Autor Wątek: Ceny i nakłady komiksów wydawanych w Polsce  (Przeczytany 165465 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ramirez82

• Gość
Odp: Ceny i nakłady komiksów wydawanych w Polsce
« Odpowiedź #660 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 19:22:51 »
25% podrozaly komiksy jak  cos kosztuje 40 zl pozniej 50zl
10 to chyba 25% z 40

Dobra, rozumiem, że mówiąc "komiksy podrożały" (co brzmi ogólnie, jakby dotyczyło ich wszystkich) ograniczasz się do superhero. Mało tego, ograniczasz się do tych tańszych (DC Odrodzenie/Marvel Now) superhero z Egmontu, bo ciągle piszesz o podwyżce z 40 zł, na 50 zł. Ale uogólniasz, bo nawet w tej grupie komiksów, podwyżka nie dotknęła każdego tytułu - wiele z nich wciąż kosztuje 40 zł - nie zauważyłeś, że nie podrożały wszystkie, tylko te grubsze?

Wychodzi na to, że do 144 str. kalkuluje się Egmontowi wydać za 40 zł, powyżej podnoszą o 10 zł. Aż takie to straszne?

Zapowiedzi na październik: 3 komiksy Marvela i 3 DC, 4 z nich kosztują 40 zł. 2 50 zł.
Zapowiedzi na listopad: 3 komiksy Marvela i 3 DC, 3 z nich kosztują 40 zł, 2 50 zł, jeden 90 zł (za 468 str!)

Online xanar

« Odpowiedź #661 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 19:39:11 »
Ja nie wiem czy on sobie po prostu jaj nie robi, pisze o jakiś kredytach na komiksy za 40 zł, że powinny kosztować 25 zł. Nigdy tyle nie kosztowały i nie będą kosztować.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Online radef

« Odpowiedź #662 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 19:41:47 »
Co do podwyżki cen z 40 do 50 zł, to kiedyś kłóciłem się z pewnym małym wydawcą odnośnie inflacji.
On, mały wydawca, nie może pozwolić na zaokrąglanie cen (szczególnie w dół), ponieważ na każdym tytule musi zarobić, opłacić koszty druku, licencji itp  Z tego powodu każde zwiększenie/zmniejszenie liczby stron, każda podwyżka płac/drukarni/czegokolwiek ma wpływ na cenę danego tytułu. Nie wiem dlaczego wyszedł z błędnego wniosku, że Egmont działa tak samo i myślał, że Egmont w pewnym momencie po prostu podniesie cenę komiksów z 40 do 42 czy 43 zł.
A Egmont, jako podmiot wydający kilkanaście (a z książkowymi i prasowymi kilkadziesiąt) tytułów miesięcznie ma znacznie większe możliwości w kształtowaniu cen. Z tego powodu Marvele czy DC kosztują tyle samo niezależnie czy mają 100 stron czy 150, ponieważ jako duże wydawnictwo, stać ich by zarabiać więcej na chudszych tomach a mniej na grubszych. Wówczas też seria ma łatwiej na rynku, ponieważ czytelnik jest przyzwyczajony do danej ceny.
Umożliwia to też znacznie łatwiejsze manewry w przypadku inflacji, z którą zaczynamy się mierzyć. Małe wydawnictwo musiałoby podnieść np. o 5% cenę wszystkich komiksów. Egmont może podnieść o 5/10 zł cenę niektórych komiksów. Co zdrożało - grubsze Marvel Now i DC, DC Deluxe, europejskie albumy. W przypadku grubszych HC-ków też można znaleźć parę podwyżek, ale tam przedziały cenowe są znacznie bardziej płynne.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #663 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 19:45:51 »
Może. Może zbyt poważnie traktuję tych kilku naszych kawalarzy
Spoiler: PokażUkryj
(Bazyl, Kapral...)
i nie czuję tego typu heheszków.  ;)

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #664 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 21:19:40 »
@UP
Nie porównuj mnie do @Kaprala, dobrze? Ja się z wami w pyskówki nie wdaję, a mimo to ciągle są do mnie jakieś wycieczki osobiste a nie do spraw o których gadamy.

Co do kupowania najtaniej, nie, to nie są ludzie co kupują wiele, albo powiedzmy inaczej - nie wiem ile dla nich jest wiele. Dla jednego 10 komiksów w miesiącu to wiele, a dla drugiego 30. Często z ich komentarzy, zresztą roszczeniowych, wynika, że 40 zł (bez rabatu) za komiks superhero to zbrodnia dla portfela w biały dzień.

No bez przesady - ja tam kupuję wszędzie najtaniej jak się da - po Allegro, KPK brakujące mi sztuki, po Tantisach, na WTK w tym roku zostawiłem zdecydowanie za dużo, ale i tak staram się brać wszystkie interesujące mnie aktualne pozycje. Wychodzi tego dużo miesięcznie i ilościowo i kwotowo. I osobiście uważam, że 40 zł za 6-7 zeszytowy trejd na twardo to ok cena.
« Ostatnia zmiana: So, 21 Wrzesień 2019, 21:53:17 wysłana przez Bazyliszek »

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #665 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 21:41:06 »
Popieram postulat. Nie porównujcie go do Kaprala, OK? :)

Offline Kry

« Odpowiedź #666 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 21:42:59 »
Pisze o kredytach bo ktos wczesniej napisal ze mozna wziac kredyt ale czy komiksy sa tego warte😂
Nie robie sobie jaj
Wczesniej jakos nawet 156 stron puszczali za 40 okladkowe i sie oplacalo a 96stron jakos taniej nie place
Grubsze komiksy tez kupuje i ich ceny tez pomalu rosna
Czytam tu jakies rzeczy typu mozna kupowac jedna serie😂
to moze kazdy niech napisze ile wydaje miesiecznie na komiksy a pozniej niech napisze co by kupil gdyby mial kupic jedna serie
Pewnie cos ambitnego 😀

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #667 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 21:49:32 »
niech napisze co by kupil gdyby mial kupic jedna serie
Pewnie cos ambitnego 😀

Spytaj anonimowo, np. przez ankietę, to się okaże, że X-Menów.

Offline Kry

« Odpowiedź #668 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 22:48:12 »
No i co cisza nikt nic nie pisze
Ja ostatnimi miesiscami wydawalem 200-280zl miesiecznie
Teraz mam kaca moralnego
Ja bym wybieral miedzy x men batmanem i spiderem co nie znaczy ze to co obecnie z tych pozycji wychodzi w Polsce uwazam za dobre
Ale lubie te postaci i mam do nich sentyment
Cos z tego bym wybral

Offline arczi_ancymon

« Odpowiedź #669 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 22:52:14 »
Ja ostatnimi miesiscami wydawalem 200-280zl miesiecznie

Sweet summer child, niektórzy chcieliby tyle wydawać ;)

Offline Kry

« Odpowiedź #670 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 22:59:28 »
No tak rozumiem
Z tym ze taka prawda ze tez musialem oszczedzac zeby tyle wydac
Za 250 wiele nie kupisz dwa grubasy z dwa ciensze "tanie" jak to ktos nazwal cena przesylki i to tyle a 250 za komiksy to kupa kasy dlatego redukuje wydatki na komiksy o polowe
Oczywiscie 250 to pewnie malo za 4 komiksy dla tych ktorzy pisali ze sa bardzo tani
Pewnie z 800zl wydaja

Online xanar

« Odpowiedź #671 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 23:04:37 »
2k
Twój komiks jest lepszy niż mój

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #672 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 23:18:12 »
Nie porównuj mnie do @Kaprala, dobrze? Ja się z wami w pyskówki nie wdaję, a mimo to ciągle są do mnie jakieś wycieczki osobiste a nie do spraw o których gadamy.

Popieram postulat. Nie porównujcie go do Kaprala, OK? :)

Przepraszam, tak mi się jakoś skojarzyło ;)

Wczesniej jakos nawet 156 stron puszczali za 40 okladkowe i sie oplacalo a 96stron jakos taniej nie place
Grubsze komiksy tez kupuje i ich ceny tez pomalu rosna

Tak, ale to zupełnie co innego, niż ta podwyżka 25% o której pisałeś wcześniej. O 25% zdrożały TYLKO te Marvel Now/DC Odrodzenie powyżej 144 stron. A te cieńsze tomy, zawsze kosztowały 40 zł, objętości ich nie zmniejszali celowo, wydają jak w oryginale, więc ciężko w tym przypadku mówić o zmniejszonej objętości za te same pieniądze, prawda?

Więc jeśli podwyżka dotknęła tak wąskiej grupy komiksów, to gadanie, że wydawca podnosi cenę by sprawdzić ile czytelnicy są w stanie zapłacić, że 60, a nawet 70 zł. za taki tom, to kwestia roku, może trochę więcej, to zwykłe bzdury.
« Ostatnia zmiana: So, 21 Wrzesień 2019, 23:27:39 wysłana przez ramirez82 »

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #673 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2019, 08:58:58 »
@UP
No nie wiem czy bzdury. Znaczy aż takiej podwyżki ja osobiście też nie przewiduję. Ale ostatnio z Batman Noir mieliśmy niezły cyrk, gdy wydawca w swoim sklepie na samym początku za te niby limitowane wydanie chciał aż 690 zł. Tyle że ludzie nie chcieli tyle płacić i szybko to spadło u nich do 530 zł. Ale gdyby jednak tyle dawali to pewnie by nie spadło. Jak więc można mówić o kalkulacji kosztów do zysku, skoro w 2 tygodnie, już po rozpoczęciu procesu druku cena spada aż o 160 zł? Czyli takie praktyki żyłowania czytelników ile maksymalnie skłonni byliby zapłacić (znacznie powyżej kosztów produkcji) już mamy.
« Ostatnia zmiana: Nd, 22 Wrzesień 2019, 10:08:13 wysłana przez Bazyliszek »

Offline PJP

« Odpowiedź #674 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2019, 09:13:54 »
Nie mam złudzeń i wiem, że żyłowanie fanów było, jest i będzie. W końcu, kto jeśli nie hobbyści, kolekcjonerzy i inne "kolorowe świry" zapłacą tyle kasy? ;) Tak samo mam świadomość, że w dobie różnych cudacznych technologii komiksy znowu lekko zejdą do podziemia a wypączkują undergroundy. Tak pół żartem, pół serio, może dlatego szykują już nas na takie czasy nominacjami do nagród, co złośliwie ale i trafnie ostatnio na FB punktuje profil Sztuki komiksu :>