Autor Wątek: Ceny i nakłady komiksów wydawanych w Polsce  (Przeczytany 165435 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Adolf

Odp: Ceny i nakłady komiksów wydawanych w Polsce
« Odpowiedź #120 dnia: Pt, 08 Marzec 2019, 01:24:33 »
Znajomość nakładów to zwyczajnie kwestia ludzkiej ciekawości. Nie poprawi to sprzedaży, a co najwyżej da pogląd na potencjał na rynku. Jeszcze jacyś biznesmeni zobaczą, że się czegoś dużo sprzedaje i będą konkurencję robić...

Jedyną znaną informacją, która daje mi jakiś pogląd na sytuację, usłyszałem podczas Dnia Darmowego Komiksu (czy innej tego typu imprezy w bibliotece), gdzie we własnej osobie pojawił się właściciel wydawnictwa Sol Invictus i z opowieści jak wydawać komiksy od zera, można było się dowiedzieć, że ich flagowy tytuł - Lis, miał nakład pierwszego numeru w ilości jednego tysiąca, plus kilka sztuk do rozdawnictwa na recenzje. Podkreślane było, że taka większa ilość jest bardziej opłacalna niż kilkaset sztuk. A jakiś czas później dowiedziałem się, że nakład się wyczerpał i planowany jest dodruk Lisa. Skoro wiemy, że więcej znaczy taniej i znając wartość w jaką celują polscy twórcy, to jestem pewien, że Egmont na starcie rzuca przynajmniej 5000 sztuk, a pewniaków jak Deadpoole to nawet dwa, trzy razy więcej. Poza tym często robią dodruki, co zdaje się być u nich prostą sprawą i dającą rozeznanie czego następnym razem przygotować więcej.

Offline Teli

« Odpowiedź #121 dnia: Pt, 08 Marzec 2019, 10:56:09 »
Proszę o zostawienie Bazyla w spokoju. Jaki jest taki jest. Można go za to kochać albo nienawidzić ale tym centusiostwem dodaje forum kolorytu :) Poza tym tu idzie o całe 8zł a za 7,99 można dostać cały słoik "Czokodżemu" który Bazylowi wybitnie smakuje, a nie zawsze rozdają darmowe próbki przed wejściem do kina, prawda?
Przepraszam za ten offtop i lekki przytyk ale nie mogłem się powstrzymać. Ja wiem że są tu wyznawcy zarówno kolekcji jak i wydań Egmontowych. Ja tam się cieszę że będę mógł uzupełnić własną półkę o to wydawnictwo po ludzkiej cenie (bo to z kolekcji przespałem). Dla mnie to nie dubel bo ciężko nazwać dublem coś czego nakład dawno się wyczerpał, a kupowanie z alledrogo lub czajenie się x czasu aż pojawi się okazja jest poniekąd męczące. Z mojej strony podziękowania dla Egmontu.

Offline Szekak

« Odpowiedź #122 dnia: Nd, 10 Marzec 2019, 08:50:46 »
NSC pisali na FB że już nie będzie 50% Wcześniej też komuś mówili (chyba Majkelusowi) Najtańsze ceny na rynku a ludzie domagają się 50%  ;D
Jak najtańsze, Egmont wydaje taniej DC Odrodzenie czy Marvel NOW!
Piękno jest w oczach patrzącego.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #123 dnia: Nd, 10 Marzec 2019, 08:56:52 »
Ale NSC nie wydaje Marvela i DC bo ceny pewnie byłyby takie same. Europą zjadają Egmont cenowo :) Reszta przy ich mniejszych rabatach wychodzi jak Egmont a w Empiku taniej.

Offline Szekak

« Odpowiedź #124 dnia: Nd, 10 Marzec 2019, 09:07:48 »
Taki Rick i Morty też taniej, a Egmont ma znacznie wyższe zniżki.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #125 dnia: Nd, 10 Marzec 2019, 09:11:08 »
Taka sama cena jak Wbrew Naturze i też 4 zeszyty :) NSC też Ricka mogliby wydawać w tej cenie. To i tak tylko jeden tytuł.

Offline Szekak

« Odpowiedź #126 dnia: Nd, 10 Marzec 2019, 09:14:15 »
Ale Egmont ma większe zniżki, a więc wychodzi taniej.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #127 dnia: Nd, 10 Marzec 2019, 09:16:17 »
Nie w Empiku :) A jak pisał Skandalista można znaleść takie same rabaty. Egmont jest droższy i tyle :)

Offline Szekak

« Odpowiedź #128 dnia: Nd, 10 Marzec 2019, 09:27:22 »
A co mnie Empik odchodzi, Egmont nie jest droższy co udowodniłem powyższymi przykładami. Zresztą najbardziej miarodajnym przykładem będzie porównanie komiksów tego samego wydawcy i podobnej objętości, czyli The Goon z BBPO. Cena katalogowa identyczna, Egmont z większymi zniżkami, dzięki czemu wychodzi sporo taniej niż Non Stop Comics.
« Ostatnia zmiana: Nd, 10 Marzec 2019, 09:53:15 wysłana przez Szekak »

JanT

• Gość
« Odpowiedź #129 dnia: Nd, 10 Marzec 2019, 10:08:18 »
Liczy się okładkowa bo rabaty można znaleść takie same  :)

Dark Horse:

NSC - Giants 120 stron, 42, zł
Egmont - Doktor Star i Królestwo Straconej Przyszłości 128 stron, 50 zł.

Europejskie komiksy od Egmont są w takich cenach:

do 96 stron 70 zł
ponad 100 stron 100 zł
ponad 300 stron 150 zł

Europejskie komiksy NSC

ponad 100 stron 60 zł
ponad 300 stron 100 zł

Tu jest różnica 40/50 zł :) Możesz porównać tytuły z wydawnictwa Dargaud.

Egmontowe Marvel NOW/Rebirth ponad 200 stron 70 zł a takie objętości u NSC (Head Lopper 2, Fear Agent) to 55/57 zł :) Myślisz że takie Grass Kings po ile byłoby w Egmont?

Chyba sobie próbujesz wmówić że Egmont jest tańszy :)

Offline Szekak

« Odpowiedź #130 dnia: Nd, 10 Marzec 2019, 10:11:32 »
Ja nie mówię, że Egmont jest tańszy, ja stwierdzam fakt, że NSC nie jest tańsze, co udowodniłem przykładami, a najbardziej miarodajnym z nich jest The Goon i BBPO który jednoznacznie pokazuje czy NSC jest tańsze, czy nie. To, że bywa tańsze jest prawdą, ale Egmont również bywa tańszym, więc to co mówisz nie jest prawdą zwyczajnie. A olewanie przez ciebie zniżek to jest już typowe działanie pod tezę, byleby udowodnić, że ma się rację i nie patrząc na logikę. Pokaż mi gdzie znajdę rabaty powyżej 40% na NSC, bo tak kupuję od dawna Egmont.
« Ostatnia zmiana: Nd, 10 Marzec 2019, 10:13:06 wysłana przez Szekak »

Offline wonap

« Odpowiedź #131 dnia: Nd, 10 Marzec 2019, 12:16:01 »
Ale Egmont ma większe zniżki, a więc wychodzi taniej.
liczy się cena okładkowa;)

Offline Szekak

« Odpowiedź #132 dnia: Nd, 10 Marzec 2019, 12:22:22 »
A kto tak powiedzial? Dla mnie liczy sie to ile place, a nie to ile widnieje w katalogu wydawcy + nawet w okladkowej Egmont bywa tanszy lub na rowni.
« Ostatnia zmiana: Nd, 10 Marzec 2019, 12:28:43 wysłana przez Szekak »

Offline wonap

« Odpowiedź #133 dnia: Nd, 10 Marzec 2019, 12:28:42 »
to niech zejdzie z ceny okładkowej skoro od razu jest promocja.

Offline Szekak

« Odpowiedź #134 dnia: Nd, 10 Marzec 2019, 12:29:32 »
To niech NSC zejdzie z okladkowej, skoro od razu jest promocja, tyle, ze mniejsza.