Autor Wątek: Ceny i nakłady komiksów wydawanych w Polsce  (Przeczytany 165325 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline K.Leszcz

Ceny i nakłady komiksów wydawanych w Polsce
« dnia: So, 16 Luty 2019, 17:46:41 »
Kupowalibyscie zeszytowki za 6-7 zl okladkowej ?  ;)

Myślę, że to by kosztowało ZNACZNIE więcej. 10-15 zet...

Offline misiokles

Odp: Ceny i nakłady komiksów wydawanych w Polsce
« Odpowiedź #1 dnia: So, 16 Luty 2019, 18:02:17 »
Zeszytówki w 2019 w cenie poniżej 10 zł to pokutujący od wielu lat mit.

Offline turucorp

« Odpowiedź #2 dnia: So, 16 Luty 2019, 19:45:32 »
Zeszytówki w 2019 w cenie poniżej 10 zł to pokutujący od wielu lat mit.
Nie, dlaczego?
Jest kilka możliwości:
Można mieć swoją, prywatną drukarnię i samemu drukować to co się narysowało.
Można mieć dojście do darmowej drukarni, która zrobi wszystko za friko (i da papier), tak robi zdaje się Kijuc, korzystając z oferty jakiegoś stowarzyszenia religijnego czy coś?
Można być korporacją z własnymi drukarniami i systemem dystrybucji i traktować taki zeszyt jako rodzaj reklamy.
Można też trafić na złotą żyłę, czyli wydać komiks, który będzie się sprzedawał w nakładzie hmmm... 20-30K, wtedy można zejść z ceną (obniżając własną marżę, bo marża sprzedawców jest raczej nienegocjowalna)
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Nd, 17 Luty 2019, 09:52:53 »
Można też trafić na złotą żyłę, czyli wydać komiks, który będzie się sprzedawał w nakładzie hmmm... 20-30K
Deadpool :)

Najlepiej to chyb wychodziłoby po 2 zeszyty (48 stron) i tu już na pewno z 10-15 zł.

majkelus81

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Nd, 17 Luty 2019, 10:09:47 »
Najlepiej to chyb wychodziłoby po 2 zeszyty (48 stron) i tu już na pewno z 10-15 zł.
Przy 132 stronach Star Wars Komiks za 19,99zł, to pewnie takie zeszyty szły by jak ciepłe bułeczki ;)

Offline turucorp

« Odpowiedź #5 dnia: Nd, 17 Luty 2019, 11:12:37 »
Deadpool :)

Meh, chyba nawet Deadpool nie robi POŁOWY nakładu, który zasugerowałem.
Doceniam optymizm, ale obstawiam, że w granicach 10-15K to tylko Thorgal i Asterix (chociaż mogę się mylić, aż tak szczegółowych danych nie mam).
Inna sprawa, że w przypadku zeszytów problemem jest dystrybucja, one idą jako czasopisma a nie komiksy. Są w innym dziale i krócej w sprzedaży (max 3 miesiące). To powoduje, że do wydawcy wraca więcej egz. i szybciej, są też bardziej zniszczone.
Ocenia się, że przy zeszytach i dystrybucji prasowej trzeba wydrukować dwa razy większy nakład niż się sprzedaje.
Czyli chcąc sprzedać 30K trzeba by wydać 60K, miłej zabawy ze zwrotami i ich magazynowaniem :/
« Ostatnia zmiana: Nd, 17 Luty 2019, 11:14:23 wysłana przez turucorp »
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Nd, 17 Luty 2019, 11:19:54 »
To Star Wars Komiks też ma tyle?

Mógłby się Egmont pochwalić ile mu schodzi tego Deadoola  ;D

Offline robbirob

« Odpowiedź #7 dnia: Nd, 17 Luty 2019, 11:20:15 »
Ocenia się, że przy zeszytach i dystrybucji prasowej trzeba wydrukować dwa razy większy nakład niż się sprzedaje.
Czyli chcąc sprzedać 30K trzeba by wydać 60K, miłej zabawy ze zwrotami i ich magazynowaniem :/
I rozliczaniem u księgowej 😁

Offline turucorp

« Odpowiedź #8 dnia: Nd, 17 Luty 2019, 11:40:11 »
To Star Wars Komiks też ma tyle?

Mógłby się Egmont pochwalić ile mu schodzi tego Deadoola  ;D
Egmont nigdy nie podaje nakładów (ja bazuję na danych szacunkowych, kalkulacjach itp)
SW może mieć dużo, ale to inna grupa nabywców.
Ocenia się, że w Polsce regularnie komiksy kupuje około 20K nabywców, ale to różne grupy, mające czasami jakieś wspólne podzbiory. Do tego dochodzą czytelnicy jednego tytułu (SW, Thorgal itp) i dzieci (z rodzicami).
Ogólnie komiks to kilka procent rynku księgarskiego i niecały PROMIL społeczeństwa.
Mało, bardzo mało i w dodatku bardzo nieprzewidywalnie czytelniczo.

« Odpowiedź #9 dnia: Nd, 17 Luty 2019, 12:04:50 »
Ocenia się, że w Polsce regularnie komiksy kupuje około 20K nabywców
Nie bardzo chce mi się w to wierzyć.

Offline turucorp

« Odpowiedź #10 dnia: Nd, 17 Luty 2019, 12:09:56 »
Nie bardzo chce mi się w to wierzyć.
Za mało czy za dużo Twoim zdaniem?  8)

« Odpowiedź #11 dnia: Nd, 17 Luty 2019, 12:10:25 »
Dużo za dużo.

Offline turucorp

« Odpowiedź #12 dnia: Nd, 17 Luty 2019, 12:16:31 »
Dużo za dużo.
Heh, no to jesteś niezłym pesymistą, a ja podaję szacunki całościowe (manga, amerykański mainstream, frankofony itd), to, jak już wspomniałem odrębne zbiory czytelników ze wspólnymi podzbiorami.
Znam poziom sprzedaży w kilku wydawnictwach, z pozostałych jestem w stanie się domyślić, 20K to jak najbardziej (moim zdaniem) trafna ocena.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Nd, 17 Luty 2019, 20:39:31 »
Mi sie niechce wizyc ze dla tylko 20k jest tyle tytulow i wydawnict..

Offline Antari

« Odpowiedź #14 dnia: Nd, 17 Luty 2019, 20:47:18 »
Polskie zeszytówki za 10-15 zł... kto by to brał? Za tyle masz zagraniczne w jednym z dwóch polskich sklepów i to na premierach, a nie parę lat po. Dodatkowo cena takich zeszytówek może czasami rosnąć jak dobrze wytypujesz ;) Oczywiście nie są to żadne kokosy ale jednak. No i zapomnij o jakichś polskich wariantach. Jedyna wada to język angielski. Nawet podwójne w tej cenie to żart. Naprawdę nie wiem kto by to kupował... a nawet jakby były po te 7 zł... to co to są za oszczędności? 3 zł? 5 zł? 8 zł?
« Ostatnia zmiana: Nd, 17 Luty 2019, 20:49:04 wysłana przez Antari »