Autor Wątek: Ceny i nakłady komiksów wydawanych w Polsce  (Przeczytany 165480 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

majkelus81

• Gość
Odp: Ceny i nakłady komiksów wydawanych w Polsce
« Odpowiedź #135 dnia: Nd, 10 Marzec 2019, 12:37:03 »
@JanieT z tymi cenami trochę bazylujesz podciągając pod swoją tezę. Prawda jest taka, że tych europejskich tytułów to NSC wydało mało, natomiast w przypadku amerykańskich niestety NSC jest droższe, rabaty też szybciej znikają z księgarni. A co do takich promocji 50% to było jednorazowe i nie na wszystko, Egmont w swoim czasie też na starsze rzeczy miał spory rabat, ok nie było to 50%, ale 40%. Inna sprawa, że NSC nie wydaje tyle komiksów co Egmont.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #136 dnia: Nd, 10 Marzec 2019, 13:10:22 »
Gdzie droższe Amerykańskie? Egmont SC poza Marvel NOW i Rebirth (choć wydania po ponad 200 stron i tak mają droższe) i Ricki & Morty to wszystko mają droższe.

Egmont HC od ponad sto stron to minimum 70 zł a za ile od NSC jest James Bond, Vei czy Grass Kings?

Z Europy nawet z dużo mniejszym rabatem są dużo tańsi.

I ja Bazyluję  ;D

Offline Szekak

« Odpowiedź #137 dnia: Nd, 10 Marzec 2019, 13:12:17 »
Czemu tak od tego Goona ucieksz? Niewygodny czy jak?
Piękno jest w oczach patrzącego.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #138 dnia: Nd, 10 Marzec 2019, 13:15:59 »
Czemu tak od tego Goona ucieksz? Niewygodny czy jak?
Tu cena jest identyczna. A w ogóle to jeden tytuł :)

U wydawców drożej i tak od Egmont:

https://egmont.pl/szukaj?q=bbpo

https://nonstopcomics.com/sklep/the-goon-tom-1/
« Ostatnia zmiana: Nd, 10 Marzec 2019, 13:18:43 wysłana przez JanT »

Offline Szekak

« Odpowiedź #139 dnia: Nd, 10 Marzec 2019, 13:33:31 »
Podanie linku ze sklepow wydawcow by cokolwiek udowodnic to juz totalna desperscja z twojej strony.

majkelus81

• Gość
« Odpowiedź #140 dnia: Nd, 10 Marzec 2019, 13:35:33 »
I ja Bazyluję  ;D
Tak. Bronisz swojego ulubionego wydawcy w taki sam sposób jak jak Bazyl Hachette, stąd bazylujesz.

Okładkowe ceny NSC wydań SC są wyższe, porównywalne do cen Valianta z KBOOM, a przecież to większy wydawca. Z tymi europejskimi to znowu poza Ghost Money ciężko coś porównywać do wydań Egmontu (Wbrew Naturze wydawane jak SC amerykańskie, a nie jak np Smerfy, Lucky Luke itd.). Inna sprawa, że niektóre komiksy szczególnie wznowienia (np. Dni pośród nocy) mają wysoką cenę, ale wg mnie to jest podyktowane tym, że to wydanie nie różni się niczym od wcześniejszego i wiele osób by się wkurzyło jakby zniżyli. Znowu Briggs Land ma cenę zbliżone do SC od NSC. I nadal przypominam, rabaty na komiksy NSC są krótsze niż na komiksy Egmontu.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #141 dnia: Nd, 10 Marzec 2019, 13:38:13 »
Okładkowe ceny NSC wydań SC są wyższe, porównywalne do cen Valianta z KBOOM, a przecież to większy wydawca.
Od Egmont? Jak mierzysz  z Marvel/Now i Rebirth to spoko  ;D Mierz z Dark Horse i zobaczysz czy drożej.

Valianty od Kboom (poza pierwszym) 50 zł więc to głupi przykład.

Czemu poza Ghost Money ciężko coś porównywać? Jest Jazz Mayanrd, jest Śmierć Stalina, jest Reszta Świata. Egmont tyle stron wydaje po 100 zł a NSC po 60 zł.

HCki po 100 coś stron mają po mniej niż 60 zł a u Egmont tyle stron to 70 zł.

W ogóle dziwne że takie proste rzeczy muszę tłumaczyć  ;D
« Ostatnia zmiana: Nd, 10 Marzec 2019, 13:47:55 wysłana przez JanT »

majkelus81

• Gość
« Odpowiedź #142 dnia: Nd, 10 Marzec 2019, 14:07:13 »
Od Egmont? Jak mierzysz  z Marvel/Now i Rebirth to spoko  ;D Mierz z Dark Horse i zobaczysz czy drożej.
No dobra porównuje Briggs Land do Head Lopper  i wychodzi mi taniej Briggs Land po okładkowej.  :o :o I co ciekawe nadal ma większą cenę w promocji niż Head Lopper ;)
Valianty od Kboom (poza pierwszym) 50 zł więc to głupi przykład.
To tak jak twoje wyskakiwanie z linkami do sklepów LOL.

Czemu poza Ghost Money ciężko coś porównywać? Jest Jazz Mayanrd, jest Śmierć Stalina, jest Reszta Świata.
Ta reszta świata jest tak marginalna w ich ofercie i wątpię, aby się sprzedawała jakoś super. To są jakieś skrajne tytuły, że tak naprawdę drogie Image SC równoważy ją cenę ich (tak to jest pewnie skalkulowane bo by się nie sprzedawało wcale).

HCki po 100 coś stron mają po mniej niż 60 zł a u Egmont tyle stron to 70 zł.
Domyślam się ze cały czas bijesz do Klasyki Marvela, wg mnie Egmont w ten sposób wyrównuje niskie ceny tych grubych tomów (Klasyka jest traktowana jako seria), tak jak NSC co wyżej napisałem ;). Zresztą Egmont się przyznał że tak zrobił z Wiecznym Batmanem.

W ogóle dziwne że takie proste rzeczy muszę tłumaczyć
Też się dziwię, że z Szekakiem musimy ci takie proste rzeczy tłumaczyć ;)

Zamiast gdybania ciągłego, proponuje bardziej śledzić grupy fb, gdzie mniejsi wydawcy wiele razy wypowiadali się i będą się wypowiadać jak to jest dokładnie z kalkulacją cen.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #143 dnia: Nd, 10 Marzec 2019, 14:14:06 »
Ale beka  ;D

No dobra porównuje Briggs Land do Head Lopper  i wychodzi mi taniej Briggs Land po okładkowej.
Pierwszy Head Lopper 280 stron, drugi 200 stron. Briggs Land 160 stron.

To tak jak twoje wyskakiwanie z linkami do sklepów LOL
Aha :)

Domyślam się ze cały czas bijesz do Klasyki Marvela
np do Neonomicon. Egmont od dawna ma wszystko (może z jakimiś drobnymi wyjątkami) w HC ponad 100 stron za 70 zł.

Też się dziwię, że z Szekakiem musimy ci takie proste rzeczy tłumaczyć ;)
Ty się cały czas gubisz a nic nie tłumaczysz :)

Zamiast gdybania ciągłego, proponuje bardziej śledzić grupy fb, gdzie mniejsi wydawcy wiele razy wypowiadali się i będą się wypowiadać jak to jest dokładnie z kalkulacją cen.
I nieraz mówili że twarda oprawa to około 5 zł a u Egmont tego nie widać  ;D

Co to za argument że Europa jest marginalna u NSC??? U np OMG-WS wszystko jest marginalne :)
« Ostatnia zmiana: Nd, 10 Marzec 2019, 14:26:34 wysłana przez JanT »

majkelus81

• Gość
« Odpowiedź #144 dnia: Nd, 10 Marzec 2019, 14:53:27 »
Co to za argument że Europa jest marginalna u NSC??? U np OMG-WS wszystko jest marginalne :)
Chodzi mi o ofertę NSC vs Egmont. Komiksy europejskie jednak są w mniejszość w ofercie NSC. Ciężko jest porównywać z tym co wydaje Egmont (dużo tytułów w SC w A4). 

Ale beka  ;D
Dobrze, ze się uśmiałeś z mojego argumentowania, jeśli nie widzisz, że argumentujesz w ten skrajny sposób jak to teraz zrobiłem, to nie wiem jak ci to inaczej uświadomić. Serio myślałeś, że nie wiem ile stron ma Head Lopper? Czytałem zarówno jego jaki i Briggs Land. Szczerze to czekałem, aż wyskoczy do porównań z Muchą ;)

Natomiast co do Neonomicon, to komiksy Moore'a z poza DC lub Vertigo (patrz Nemo) wydawane przez Egmont są drogie, biorąc pod uwagę (czego nie lubię) cena do ilości stron. Uważa, że w tym wypadku dużo decyduje licencja. Jakoś nikt komiksów z Avatara do tej pory u nas nie wydawał. Zastanawiało cię to nieraz?

JanT

• Gość
« Odpowiedź #145 dnia: Nd, 10 Marzec 2019, 15:14:51 »
Ale ten Noenomicon jest w standardowej cenie Egmontu za takie wydanie :)

Zaczęło się od tego że napisałem że najtańsze ceny na rynku. Rabaty są zmienne a okładkowe na pewno mają najtańsze. Koniec tematu :)
« Ostatnia zmiana: Nd, 10 Marzec 2019, 15:16:43 wysłana przez JanT »

Offline Szekak

« Odpowiedź #146 dnia: Nd, 10 Marzec 2019, 15:20:07 »
Nie masz racji, bo pomijając fakt, że dla klienta ważne jest to ile płaci, a nie to ile widnieje w katalogu wydawcy, to okładkowych cen również nie mają naniższych - przykłady które już podawałem to potwierdzają - Marvel NOW, DC Odrodzenie, Rick i Morty + BBPO nie ma wyższej ceny niż Goon od NSC.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #147 dnia: Nd, 10 Marzec 2019, 15:27:42 »
DC Odrodzenie i Marvel NOW to zły przykład (choć te grubsze i tak dużo droższe  :) ) ale jak tego nie widzisz to nie ma o czym rozmawiać. Pokazałam wcześniej kilka przykładów gdzie NSC jest tańsze.

Dawaj niższe ceny okładkowe komiksów europejskich albo HC'ków po 100 coś stron (tu nawet Mucha nieraz jest tańsza  :) )

Egmont teraz chude SC (poza SH) to ma tylko Dark Horse które okładkowe mają wyższe.

To gdzie te twoje niższe ceny u Egmont? Tylko nie pisz znowu o Goonie  :)
« Ostatnia zmiana: Nd, 10 Marzec 2019, 15:29:38 wysłana przez JanT »

majkelus81

• Gość
« Odpowiedź #148 dnia: Nd, 10 Marzec 2019, 15:28:47 »
Jakby NSC wydawało objętościowo i w takiej samej oprawie takie komiksy jak Egmont z Vertigo, to myślę że można by dłużej dyskutować kto wydaje taniej. Prawda jest taka, że Egmont wydaje taniej superbohaterów w SC, natomiast NSC wydaje taniej pozostały mainstream USA w SC, problem jest taki, że jednego z drugim nie można porównywać, bo jednak nabywcy pokrywają się tylko w połowie. Można za to porównywać do innych wydawców i to oba wydawnictwa miażdżą konkurencję zarówno cenowo jaki, w ilości tytułów oraz nakładów.

Offline Szekak

« Odpowiedź #149 dnia: Nd, 10 Marzec 2019, 15:30:11 »
A ja pokazałem kilka przykładów, gdzie Egmont jest tańszy, ale jak tego nie widzisz to nie mamy o czym rozmawiać. Goon też zły przykład? Goon jest możliwie najbardziej miarodajnym przykładem tego, kto wydaje taniej i ma on okładkową taką samą jak Egmontu, ale Egmont ma lepszą dostępność i większe rabaty. Dlatego z całą pewnością stwierdzam, że takie uogólnianie kto wydaje taniej jest bez sensu i mija się z rzeczywistością.
« Ostatnia zmiana: Nd, 10 Marzec 2019, 15:31:59 wysłana przez Szekak »