Autor Wątek: Ceny i nakłady komiksów wydawanych w Polsce  (Przeczytany 165496 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Teli

Odp: Ceny i nakłady komiksów wydawanych w Polsce
« Odpowiedź #705 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2019, 13:39:17 »
To w końcu komiksy w Polsce są tanie czy drogie?

Padłem ;D Zależy kogo spytać :)
Kapral gratuluję elokwencji i inteligentnego podejścia do ulubionego tematu.  To jedno, niewinne z pozoru zdanie, ma potencjał rozkręcić wątek na kolejne 20 stron :D Tak trzymaj!

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #706 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2019, 13:49:50 »
No właśnie, zależy kogo spytać. Wielbiciele superhosów z Marvela (i chyba tylko oni) uważają, że tanie. Pozostali (w tym fani superherosów z DC) uważają, że drogie. Tak przynajmniej zrozumiałem Wasze wywody, bo ani Marvela ani DCU nie śledzę i mogłem coś pokręcić. Ale nie sądzę.

Offline xanar

« Odpowiedź #707 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2019, 14:17:15 »
Może tak dla odmiany napisz jakie jest twoje zdanie  :) Może być to ciężkie zadanie ale może ci się uda.  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #708 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2019, 14:53:27 »
Tylko na tej jednej stronie napisałem ze trzy razy:
https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/ceny-i-naklady-komiksow-wydawanych-w-polsce/msg42472/#msg42472

Może tak dla odmiany napisz jakie jest twoje zdanie  :) Może być to ciężkie zadanie ale może ci się uda.  :)

Lubię jak takie teksty wygłasza koleś/koleżanka, który/a nie jest w stanie nauczyć się przeglądania poprzednich stron w tym samym wątku. Spróbuj, może ci się uda.

Offline xanar

« Odpowiedź #709 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2019, 15:22:54 »
No przecież to już przerabialiśmy, napisałeś tam nie na temat, bo była rozmowa o najtańszych wydaniach Egmontu.  ;D Później ci napisałem porównanie cenowe amerykańskiego sc a polskiego sc, ale coś się do tego nie odniosłeś, jednak tak wiele z Bazylem się nie różnicie, pomijacie istotne fakty, które nie pasują do waszych teorii.  :)
Ty nie byłeś wstanie zobaczyć o czym była mowa stronę wcześnie a sam odsyłasz mnie do tego co było parę dni temu  ;D

Czyli jednak za trudne zadanie  ;D

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #710 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2019, 16:08:16 »
Później ci napisałem porównanie cenowe amerykańskiego sc a polskiego sc, ale coś się do tego nie odniosłeś

Bo wiesz, ja nie jestem złotą rybką i nie spełniam życzeń każdego forumowego krzykacza, który się do mnie przyczepi.

Offline xanar

« Odpowiedź #711 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2019, 16:19:40 »
a nie, przypominałem sobie napisałeś coś w stylu, ja to taki mądry jestem, że nie czytam super hero  ;D,

Pewnie, lepiej pominąć niewygodne fakty pisać nie na temat, być zadowolonym z siebie i robić jakieś "głupkowate wrzutki", jak ktoś ci napisze, że to jednak nie jest tak ty myślisz, to się oburzyć i napisać "ja nie jestem złotą rybką i nie spełniam życzeń". Największym krzykaczem to ty tu jesteś  :)

Offline Bogumil

« Odpowiedź #712 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2019, 16:38:15 »
Ja się już pogubiłem. To w końcu komiksy w Polsce są tanie czy drogie?

Odpowiedzi na to pytanie każdy musi udzielić sobie sam. W końcu tylko my znamy swoje dochody, gusta, sytuację rodzinną i wiele innych istotnych czynników.

To co, podejmujesz wyzwanie? Umiesz sobie na to pytanie odpowiedzieć?:)

A może to pytanie jest źle zadane i trzeba pytać o konkretny komiks?
« Ostatnia zmiana: Pn, 23 Wrzesień 2019, 16:48:01 wysłana przez Bogumil »

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #713 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2019, 17:27:09 »
Patrz powyżej. Naprawdę nie mam zamiaru pisać w kółko tego samego. Doczytaj sobie wątek. Albo zrób ankietę.

a nie, przypominałem sobie napisałeś coś w stylu, ja to taki mądry jestem, że nie czytam super hero  ;D,

Tak to odebrałeś? Musisz mieć straszliwe kompleksy przez to swoje ukochane superhero :)
« Ostatnia zmiana: Pn, 23 Wrzesień 2019, 18:11:47 wysłana przez Kapral »

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #714 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2019, 18:50:34 »
Dzięki @Bogumił za jakieś rzeczowe argumenty pod którymi mogę się podpisać. Jasne, że monopolista chce swój towar sprzedawać. Jednocześnie może swobodnie testować granice wytrzymałości portfeli klientów, bez większego ryzyka, bo w każdej chwili może się wycofać, jeśli przesadzi. Sprawa Batman Noir idealnie pokazała jak mogą takie ruchy wyglądać.

Wg mnie dominujący podmiot robił wszystko by pozbyć się konkurencyjnej Kolekcji DC. Teraz padł kanał alternatywny i jesteśmy skazani na jednego dostawcę. I jasne - ja jestem takim frajerem, lubiącym komiksy, że niestety będę płacił o 10 zł wyższą okładkową cenę, za nowe Uniwersum DC. Ale to nie znaczy że podoba mi się takie podniesienie cen i nie będę tego robił z uśmiechem na twarzy. Mój popyt jest stały, więc monopolista może sobie na mnie podwyższać ceny i powiększać swoje zyski.

Właśnie - Eaglemoss podniósł cenę o DWA ZŁOTE. Dwa złote, które spokojnie można uzasadnić właśnie wyższą ceną paliwa/transportu, licencji, inflacji. Natomiast Egmont podniósł cenę aż o 10 zł, przy wzroście liczby stron o 20. Dla mnie to za dużo w stosunku tego co dostajemy i takie jest moje zdanie.

Offline xanar

« Odpowiedź #715 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2019, 19:09:08 »
Eaglemoss podniósł cenę o parę złoty i gdzie on teraz jest ?
I tak Egmonty wychodzą taniej po rabatach niż miałeś w kolekcji.
"Wg mnie dominujący podmiot robił wszystko by pozbyć się konkurencyjnej Kolekcji DC" co takiego robił ?
Egmont wydawał DC jak jeszcze nie było kolekcji, to chyba kolekcja chciała wygryźć Egmont z rynku.

Offline Kry

« Odpowiedź #716 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2019, 09:53:31 »
Bazyl, twoim tokiem rozumowania, powinno być tak, że jak coś się nie sprzedaje to powinni to rozdawać za darmo, proponuje przestać kupować wszystkie komiksy, wtedy nie będzie trzeba już nic wydawać, no i użytkownik kry będzie zadowolony.
Podwyzki rozumiem wszystko drozeje ale tak jak ktos napisal 2 zlote nie 10
Kazdy wie ze to sprawdzanie czy to przejdzie jesli tak to zaraz inne komiksy egmontu tak podskocza
Wiem ze dla ciebie to bez roznicy nawet to popierasz,tak to wyglada z tego co piszesz ale niektorzy nie sa tak zamozni i odczuja taka podwyzke
Dodatkowo przy tobie to jeszcze umyslowo biednym mozna sie poczuc

Offline stachel

« Odpowiedź #717 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2019, 10:18:09 »
Może drożeje 2, może drożeje 5. Egmont ustala pewny cennik rynkowy i się go trzyma dla przejrzystości. Gdyby wyceniali każdy komiks osobno, to zaraz by było milion wiadomości dlaczego ten tom kosztuje 2 złote więcej, a tamten 5 złoty mniej. Może małe wydawnictwa są w stanie się w ten sposób bawić, aby zapewnić klientom możliwie niską cenę, ale tutaj mówimy o wydawnictwie, które wydaje kilkaset komiksów rocznie + mnóstwo książek.

To czy komiksy są w PL drogie w zasadzie należałoby porównywać do innych rozrywek kulturowych nam dostępnych. Tylko tutaj moim zdaniem wychodzi istota problemu. Książki są łatwo dostępne za darmo w bibliotekach, w większych miastach najczęściej nie ma nawet problemu z nowościami. Filmy i muzyka dostały sporo usług streamingowych, których cena jest zdecydowanie niższa niż zakup płyt. Co zaś mają komiksy? Słabą dostępność w bibliotekach, brak taniej platformy abonamentowej z pozycjami po polsku (a nawet gdyby powstała to czytanie na tablecie jest dużo gorsze od takiego Kindle'a). Zostaje więc nam płacenie kilkuset złotych miesięcznie za kilka serii, które chcemy śledzić.

Kapral

• Gość

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #719 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2019, 11:01:21 »
Jak każde hobby polegające na zbieractwie przedmiotów. W grę można zagrać u kumpla, film obejrzeć w TV, książkę wypożyczyć z biblioteki, a komiks trzeba po prostu mieć. Tu raczej niewiele zaoszczędzisz.

O, chyba wycofali komiksy z bibliotek...