Autor Wątek: Ceny i nakłady komiksów wydawanych w Polsce  (Przeczytany 165564 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

JanT

• Gość
Odp: Ceny i nakłady komiksów wydawanych w Polsce
« Odpowiedź #270 dnia: Cz, 21 Marzec 2019, 12:41:16 »
Dla dzieciaków jest Marvel NOW i Rebirth :) Dzieciak też pierwsze co robi to patrzy na ilość stron i cenę a w takim omniaku będzie to bardzo atrakcyjne. Jeszcze niedawno sam pisałem "Egmont się boi grubasów" bo wydawali tomy (może poza kilkoma wyjątkami) 300+ stron a teraz potrafią w jednym miesiącu puścić kilka tomów po około 500 stron :) Serio ktoś myśli że taki omniak X-Men by Claremont & Lee by się u nas nie sprzedał? Cenowo na pewno wyjdzie taniej niż jakby go podzielili a czytelnik też głupi nie jest i wie za co płaci :)
« Ostatnia zmiana: Cz, 21 Marzec 2019, 12:42:47 wysłana przez JanT »

majkelus81

• Gość
« Odpowiedź #271 dnia: Cz, 21 Marzec 2019, 12:47:05 »
Ale za taką kwotę jak 150-200 to dzieciaki wola kupić grę na konsolę. I proponuje zdefiniować ile te dzieciaki mają lat.

Offline Szekak

« Odpowiedź #272 dnia: Cz, 21 Marzec 2019, 12:49:39 »
Watpię też by dzieicaki kupowały starych X-Men... niemniej na naszym rynku na pewno lepiej od Omnibusów po 200zł by się sprzedały poszatkowane po 4 zeszyty po 40zł okładkowej, choć grono zapaleńców jest u nas duże, wiec i omnibus pewnie by sie też dobrze sprzedał... tak czy siak, nie ma co gdybać, Egmont tego nie ruszy. :D
Piękno jest w oczach patrzącego.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #273 dnia: Cz, 21 Marzec 2019, 12:52:20 »
Ale za taką kwotę jak 150-200 to dzieciaki wola kupić grę na konsolę.
Bo twój kolega kupuje?  ;D Tak samo może odpuścić 2 tomy i kupić grę na konsole. Dzieciak chyba widzi że płaci tu za kilka tomów które pojedynczo wyszłyby mu drożej. Ktoś też te tomy w Klasyce Marvela kupuje po 120 zł.

Egmont tego nie ruszy. :D
To samo się mówiło niedawno o tomach po 500 stron (np ludzie nie dawali szansy 100 Naboi przez to) a tu jeb i jest ich jak grzybów po deszczu.
« Ostatnia zmiana: Cz, 21 Marzec 2019, 13:02:21 wysłana przez JanT »

Offline Szekak

« Odpowiedź #274 dnia: Cz, 21 Marzec 2019, 12:54:21 »
Nie wiem jacy ludzie, ja widocznie ludź nie jestem bo tak nie mówiłem. Rynek się rozwija, Egmont wydaje dużo i grubo, ale starych tasiemców superbohaterskich Egmont nie ruszy, co najwyżej jakieś tam konkretne historie o które się ludzie dopominają jak Knighfall.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #275 dnia: Cz, 21 Marzec 2019, 13:00:41 »
Ja tam myślę że na X-Men by Claremont & Lee szanse są spore (jak na Capa Bru  :) ) a te nowe lepsze rzeczy też im się zaczynają kończyć.

Offline Szekak

« Odpowiedź #276 dnia: Cz, 21 Marzec 2019, 13:04:33 »
Może jak H zacznie wydawać swoje tasiemce jak Spider i X-Men i E zobaczy, że jest popyt, to dorzuci swoją alternatywę w postaci Batka z DC, ale to jeszcze sporo czasu musi upłynąć. E jest niestety bardzo zachowawcze w tym co wydaje.

majkelus81

• Gość
« Odpowiedź #277 dnia: Cz, 21 Marzec 2019, 13:13:14 »
@JanT wyrwałeś z kontekstu część zadania. Zdefiniuj ile lat maja ten dzieciak? Jeśli to jest student to kupi może omnibusa, gimnazjum-szkoła średnia na 100% nie (może i są wyjątki ale to jest jakieś skrajne minimum), a co do młodszych ze szkoły podstawowej to im kupują rodzice i na pewno nie wydadzą 200 zł na komiks, chyba że sami czytają. Sprzedając komiksy na grupach fb widzę kto co kupuję i za jaką cenę, więc moja opinia nie jest wzięta z kosmosu jak ci się wydaje.

Offline Szekak

« Odpowiedź #278 dnia: Cz, 21 Marzec 2019, 13:16:51 »
Po WKKDC Egmont może dorzucić starego i grubego (hehe) Batka  :)
A wiadomo coś na temat tego co szykuje DeAgostini po WKKDC? Za granicą jakie kolekcje puszczają?

JanT

• Gość
« Odpowiedź #279 dnia: Cz, 21 Marzec 2019, 13:19:48 »
@Majkelus
Odblokowałeś mnie?  :)

Ci co kupują Klasykę Marvela za 120 zł to też kupiliby omniaka za jakieś 160 zł. Dzieciak też sobie może odłożyć tak jak na grę. Ludzie głupi nie są i wiedzą że w takim wydaniu wychodzi taniej (że się powtórzę :) ) A ci co nie wiedzą to kupują Marvel NOW i Rebirth w Empiku  ;D Taki omniak to by nawet nie była cena dwóch grubszych "Klasyków" a ile takich omniaków miałoby być rocznie?

A wiadomo coś na temat tego co szykuje DeAgostini po WKKDC? Za granicą jakie kolekcje puszczają?
Ja serio nic nie wiem na ten temat  :) Eaglemoss ma jeszcze tylko Batmana i Star Treka.

« Ostatnia zmiana: Cz, 21 Marzec 2019, 13:30:47 wysłana przez JanT »

majkelus81

• Gość
« Odpowiedź #280 dnia: Cz, 21 Marzec 2019, 13:30:31 »
Może, ale i tak wybierze grę, bo to nie będzie dla niego jednorazowa rozrywka. Proponuje przejechać się na MFKiG i zobaczyć, gdzie "dzieciaki" kierują swoje pierwsze kroki, co wybierają i kto chodzi naprawdę po stoiskach wydawców.
« Ostatnia zmiana: Cz, 21 Marzec 2019, 13:32:09 wysłana przez majkelus81 »

Offline Szekak

« Odpowiedź #281 dnia: Cz, 21 Marzec 2019, 13:31:30 »
A no właśnie, DeAgostini to Star Wars..

JanT

• Gość
« Odpowiedź #282 dnia: Cz, 21 Marzec 2019, 13:34:46 »
Może, ale i tak wybierze grę, bo to nie będzie dla niego jednorazowa rozrywka. Proponuje przejechać się na MFKiG i zobaczyć, gdzie "dzieciaki" kierują swoje pierwsze kroki, co wybierają i kto chodzi naprawdę po stoiskach wydawców.
Ale te dzieciaki mogą w ogóle komiksów nie czytać  :) Wiadomo że taki omniak z klasyką to raczej dla starszych.
Ze 2 omniaki rocznie po jakieś 160 zł rocznie to serio byłby wydatek nie do przeskoczenia? Ludzie kupują po kilka tomów miesięcznie za 100/120 zł  :)

majkelus81

• Gość
« Odpowiedź #283 dnia: Cz, 21 Marzec 2019, 13:38:53 »
Wiadomo że taki omniak z klasyką to raczej dla starszych.
Cały czas pisałeś "dzieciaki" to "dzieciaki" tamto, kiedy podałem ci konkrety, zaczynasz odwracać kota ogonem, typowe.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #284 dnia: Cz, 21 Marzec 2019, 13:40:53 »
Dzieciaki zaczęły się tu https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/ceny-i-naklady-komiksow-wydawanych-w-polsce/msg10879/#msg10879 Więc nie do mnie to pytanie :) Nigdzie nie odwróciłem kota ogonem a jak oskarżasz to podaj konkretny przykład. Konkrety to to z MFKiG?  ;D Lepiej mnie zablokuj z powrotem.
« Ostatnia zmiana: Cz, 21 Marzec 2019, 13:52:13 wysłana przez JanT »