Autor Wątek: Ceny i nakłady komiksów wydawanych w Polsce  (Przeczytany 147428 razy)

Offline Szekak

Odp: Ceny i nakłady komiksów wydawanych w Polsce
« Odpowiedź #165 dnia: Nd, 10 Marzec 2019, 16:28:44 »
Ty tak serio z tym Goonem? Zapomnij przez chwilę o rabatach, o zniżkach na kartę dużej rodziny, o rabacie na kartę rowerową itp. i jeszcze raz porównaj sobie ceny w sklepach Wydawców, a nie w innych sklepach gdzie rabaty ustalają sklepy, a nie wydawcy i nie zapomnij porównać liczby stron z Goona do BBPO...
A co ma sklep wydawcy do tego? Do niedawna E nie miało wcale sklepu, czy w takim układzie nie porównywałbyś cen wcale, bo byś uznał po prostu, że tytuły E są niedostępne na rynku?

Ok, porównuję liczbę stron. Goon - 496 i 416, średnio 456 stron, BBPO wychodzi 451,3 na tom. Czy różnicę niecałych 5 stron tak wysoko cenisz, że aż tworzysz z niej argument?

JanT - kto ci każe kontynuować wbrew własnej woli? Miałeś kończyć więc musisz działać pod przymusem, bo chyba nie jest tak, że nie zdajesz sobie sprawy z tego co mówisz, prawda? Dobrym podsumowaniem jest to, że do Goona wciąż się nie odniosłeś. Czemu NSC nie wydało go taniej niż E? Czyżby byli takimi pazerniakami czy jak?!
« Ostatnia zmiana: Nd, 10 Marzec 2019, 16:32:33 wysłana przez Szekak »
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #166 dnia: Nd, 10 Marzec 2019, 16:38:16 »
Wiecie, że ta dyskusja jest dość jałowa? Na cenę komiksu nie wpływa tylko nakład, liczba stron, czy twardość okładki ale również marketing, redakcja stojąca za jego wydaniem i pewnie kilka innych nie oczywistych czynników. To też składowa ceny,a z waszej dyskusji wynika, że niektóre komiksy są droższe a drugie tańsze. Też mi odkrycie. Duży może więcej, ma też lepszą pozycję negocacyjną w sprawach związanych z wydaniem komiksu jak transport, druk i cała logistyczna otoczka. A Egmont jest ciągle większy niż NSC.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #167 dnia: Nd, 10 Marzec 2019, 16:40:00 »
JanT - kto ci każe kontynuować wbrew własnej woli? Miałeś kończyć więc musisz działać pod przymusem, bo chyba nie jest tak, że nie zdajesz sobie sprawy z tego co mówisz, prawda? Dobrym podsumowaniem jest to, że do Goona wciąż się nie odniosłeś. Czemu NSC nie wydało go taniej niż E? Czyżby byli takimi pazerniakami czy jak?!
I jak teraz odpiszę to napiszesz że miałem już kończyć :) Nie raz napisałem że Goon jest w tej samej cenie. I jeszcze  z tym Goonem ciśnie  ;D

A Egmont jest ciągle większy niż NSC.
I w większości droższy :) Z Europą znacznie.
« Ostatnia zmiana: Nd, 10 Marzec 2019, 16:42:08 wysłana przez JanT »

Offline Szekak

« Odpowiedź #168 dnia: Nd, 10 Marzec 2019, 16:46:11 »
Miałeś kończyć już dawno temu, co cię wciąż powstrzymuje?

Czemu NSC wydało Goona w tej samej cenie, skoro wydaje taniej? Jakieś przypuszczenia? O ile nie zapragniesz w końcu zrealizować swych planów o skończeniu.

W większości droższy? No proszę, jest refleksja u JanaT, w końcu! :)

JanT

• Gość
« Odpowiedź #169 dnia: Nd, 10 Marzec 2019, 16:49:28 »
Miałeś kończyć już dawno temu, co cię wciąż powstrzymuje?
Odpowiadam na twoje pytania bo chyba grzeczność tego wymaga :)

Czemu NSC wydało Goona w tej samej cenie, skoro wydaje taniej? Jakieś przypuszczenia? O ile nie zapragniesz w końcu zrealizować swych planów o skończeniu.
Chcieli wydać za 100 zł (bo taka była cena na początku) ale im Egmont zabronił po wpisach na gildii. Udowodnij że to nie prawda  ;D ;D ;D
« Ostatnia zmiana: Nd, 10 Marzec 2019, 16:53:14 wysłana przez JanT »

ktosiek

• Gość
« Odpowiedź #170 dnia: Nd, 10 Marzec 2019, 16:50:15 »
A co ma sklep wydawcy do tego? Do niedawna E nie miało wcale sklepu, czy w takim układzie nie porównywałbyś cen wcale, bo byś uznał po prostu, że tytuły E są niedostępne na rynku?

Ok, porównuję liczbę stron. Goon - 496 i 416, średnio 456 stron, BBPO wychodzi 451,3 na tom. Czy różnicę niecałych 5 stron tak wysoko cenisz, że aż tworzysz z niej argument?
Czepiasz się Wydawcy, który w porównaniu z Egmontem bez żadnych rabatów wypada lepiej (Mam na mysli Goon vs BBPO). Pretensje powinieneś mieć do sklepów o to, że nie dają takich rabatów jak dla komiksów od Egmontu. Natomiast z tą średnią stron to pojechałeś nieźle :D

Offline Szekak

« Odpowiedź #171 dnia: Nd, 10 Marzec 2019, 16:55:30 »
Obaliłem twój argument,a ty mówisz, że pojechałem. Dziwna forma przyznania się do błędu. :)

Gdzie ja się czepiam wydawcy? xD Ja się nie czepiam wydawcy NSC, ani nigdy nie czepiałem. Tylko raz mnie zawiedli jak zmniejszyli format Goonowi. Wydają w bardzo dobrej cenie komiksy i super, oby tak dalej.

Chyba nie masz pojęcia o tym jak odbywa się to wszystko skoro uważasz, że to do sklepów należy mieć pretensje. Jeżeli sklepy mają taką, a nie inną zniżkę na NSC to oznacza to ni mniej, ni więcej, że NSC się na większą nie zgodziło i hurtownie nie mogą sprzedawać tego taniej. Egmont się za to zgodził, dlatego jak wejdziesz na jakikolwiek sklep internetowy to BBPO jest o kilka złotych tańszy niż Goon.
« Ostatnia zmiana: Nd, 10 Marzec 2019, 16:57:33 wysłana przez Szekak »

ktosiek

• Gość
« Odpowiedź #172 dnia: Nd, 10 Marzec 2019, 17:02:09 »
Co niby obaliłeś? Pięć piw? Bo chyba nie te 5 stron, które z d... wziąłeś :D

Wytrzeźwiej to wrócimy do dyskusji....
« Ostatnia zmiana: Nd, 10 Marzec 2019, 17:03:55 wysłana przez ktosiek »

Offline Szekak

« Odpowiedź #173 dnia: Nd, 10 Marzec 2019, 17:08:59 »
Czemu zamiast odpowiedzieć merytorycznie wolisz obrażać rozmówcę? Podałem ci liczby stron, a ty odpowiadasz, że wziąłem je sobie z dupy. Sam policz, a później przeproś.

Offline Moreroms

« Odpowiedź #174 dnia: Nd, 10 Marzec 2019, 17:15:13 »

Tylko raz mnie zawiedli jak zmniejszyli format Goonowi.

Przypomnę tylko, że nie było oficjalnej informacji od NSC, że to ma być powiększone. JanT rozprowadzał taką informację.

Offline Szekak

« Odpowiedź #175 dnia: Nd, 10 Marzec 2019, 17:16:11 »
Na fb potwierdzili, że miał być powiększony, a potem z tego co pamiętam potwierdzili również, że zmienili jednak zdanie.

Offline Moreroms

« Odpowiedź #176 dnia: Nd, 10 Marzec 2019, 17:17:11 »
Nie, na fb dali stronę z katalogu z niższą ceną.

Offline Szekak

« Odpowiedź #177 dnia: Nd, 10 Marzec 2019, 17:21:37 »
Będę się upierał jednak, że na FB potwierdzili, że będzie w formacie takim jak oryginalnie wydane po tym jak ktoś w komentarzach zapytał. Sam pamiętam, że to weryfikowałem na FB gdy ktoś napisał o tym na forum.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #178 dnia: Nd, 10 Marzec 2019, 17:28:32 »
Przypomnę tylko, że nie było oficjalnej informacji od NSC, że to ma być powiększone. JanT rozprowadzał taką informację.
Tak było bo dostałem tylko na priv. Podobno zmieniło się w ostatniej chwili tak jak z ceną.

Sam pamiętam, że to weryfikowałem na FB gdy ktoś napisał o tym na forum.
Pewnie też na priv :)

Offline Szekak

« Odpowiedź #179 dnia: Nd, 10 Marzec 2019, 17:42:52 »
Nie jest powiedziane, że tylko ty wpadłeś na pomysł by spytać się o format komiksu.