Autor Wątek: Ceny i nakłady komiksów wydawanych w Polsce  (Przeczytany 165398 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline death_bird

Odp: Ceny i nakłady komiksów wydawanych w Polsce
« Odpowiedź #615 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2019, 23:20:57 »
Na Allegro.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #616 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 01:48:50 »
OK, sprawdziłem kilka nowości, które mam po angielsku:
  • LXG Century - 90 PLN lub 20 USD (czyli 79 PLN)
  • SU House of Whispers - 70 PLN lub 17 USD (67 PLN)
  • Coda vol.1 - 42 PLN lub 10 USD (40 PLN)
  • Reborn vol.1 - 69 PLN lub 17 USD (67 PLN)
  • God Country - 75 PLN lub 17 USD (67 PLN)
Ceny polskich wydań są niemal identyczne jak oryginałów. Przy czym twarda okładka jest dla mnie tylko zbędnym ekscesem, płacę za treść i najchętniej brałbym same zeszyty albo TPB. Tak więc, żeby przeczytać jakiś komiks, muszę zapłacić tyle samo co mieszkaniec USA albo Europy Zachodniej (z góry uprzedzam, że uwagi o rabatach nie robią na mnie wrażenia - np. na Amazonie też są niezłe zniżki od cen okładkowych). Różnica jest tylko taka, że w stosunku do kolegów komiksiarzy z Zachodu jesteśmy zwykłymi dziadami, co najlepiej widać na załączonej tabelce ze średnim wynagrodzeniem w UE.
« Ostatnia zmiana: So, 21 Wrzesień 2019, 01:51:07 wysłana przez Kapral »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #617 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 07:20:53 »
Forumowicz pisze sobie w temacie o cenach komiksów, ze wg niego są one w Polsce za drogie, a typowy Xanar zaraz go wyśmiewa i ucisza.

Już ci napisałem nie musisz kupować, ani przychodzić tu i histeryzować,

No bo na tym wg niego chyba polega dyskusja - jak sie ze mną nie zgadzasz to siedz cicho.

Wg mnie komiksy rzeczywiście są drogie. I nawet rozumiem że gdy ograniczana jest konkurencja i rosną koszty, to robią się jeszcze droższe. Ale i tak mnie wkurza, że gdy teraz komiks z Rebirth czy M2.0 jest trochę grubszy to jego cena od razu skacze 10 zł. Ale gdy ma tylko 4 zeszyty to ona nie spada.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #618 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 07:47:42 »
Bazyl, bo to jest zabawne: wszystko dookoła drożeje, a ktoś się dziwi, że akurat komiksy drożeją. I jeszcze niby są drogie w porównaniu z wszystkim, w domyśle: paliwem, odzieżą, lekami, żywnością, samochodami, mieszkaniami. Ide do sklepu, wydam 100 zł, a wychodzę z niewielką torbą z zakupami, taka rzeczywistość. Albo odkrywa Amerykę, że są drogie, jakby inne tego typu przyjemności (gry, filmy, bilety do kina itp.) były tanie.

Online Szekak

« Odpowiedź #619 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 08:14:13 »
To ze komiksy sa drogie to fakt nie teoria
Nie wiem kto to bazyl i nie chce byc gwiazda
Bylem ciekaw co mysla inni i jak zdobywaja gotowke na komiksy i slysze ze odmawiaja sobie roznych rzeczy
Nie ciagne juz tego tematu bo widze ze nawet jak bedzie 100zl za 100 stron to bedzie spoko
Swoja droga sprzedajecie komiksy do ktorych nie wracacie albo wam sie nie podobaja?
Mozecie cos polecic? Gdzie moge cos sprzedac?
To nie jest fakt, a twoje subiektywne zdanie. Dla mnie komiksy są tanie. Dwa kilogramy ziemniaków kosztują 9zł, dobry i gruby komiks kosztuje na przykład 60, a jak wiadomo komiks>ziemniaki. :D
Piękno jest w oczach patrzącego.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #620 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 08:21:14 »
To nie jest fakt, a twoje subiektywne zdanie. Dla mnie komiksy są tanie. Dwa kilogramy ziemniaków kosztują 9zł, dobry i gruby komiks kosztuje na przykład 60, a jak wiadomo komiks>ziemniaki. :D

Jasne, na tej samej zasadzie to i mieszkania są tanie i samochody są tanie. Bo przecież mieszkanie > samochód > ziemniaki. Rozumiem, że usiłujesz sprowadzić całą sprawę do poziomu absurdu, ale udaje ci się tylko sprowadzić do absurdu własne "argumenty".

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #621 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 08:28:15 »
Rozumiem, że usiłujesz sprowadzić całą sprawę do poziomu absurdu...

A na tym akurat Kapral zna się doskonale ;)

Uważasz, że ceny komiksów, biorąc pod uwagę koszta druku, licencji, przygotowania polskiej edycji, dystrybucji, są zawyżone?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #622 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 08:30:23 »
Temat o Cenach komiksów, jest do pisania o cenach komiksów, więc śmianie się z kogoś, że narzeka/chwali ceny w temacie do tego poświęconym jest dla mnie niezrozumiałe. Spora część tego forum jest przeznaczona do wylewania swoich żali. I @Kry właśnie to robi i nie powinno się go uciszać.

To że wszystko drożeje to jedna sprawa. To że komiksy są w Polsce drogie to druga. A to że ktoś podnosi ceny grubszych komiksów, ale nie obniża cieńszych to trzecia sprawa. I w tym temacie można sobie na to popisać.

Online Szekak

« Odpowiedź #623 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 08:31:33 »
Jasne, na tej samej zasadzie to i mieszkania są tanie i samochody są tanie. Bo przecież mieszkanie > samochód > ziemniaki. Rozumiem, że usiłujesz sprowadzić całą sprawę do poziomu absurdu, ale udaje ci się tylko sprowadzić do absurdu własne "argumenty".
Ja rzuciłem luźny komentarz, a ty tradycyjnie się spinasz. Zluzuj majty z rana, jest sobota.
Piękno jest w oczach patrzącego.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #624 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 08:36:36 »
Bazyl, a ktoś go uciszal? Wyraził swoją opinie, inni wyrazili swoją. A że dla ciebie, jeśli ktoś nie poprze marudzenia na ceny komiksów, to już jest uciszanie tego co objawia prawdę, której nikt inny nie dostrzega...

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #625 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 08:37:18 »
Uważasz, że ceny komiksów, biorąc pod uwagę koszta druku, licencji, przygotowania polskiej edycji, dystrybucji, są zawyżone?

Dokładnie tak uważam, bo po pierwsze guzik mnie obchodzą koszty, jeśli nie są dostosowane do kieszeni nabywcy, a po drugie nie wierzę, żeby w Polsce były one takie same jak na Zachodzie,  skoro mamy kilkakrotnie tańszą siłę roboczą. Mówię to także na podstawie własnego doświadczenia, jako tłumacza i autora, któremu różne żenujące stawki już w życiu proponowano.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #626 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 08:47:19 »
A różnica nakładu ma coś do rzeczy, czy też nic?

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #627 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 08:59:34 »
Ale ja nie wiem czy niskie nakłady są u nas przyczyną wysokich cen, czy raczej SKUTKIEM drożyzny. Kilka a może już kilkanaście lat temu (chyba po wpadce Amberu) zmienił się u nas model biznesowy i wydawnictwa zaczęły minimalizować ryzyko, ograniczając nakłady ale podnosząc ceny. Zaczęło się od Egmontu, ale potem wszyscy poszli w jakieś absurdalnie grube integrale w twardej oprawie, najpierw po 100 zł, potem po 150 zł itd. W efekcie rynek skurczył się do 1500-2000 maniaków, gotowych płacić chore pieniądze. Zamiast próbować poszerzać target, wydawcy uznali, że lepiej wydoić paru frajerów, a swoje i tak się zarobi. Z tego dołka nie wyszlibyśmy pewnie do dziś, gdyby nie nagła moda na superhero, która spadła wydawcom z nieba, bez jakiejkolwiek ich zasługi. Dopiero na tej fali Egmont odważył się pójść w masowego odbiorcę, bo jest duży i ma zaplecze. Ale jeśli komiksy radykalnie nie stanieją, będziemy mieli powtórkę z rozrywki jak tylko rajtuzy wyjdą z mody.

Offline Moreroms

« Odpowiedź #628 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 09:07:18 »
Patrząc po rosnących cenach wszystkiego oraz hucznych zapowiedziach znacznego wzrostu płacy minimalnej, która przełoży się na wzrost cen i spadek wartości pieniądza, nie oczekiwałbym, że cena komiksów będzie spadać.
Niestety, komiksy to hobby drogie. W porównaniu do np. oglądania seriali wypada bardzo kosztownie. Ale jest też wiele innych zainteresowań równie lub nawet bardziej kosztownych, jak np. granie w gry czy podróżowanie.

Offline MarcusSz

« Odpowiedź #629 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 09:23:00 »
Tak jak czytam ten wątek, to od początku jest ciągle ta sama dyskusja (a wcześniej jeszcze na gildii). Ciągnie się to już ze 2 może 3 lata. A co ciekawe, przez ten czas zasadnicza cena za MARVEL NOW nie zmieniła się, ciągle jest to te 39,99. I co najśmieszniejsze, argumenty wielu dotyczą tylko Egmontu, bardzo rzadko pada info o kolekcjach ( choć swego czasu było dużo o WKKDC bo podnieśli cenę o 2 zł), czy innych wydawcach. Szczerze to bardzo wam zazdroszczę, że takie halo jest o komiksy za 40zł okładkowo, i proszę nie zaczynajcie interesować się poważniej europejskim komiksem, bo jak zaczniecie tam patrzeć na ceny to ten wątek niesamowicie urośnie.