolekcji.

Obie rzeczy zapisuję do przemyślenia i zrobienia.

Offline GoNzO

« Odpowiedź #147 dnia: Pt, 19 Grudzień 2025, 02:05:24 »
Proponuję wyrównać treść w kolumnach z cenami i procentami do prawej.

I taki pomysł.
Odświeżany codziennie.
Jedyne kryterium, to wysokość przeceny w %.

To promowałoby komiksy i sklepy.

No i od razu wiadomo, że poza wyświetleniem aktualnej wartości można by zapisywać dane historyczne i wyświetlać statystyki z ostatniego miesiąca, starszego lub kilku ostatnich.

Ciekawe byłoby wyświetlenie historii ceny każdego przedmiotu, ale teraz jest prawie 12000 komiksów, niby nie dużo, musiałbym odpytywać buyboxa o 12000 cen i zapisac te ceny do bazy, każdego ranka. To są wartości do przełknięcia, a dodatkowo jakieś stare komiksy, które wiele razy nie zwracają ceny mogę pomijać więc ilość spadnie pewnie do jakichś 5k? 4?...

To dobrze by jeszcze mieć określone progi referencyjnego rabatu na wydawcę / linię u wydawcy.

Lost In Time ma komiksy przeceniane chyba 25% (większość pozycji) i 10% (np. Toppi), zależnie od linii. I jak jest wyprzedaż starszych pozycji, to zjeżdża to dopiero powyżej 25%. I jest to pewnie "lepsza" okazja, niż Egmont z 35 na 37%.

Racja, to rodzi problem, prawdę mówiąc nie wiem jak to rozwiązać. Wybierać tylko jakieś nagłe spadki cen? Nigdy nie będę miał pewności jakie dane wydanie komiksu ma rabat docelowy. Lain ma 0%, LT 25%, Egmont 40% itd. Hmmm...

Największa różnica rabatów w okresie ostatnich x dni uzależniona jakoś od ceny okładkowej?
« Ostatnia zmiana: Pt, 19 Grudzień 2025, 02:07:48 wysłana przez GoNzO »

Offline komiks

« Odpowiedź #148 dnia: Pt, 19 Grudzień 2025, 12:25:13 »
Racja, to rodzi problem, prawdę mówiąc nie wiem jak to rozwiązać. Wybierać tylko jakieś nagłe spadki cen? Nigdy nie będę miał pewności jakie dane wydanie komiksu ma rabat docelowy. Lain ma 0%, LT 25%, Egmont 40% itd. Hmmm...

Największa różnica rabatów w okresie ostatnich x dni uzależniona jakoś od ceny  okładkowej?

To zależy, co chcemy osiągnąć.

Ja myślałem o tym, żeby pokazywało największą przecenę na rynku komiksowym w danym dniu.
Liczyłbym to jako różnica aktualnej ceny do poprzedniej najniższej ceny.
Czyli musiałbyś mieć historię cen każdego komiksu.

Przy czym cena komiksu może być obniżona kilkukrotnie np. -30% potem -35% i -40%. W tym rankingu to nie będzie widoczne, bo porównujemy tylko różnicę między -35 i -40%.

Dlaczego tak? Bo jeśli będziesz kumulował obniżkę z całego okresu, to na liście codziennie będą te same komiksy, po prostu te, które mają najniższą obniżkę np. -60% będą widoczne cały czas i to już nie będzie dzienny TOP, tylko all time.

Więc mój pomysł wymusza, żeby user codziennie wchodził i sprawdzał dzienne promocje. Tutaj jest tylko jeden problem, czy liczyć za poprzedni dzień, czy w czasie rzeczywistym. Według mnie lepiej za poprzedni dzień, czyli dzisiejsze TOP tak naprawdę to jest wczorajsze TOP, bo dzień musi się skończyć, żeby można było wytypować zwycięzców. Gdybyś chciał to liczyć w czasie rzeczywistym, to każde odświeżenie strony może pokazać inne komiksy, więc to IMO bez sensu.

----

Teraz mały tutek jak korzystać z AI w pracy - zlecą się aifoby, ale trudno ;)
Wyżej jest mój pomysł, niemodyfikowany, następnie wrzucam go do AI  obecnie polecam Gemini 3 Pro, np. tutaj https://lmarena.ai/ wklejam mój pomysł i pytam ją czy ma to sens? Dostaje to co poniżej w spojlerze, do pokminienia, co lepiej sprawdzi się na Twojej stronie, a może jeszcze inne podejście?

Spoiler: PokażUkryj

Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline GoNzO

« Odpowiedź #149 dnia: Dzisiaj o 05:58:36 »
To zależy, co chcemy osiągnąć.

Podejrzewam, że wiele różnych informacji i statystyk, dlatego bazę zrobię taką jak źródło IssuePriceHistory(Id, ShopId, IssueId, Price, AddDate, Percent).

Ja myślałem o tym, żeby pokazywało największą przecenę na rynku komiksowym w danym dniu.
Liczyłbym to jako różnica aktualnej ceny do poprzedniej najniższej ceny.
Czyli musiałbyś mieć historię cen każdego komiksu.

I od tego właśnie zacznę, niech już sobie zbiera dane crawlerek :).

Przy czym cena komiksu może być obniżona kilkukrotnie np. -30% potem -35% i -40%. W tym rankingu to nie będzie widoczne, bo porównujemy tylko różnicę między -35 i -40%.

Dlaczego tak? Bo jeśli będziesz kumulował obniżkę z całego okresu, to na liście codziennie będą te same komiksy, po prostu te, które mają najniższą obniżkę np. -60% będą widoczne cały czas i to już nie będzie dzienny TOP, tylko all time.

Więc mój pomysł wymusza, żeby user codziennie wchodził i sprawdzał dzienne promocje. Tutaj jest tylko jeden problem, czy liczyć za poprzedni dzień, czy w czasie rzeczywistym. Według mnie lepiej za poprzedni dzień, czyli dzisiejsze TOP tak naprawdę to jest wczorajsze TOP, bo dzień musi się skończyć, żeby można było wytypować zwycięzców.

Zrobię jak z prognozą pogody, do wyboru dzisiejsze szacunki, wczorajszy wygrany i może jakieś historyczne (dokładnie to podpowiada AI z twojego przykładu).

Gdybyś chciał to liczyć w czasie rzeczywistym, to każde odświeżenie strony może pokazać inne komiksy, więc to IMO bez sensu.

W czasie rzeczywistym pracował będzie tylko EF/SQL i wybierał dane z historii. Ale nie wykluczam, że wyniki będę zbierał w jakimś cache'u...

----

Teraz mały tutek jak korzystać z AI w pracy - zlecą się aifoby, ale trudno ;)
Wyżej jest mój pomysł, niemodyfikowany, następnie wrzucam go do AI  obecnie polecam Gemini 3 Pro, np. tutaj https://lmarena.ai/ wklejam mój pomysł i pytam ją czy ma to sens? Dostaje to co poniżej w spojlerze, do pokminienia, co lepiej sprawdzi się na Twojej stronie, a może jeszcze inne podejście?

Spoiler: PokażUkryj

Już od kilku miesięcy część kodu pisze za mnie AI, oczywiście jeszcze mi się nie zdążyło aby był bezbłędny ale świetnie podsuwa możliwe rozwiązania. No i pogadać można o nowych funkcjach i pomysłach, choć mam ich aż tyle, że na razie AI zbędne :).