Autor Wątek: Ceny i nakłady komiksów wydawanych w Polsce  (Przeczytany 165505 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline komiks

Odp: Ceny i nakłady komiksów wydawanych w Polsce
« Odpowiedź #735 dnia: Pt, 06 Styczeń 2023, 21:45:02 »
Ja bym chciał by wielkość nakładu stała się jawna dla czytelników, by klient mógł lepiej się orientować na rynku.
Możesz wyjaśnić, do czego potrzebny Ci jest nakład komiksu? Czy to wpłynie w jakikolwiek sposób, na odbiór komiksu?
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #736 dnia: Pt, 06 Styczeń 2023, 21:46:53 »
Też jestem przeciwnikiem nakazów, ale skoro na opakowaniach produktów spożywczych producent MUSI wymienić skład, wagę, termin przydatności, kraj pochodzenia a cena musi być też przeliczana na litr/kilogram, to chyba obowiązek publikacji nakładu rzeczy drukowanych niezbyt by odbiegał od takich wymogów. Zwłaszcza, że przy tych reklamach, rabatach hurtowych, cenach promocyjnych itd, ciężko się połapać czy opłaca się czekać aż dana pozycja wyląduje w koszu promocyjnym w Carrefourze (hi książki TK :) ) czy też nakład jest tak skrojony, że nie ma na to szans. Zresztą wg mnie każdy nakaz który ułatwia życie konsumentom w starciu z dużymi podmiotami gospodarczymi, jest pożądany. Tak jak właśnie ta cena omnibus teraz. Albo nadchodzące przepisy unijne o tym że smartfony będą znowu MUSIAŁY mieć wymienną baterię.

P.S. Odkopałem ten temat z powodu dyskusji o nakładzie w temacie o BiZ bo zrobił się tam duży offtop. Ale parę stron wcześniej przypomniało mi, że Egmont rąbał nas na cenach już dawno, zanim stało się to modne zrzucanie wszystkiego na Rosję, inflację i Tuska. :) Ach ta mgła covidowa.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #737 dnia: Pt, 06 Styczeń 2023, 21:53:31 »
Też jestem przeciwnikiem nakazów, ale skoro na opakowaniach produktów spożywczych producent MUSI wymienić skład, wagę, termin przydatności, kraj pochodzenia a cena musi być też przeliczana na litr/kilogram

Ale wysryw. Wiesz, że producent płaci % od tego ile jest kakao albo cukru w jego produkcie?
Co Ty byś chciał wagę komiksu i ile kosztuje kilogram Batmana Knightfalla?

Na co ten nakład, co to zmienia? Połechtać ego, gdy kupujesz coś limitowanego?

Przed pandemią Egmont rąbał? Kogo? Ciebie na pewno bo chwalisz się zakupami od nich, ale co było złego w ich cenach? Dla mnie były super, ale może mówię z perspektywy tego ile ich komiksy kosztują dzisiaj. Chociaż nie wydaje mi się.

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #738 dnia: Pt, 06 Styczeń 2023, 22:02:52 »
Ja tam chętnie przywitałbym info o wysokości nakładu. To chyba takie przyzwyczajenie jeszcze z komiksów i książek z PRL i zaraz po.
Plus jeszcze "podpisano do druku wtedy i wtedy" i "druk ukończono..."  :)

Offline komiks

« Odpowiedź #739 dnia: Pt, 06 Styczeń 2023, 22:05:36 »
P.S. Odkopałem ten temat z powodu dyskusji o nakładzie w temacie o BiZ bo zrobił się tam duży offtop. Ale parę stron wcześniej przypomniało mi, że Egmont rąbał nas na cenach już dawno, zanim stało się to modne zrzucanie wszystkiego na Rosję, inflację i Tuska. :) Ach ta mgła covidowa.
Czyli jak rozumiem, chodzi Ci o to, żeby "rozliczyć" wydawcę, czy czasami nie zarabia za dużo na egzemplarzu? I jawny nakład tytułu ma w tym niby pomóc?

Ja tam chętnie przywitałbym info o wysokości nakładu. To chyba takie przyzwyczajenie jeszcze z komiksów i książek z PRL i zaraz po.
Plus jeszcze "podpisano do druku wtedy i wtedy" i "druk ukończono..."  :)
Ja również chętnie zobaczyłbym takie informacje, jak również dane techniczne jak rodzaj papieru, technologia druku, itp. ale tylko dlatego, że mnie to ciekawi.
« Ostatnia zmiana: Pt, 06 Styczeń 2023, 22:10:34 wysłana przez Zwirek »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #740 dnia: Pt, 06 Styczeń 2023, 22:14:44 »
Nie rozliczać, co zobaczyć czy jest szansa że za kilka lat komiks dalej będzie w obiegu i może trafi do jakichś megaobniżek. Coś jak Runaways ostatnio. :) Albo wcześniej Egmont puszczał złogi po N52 za 50% ceny okładkowej. Np. teraz nie kupiłem Najwięksi Bohaterowie Świata, bo uważam że komiks jest bardzo drogi. Gdybym wiedział ile egzemplarzy wydrukowano, mógłbym sobie kalkulować czy czekanie na większe rabaty jest prawdopodobne, czy jednak komiks zejdzie po obecnych stawkach.

Ile sobie wydawca zarabia na poszczególnych komiksach, to jego sprawa. Mnie tylko interesuje cena końcowa i to czy mi się ona opłaca. Ale z chęcią zobaczyłbym nakład np. Kolekcji Carrefoura. Bo ciekawi mnie ile trzeba wypuścić sztuk 200-stronnicowego komiksu by na nim zarobić gdy kosztuje 25-20 zł. ;)

Offline Spiff

« Odpowiedź #741 dnia: Pt, 06 Styczeń 2023, 22:15:46 »
Interesuje mnie nakład tych spodenek - nie wiem czy kupować teraz czy czekać do wiosny ?
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline komiks

« Odpowiedź #742 dnia: Pt, 06 Styczeń 2023, 22:25:27 »
Nie rozliczać, co zobaczyć czy jest szansa że za kilka lat komiks dalej będzie w obiegu i może trafi do jakichś megaobniżek. Coś jak Runaways ostatnio. :) Albo wcześniej Egmont puszczał złogi po N52 za 50% ceny okładkowej.
No i sam dałeś argument wydawcom, dlaczego nie powinni upubliczniać nakładów. Jeśli znajdzie się odpowiednio wiele osób kombinujących tak jak Ty, to przestanie się opłacać wydawanie komiksów w wyższych nakładach.

Offline xanar

« Odpowiedź #743 dnia: Pt, 06 Styczeń 2023, 22:40:06 »
8azyl to myśli, że jest sprytniejszy od tych wydawców. ;D Jeden ze scenariuszy będzie taki, że zrobią jakiś najmniejszy nakład z wyższą ceną i powiedzą, że nie będzie dodruków a jak się dobrze sprzeda to dodrukują :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline celtic

« Odpowiedź #744 dnia: Pt, 06 Styczeń 2023, 23:07:04 »
Też jestem przeciwnikiem nakazów, ale skoro na opakowaniach produktów spożywczych producent MUSI wymienić skład, wagę, termin przydatności, kraj pochodzenia a cena musi być też przeliczana na litr/kilogram, to chyba obowiązek publikacji nakładu rzeczy drukowanych niezbyt by odbiegał od takich wymogów. Zwłaszcza, że przy tych reklamach, rabatach hurtowych, cenach promocyjnych itd, ciężko się połapać czy opłaca się czekać aż dana pozycja wyląduje w koszu promocyjnym w Carrefourze (hi książki TK :) ) czy też nakład jest tak skrojony, że nie ma na to szans. Zresztą wg mnie każdy nakaz który ułatwia życie konsumentom w starciu z dużymi podmiotami gospodarczymi, jest pożądany. Tak jak właśnie ta cena omnibus teraz. Albo nadchodzące przepisy unijne o tym że smartfony będą znowu MUSIAŁY mieć wymienną baterię.

Nie rąbał, rąbią nas pośrednicy, wymagając od wydawcy 50% rabatu od ceny okładkowej.
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #745 dnia: Pt, 06 Styczeń 2023, 23:10:25 »
Nikt nikogo nie rąbie, bo nikt nikogo do niczego nie zmusza.

Offline celtic

« Odpowiedź #746 dnia: Pt, 06 Styczeń 2023, 23:20:02 »
Nikt nikogo nie rąbie, bo nikt nikogo do niczego nie zmusza.

W sumie racja, o tym już była nie raz rozmowa, żałuję że znowu zacząłem. Sorry.
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline Midar

« Odpowiedź #747 dnia: Pt, 06 Styczeń 2023, 23:33:44 »
Zdecydowanie powinno być info o nakładzie. Ile razy część wydawców nadużywa terminu „nakład limitowany” „wydanie mocno limitowane”, żeby zintensyfikować sprzedaż. Tymczasem okazuje się, że nakład jest standardowy, albo dorzucane są ciche dodruki.
Taka informacja pozwala też pomóc wyrobić sobie świadomość jak wygląda rynek komiksowy w Polsce, które gatunki, serie i tematyka cieszą się większą popularnością i które wydane tytuły zagoszczą na dłużej w księgarniach, a przy których nie ma co zwlekać z decyzją.
Poczta Polska podaje nakład znaczków i dzięki temu wiem, że taki blok z Thorgalem wydali w 100 tys. sztuk i nie muszę się spieszyć z jego zakupem.

« Odpowiedź #748 dnia: Pt, 06 Styczeń 2023, 23:44:36 »
  Dajcie spokój po co drążyć oczywisty temat. Nikt nie będzie podawał żadnych nakładów bo to oczywista tajemnica handlowa i ciężko znaleźć w biznesie (przynajmniej działającego w dłuższym okresie czasu) debila który by piłował sam gałąź na której siedzi. Wyjątkiem są jakieś małe wydawnictwa, które podają bo (jeszcze) sobie nie wchodzą w paradę albo na zasadzie reklamy, bo będzie mało dlatego brać póki jest. Poczta Polska może sobie podawać nakłady znaczków, bo tylko ona ma prawo je emitować, z nikim nie konkuruje. Identycznie było w czasach PRL gdzie nakłady podawano bo oficyny rywalizowały między sobą jedynie w ilości wydanych sztuk "Dzieł zebranych Lenina" a ile to zarobiło i czy wogóle zarobiło nie miało żadnego znaczenia.

Offline Midar

« Odpowiedź #749 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 00:03:47 »
Nie przesadzajmy z tą tajemnicą biznesową. Nie widzę w czym podanie informacji o nakładzie miałoby zaszkodzić.  Dla mnie, jako kupującego, informacja o nakładzie komiksu/książki zawsze miała znaczenie. Koncerny samochodowe też rywalizują ze sobą, a podają ile danego modelu zjechało z taśmy. Tak na marginesie, „w dłuższym czasie”  lub „w dłuższym okresie”. „W dłuższym okresie czasu” jest niepoprawne.
« Ostatnia zmiana: So, 07 Styczeń 2023, 00:08:41 wysłana przez Midar »