Autor Wątek: Ceny i nakłady komiksów wydawanych w Polsce  (Przeczytany 165428 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Moreroms

Odp: Ceny i nakłady komiksów wydawanych w Polsce
« Odpowiedź #645 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 13:39:21 »
Skoro wydawnictwa funkcjonują, to znaczy że jednak są klienci, których stać na ich produkty.

Online xanar

« Odpowiedź #646 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 14:03:16 »
Says who? Jak chcesz sobie podyskutować o Egmoncie, masz wątek o Egmoncie :)

PS. LXG to nie jest Egmont? Hm...

Widzę, że masz również problem z przyswajam czytania ze rozmienieniem, weź sobie przewiń i poczytaj, była mowa o najtańszych wydaniach Egmontu w sc za 40, a ty sobie wybrałeś takie, żeby kosztowało tyle samo, pokazałem ci, że tak nie jest a ty dalej to pomijasz i piszesz jaki to mądry jesteś  ;D

A Ty rozumiesz, że żeby wydawnictwo zarobiło, to klientów musi być stać na jego książki?

No i zarabia wydają co raz więcej.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Motyl

• Gość
« Odpowiedź #647 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 14:41:55 »
Skoro wydawnictwa funkcjonują, to znaczy że jednak są klienci, których stać na ich produkty.

Mylisz czystą kalkulację z normalnym funkcjonowaniem rynku. Ktoś zakłada, że zrobi 1000 sztuk nakładu albo nawet 800. Narzuci taką cenę okładkową (uwzględniającą rabaty), by przy sprzedaży 400, a w niektórych przypadkach nawet 300 sztuk wyjść na zero lub zacząć zarabiać. I tak przy nakładzie 1000 sztuk zapaleńcy kupią wspomniane 300-400 sztuk i jest super, później przez pół roku czy rok, sprzeda się kolejne 100-200 sztuk i wydawca ma z tego jakiś zarobek. Nie mówię tu o molochach wydawniczych czy bestsellerach, które sprzedają się jak świeże bułeczki. Jeśli ktoś drukuje 600-700 sztuk komiksu i to ujawnia, a ten tytuł po roku czy dwóch wciąż jest dostępny w sprzedaży to nie nazwałbym tego normalnym funkcjonowaniem rynku, a raczej formą wegetacji pozwalającą publikować kolejne tytuły w podobnym schemacie. A przy okazji tu się opóźni opłatę za druk, tam się dostanie dotację, a tam się utnie marżę pośrednikowi, weźmie się tłumacza z rodziny i zapłaci w nierogaciźnie, albo takiego, który będzie uradowany, że dostał trochę komiksów na opał, aby tylko cyferki się zgadzały i jakoś się opłacało. Przesyt na rynku powoduje, że nie będzie lepiej, bo nawet zakładając, że przeciętny Kowalski chciałby kupić więcej - bo ma na to ochotę - nie zrobi tego, bo wpierw musi wykarmić rodzinę, zapłacić zobowiązania i media. Patrząc na rabaty dochodzące do 40 i przekraczające 40% i widząc jednocześnie na różnych grupach sprzedażowych rozpaczliwe wołania komiksowych zbieraczy w stylu: "kupię komiks X najtaniej jak się da, a najlepiej za darmo i niech poczta pokryje wysyłkę, dziękuję", to nie ma co liczyć, że ludzie tłumnie rzucą się na komiksową ofertę. Młodzież wychowana na MCU czy DCEU brnie w Marvele i DC, bo tanie, starsi poszukujący ambitniejszej komiksowej literatury sięgają po dojrzalsze - droższe pozycje, a miłośnicy frankofonów ładują dudeski w drogie integrale. Każdy ma coś dla siebie, a jedynie szaleńcy kupują wszystko, bo na to trzeba mieć odpowiednie środki i dom dwustumetrowy, by to wszystko składować.   
« Ostatnia zmiana: So, 21 Wrzesień 2019, 14:47:01 wysłana przez Motyl »

Offline Moreroms

« Odpowiedź #648 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 15:03:59 »
Stwierdziłem jedynie, że skoro wydawnictwa nadal działają (a nawet co chwilę pojawiają się nowe) to oznacza, że jednak są klienci, których stać na kupowanie ich produktów. Czy wydawnictwo jest na skraju rentowności czy też przynosi ogromne zyski - nie wiem, przypuszczam, że Ty również nie masz takiej wiedzy.
Natomiast co do kupowania jak najtaniej - tu moim zdaniem masz właśnie ludzi, których interesuje zbyt wiele wydawanych pozycji i muszą się wysilić, aby zredukować koszt zakupu tak, aby kupic wszystko co ich interesuje.

Motyl

• Gość
« Odpowiedź #649 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 15:12:31 »
Klienci będą zawsze, problem w tym czy wystarczająca ilość na kupno danego komiksu. Kiedyś szalenie podobał mi się komiks frankofoński o niemej bohaterce (bez ust) o aparycji Dzwoneczka - takie fantasy dla dorosłych i z chęcią bym przeczytał, wydał, a tu bum, kupi dwieście osób i popłynę. Mogę w ten sposób założyć i dziesięć wydawnictw, a żadne nie utrzyma się na rynku. Co do kupowania najtaniej, nie, to nie są ludzie co kupują wiele, albo powiedzmy inaczej - nie wiem ile dla nich jest wiele. Dla jednego 10 komiksów w miesiącu to wiele, a dla drugiego 30. Często z ich komentarzy, zresztą roszczeniowych, wynika, że 40 zł (bez rabatu) za komiks superhero to zbrodnia dla portfela w biały dzień. Zasada jest prosta, nie stać mnie, to nie kupuję i odpuszczam, jak tak robię. Inaczej pozostaje opcja poprzednio nam panującego filozofa od polityki monetarnej - można zmienić pracę lub wziąć kredyt :) Pytanie, czy komiksy są tego warte?

Offline Kry

« Odpowiedź #650 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 16:28:22 »
Swoja droga wszystko drozeje ale nie 25% na pierwszy raz
Czy komiksy sa warte kredytu? Mysle ze nie ale tutaj pewnie nie jeden raz ktos na nie kredyt bral
Niektorzy dobrze zarabiaja ale maja inne wydatki
Taki komiks to okladkowo powinien miec 25zl
Co powiecie ze cena tlumaczenia?
Przeciez te tlumaczenia to czasem nie sa warte 100zl dla tlumacza
Cena licencji? Komiksy sprzedaja sie slabo nie tylko u nas dc i marvel to musz wciskac zeby ktos to bral
Jak jebna filmy to i komiksy jebna
O ambitniejszych pozycjach to sie nie wypowiadam bo nie czytam
Wychowalem sie na tm semic , superhero to jest dla mnie komiks ;)

Offline misiokles

« Odpowiedź #651 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 16:40:48 »
To nie cena tłumaczenia. To pensje pracowników, wynajem biura, opłaty za prąd, telefony, utrzymanie domeny www u szereg wydatków związanych z działaniem firmy.

Offline Moreroms

« Odpowiedź #652 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 16:48:00 »

Swoja droga wszystko drozeje ale nie 25% na pierwszy raz

Taki komiks to okladkowo powinien miec 25zl

Co powiecie ze cena tlumaczenia?
Przeciez te tlumaczenia to czasem nie sa warte 100zl dla tlumacza

Co zdrożało o 25% "na pierwszy raz"?
Rozumiem, że wiesz jakie są koszty wyprodukowania takiego komiksu i wiesz, że taka cena okładkowa zapewni rentowność przedsiębiorstwa?
Ty byś pewnie chciał czyjąś pracę za darmo, ale żeby Tobie za pracę płacili miliony?

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #653 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 17:09:55 »
Stwierdziłem jedynie, że skoro wydawnictwa nadal działają (a nawet co chwilę pojawiają się nowe) to oznacza, że jednak są klienci, których stać na kupowanie ich produktów.

Jak pięknie odpowiedziałeś na żale użytkowników, którzy kilka dni temu w tym samym wątku narzekali na strasznie wysokie ceny komiksów TM-Semika. Tak jest, kochani, widocznie byli tacy, którzy mieli wyższe kieszonkowe niż Wy i ich było stać :) Darwinizm w najczystszej postaci.

tu moim zdaniem masz właśnie ludzi, których interesuje zbyt wiele wydawanych pozycji i muszą się wysilić, aby zredukować koszt zakupu tak, aby kupic wszystko co ich interesuje.

No właśnie, skoro nie stać Was było na wszystkie Semiki, to może za drogo je kupowaliśce, albo mieliście za duży apetyt. Trzeba było poszukać tańszych kiosków, albo zrezygnować z kilku serii i brać tylko jedną :)

Offline Moreroms

« Odpowiedź #654 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 17:17:40 »

Jak pięknie odpowiedziałeś na żale użytkowników, którzy kilka dni temu w tym samym wątku narzekali na strasznie wysokie ceny komiksów TM-Semika. Tak jest, kochani, widocznie byli tacy, którzy mieli wyższe kieszonkowe niż Wy i ich było stać :) Darwinizm w najczystszej postaci.

Coś mi się wydaje, że wydawnictwo od semicow upadło...

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #655 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 17:23:29 »
Mhm... po 10 latach działalności :)

Coś mi się wydaje, że argumenty Ci się skończyły :)

Offline Moreroms

« Odpowiedź #656 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 17:27:30 »
Mhm... po 10 latach działalności :)

Coś mi się wydaje, że argumenty Ci się skończyły :)
Nie. Po prostu nie ustosunkowałeś się do niczego co pisałem, a jedynie dopasowałeś sobie wyrywki wypowiedzi do dyskusji sprzed kilku dni

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #657 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 17:33:01 »
Nie. Po prostu nie ustosunkowałeś się do niczego co pisałem, a jedynie dopasowałeś sobie wyrywki wypowiedzi do dyskusji sprzed kilku dni

Ojej. Byłem pewien, że na tym właśnie polegają dyskusje na tym forum. Szybko się uczę i mam niedoścignionych mistrzów :)

A do tego, co tam napisałeś, ustosunkowywałem się już z pińcet razy. Widocznie nie doczytałeś.
« Ostatnia zmiana: So, 21 Wrzesień 2019, 17:35:50 wysłana przez Kapral »

Offline Moreroms

« Odpowiedź #658 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 17:35:46 »
Ojej. Byłem pewien, że na tym właśnie polegają dyskusje na tym forum. Szybko się uczę i mam niedoścignionych mistrzów :)
Nie mierz wszystkich swoją miarą.
Pozdrawiam.

Offline Kry

« Odpowiedź #659 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 17:51:58 »
25% podrozaly komiksy jak  cos kosztuje 40 zl pozniej 50zl
10 to chyba 25% z 40
Nie dziwie sie ze niektorzy mysla ze caly czas jest tanio przy takiej matematyce
To racja co ktos napisal ze w cene wchodzi praca ludzi
Ale egmont nie sprzedaje tylko komiksow
Myslicie ze ile ludzie tam zarbiaja przy drukowaniu tego?
 2200 jak ktos pracuje juz jakis czas