Autor Wątek: Ceny i nakłady komiksów wydawanych w Polsce  (Przeczytany 165601 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline robbirob

Odp: Ceny i nakłady komiksów wydawanych w Polsce
« Odpowiedź #225 dnia: Śr, 20 Marzec 2019, 10:43:18 »
Ale ten Thorgal to tylko 200 stron za 500 zł Sprzedaż tego pokaże czy sprzedadzą się X-Men 700 stron za jakieś 150/160 zł? Jakoś mi się nie wydaje :) To najwyżej może pokazać czy by się Szninkiel sprzedał w takim wydaniu.

Integral Torpedo już był ponad 700 stron i sprzedał się dobrze :)
Skąd ta cena 150-170 zł? Bardziej bym upatrywał około 200 zł.
Torpedo jest czarno-biały. To duża różnica. I prawa też pewnie tańsze.

JanekT - czasem za mocno się rozpędzasz :)

Fakt, że X-Men przyjąłbym z pocałowaniem w rekę, ale nie odpływajmy za bardzo.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #226 dnia: Śr, 20 Marzec 2019, 10:46:36 »
Tomy ponad 500 stron za 120 zł to 200 stron więcej nie da rady za 150/160 zł??? Nic się nie rozpędzam  :)

Torpedo to nie Marvel.

tomy 300 stron+ są po 100 zł
tomy 500 stron+ są po 120 zł

Jakby przycięli dodatki (jak w Spider-Manie) w takim Omnibusie X-Men by Claremont i Lee tom 1 to mogłoby nawet nie być 700 stron.
« Ostatnia zmiana: Śr, 20 Marzec 2019, 10:55:21 wysłana przez JanT »

Online xanar

« Odpowiedź #227 dnia: Śr, 20 Marzec 2019, 10:47:40 »
Ale to okładkowej 200 ? Po 230 (850 str.) to teraz są Omnibusy w markecie internetowym.
Coś tam TK na jakimś spotkaniu marudził, że Omnibusów to na razie, tak jak jest teraz jest dobrze, czy jakoś tak to powiedział.
Twój komiks jest lepszy niż mój

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #228 dnia: Śr, 20 Marzec 2019, 10:52:49 »
Jeśli im grubszy komiks, tym atrakcyjniejsza cena "za stronę" wychodzi, to rzeczywiście w przypadku komiksu z Marvela, i w przypadku Egmontu, taki Omnibus (700-800 stron) mógłby te 170 zł okładkowej mieć.

Choć dla własnego wygodnictwa, wolałbym dzielenie Omnibusa na dwa.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #229 dnia: Śr, 20 Marzec 2019, 11:05:01 »
Będziesz mógł sobie podzielić wedle upodobań:

Online xanar

« Odpowiedź #230 dnia: Śr, 20 Marzec 2019, 11:08:20 »
Jeśli im grubszy komiks, tym atrakcyjniejsza cena "za stronę" wychodzi, to rzeczywiście w przypadku komiksu z Marvela, i w przypadku Egmontu, taki Omnibus (700-800 stron) mógłby te 170 zł okładkowej mieć.

Pójdziesz na siłkę i już będziesz w stanie poczytać książkę 3kg  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline wonap

« Odpowiedź #231 dnia: Śr, 20 Marzec 2019, 12:38:28 »
Do tej pory Egmont mówił NIE omnibusom, rynek się zmienia, ale wątpię aby proponowana cena czyli 150 za tom była osiągalna. Obecnie wydawane Vertigo mają nie całe 500 stron i mają cenę 120pln, a gdzie tu omnibusy prawie dwa razy obszerniejsze (choć te wymienione mają po 800 stron, ale zawsze można wyciąć okładki,  ;) ). Tu http://slowobraz.pl/jak-to-komiksiarze-komiksy-rabatem-kupuja-czesc-1/ jest dobry artykuł o rabatach i kto mniej więcej kupuje. I jeśli Egmont liczy, że będzie to grupa która kupuję właśnie Vertigo to może być w dużym błędzie. Podział na dwa tomy byłby lepszym rozwiązaniem.
Nie zgadzam się z tym, że wolimy więcej na okładce a więcej rabatu niż mniej na okładce a więcej rabatu. Wierzę, że jest część bardziej ogarnięta i świadoma jak klient garnków przez telefon.

majkelus81

• Gość
« Odpowiedź #232 dnia: Śr, 20 Marzec 2019, 12:46:56 »
@wonap rozumiem, że mówisz za siebie? Z badań, nie mówię o tych, które podlinkowałem, ale bardziej ogólnych, wynika, że ludzi patrzą na rabat. Krzyczenie promocjami bardziej działa na ludzi niż pokazanie ceny. Jest spora liczba osób świadoma jak ty, czy inne osoby z tego forum, ale to są mniejszości.

Offline misiokles

« Odpowiedź #233 dnia: Śr, 20 Marzec 2019, 13:14:58 »
Ostatnio w temacie Planety Komiksów bodajże mieliśmy dobry przykład że ludzie wolą większe rabaty i wyższą cenę okładkową.

Offline wonap

« Odpowiedź #234 dnia: Śr, 20 Marzec 2019, 13:34:31 »
znaczy głupi;)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #235 dnia: Śr, 20 Marzec 2019, 17:15:35 »
Do tej pory Egmont mówił NIE omnibusom, rynek się zmienia, ale wątpię aby proponowana cena czyli 150 za tom była osiągalna. Obecnie wydawane Vertigo mają nie całe 500 stron i mają cenę 120pln, a gdzie tu omnibusy prawie dwa razy obszerniejsze (choć te wymienione mają po 800 stron, ale zawsze można wyciąć okładki,  ;) ). Tu http://slowobraz.pl/jak-to-komiksiarze-komiksy-rabatem-kupuja-czesc-1/ jest dobry artykuł o rabatach i kto mniej więcej kupuje. I jeśli Egmont liczy, że będzie to grupa która kupuję właśnie Vertigo to może być w dużym błędzie. Podział na dwa tomy byłby lepszym rozwiązaniem.

I mi osobiście dlatego żal urwania Onslaughta. Ja wiem że te 800 stron za 320 zł w 4 tomach to drogo. Ale sprzedaż tych numerów Kolekcji mogłyby pokazać czy w ogóle jest popyt na takie sagi w grubasach. Przecież to właśnie Kolekcja rozkręciła hajp na Daredevila, Deadpoola czy Logana. Bo tomy z nimi szybciutko znikły z rynku a teraz na Allegro drogie są. Ciekawe jak się sprzeda te 25 zeszytów Galactic Storm.

« Odpowiedź #236 dnia: Śr, 20 Marzec 2019, 17:29:17 »
  Nasz rynek jest już chyba gotowy na takie omnibusy, chociaż przy objętości 1000 stron to cena okładkowa pewnie wyżej 200 złotych się zakręci. Ja osobiście chyba bym wolał coś leżącego koło 2 i 3 tomu Daredevila czyli ok. 500 stron naraz. Czyta się to jeszcze w miarę wygodnie a i dla wydawnictwa to chyba bardziej opłacalne by było.

Offline Marvelek

« Odpowiedź #237 dnia: Śr, 20 Marzec 2019, 17:38:49 »
Wydaję mi się, że na polskim rynku jeszcze długo nie zobaczymy omnibusów. Szkoda, bo niektóre komiksy aż się proszą o wydanie w takiej formie np. DD Brubakera mógłby spokojnie iść w dwóch tomach.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #238 dnia: Śr, 20 Marzec 2019, 17:46:26 »
Tyle dobrego, że Egmont zaczął wreszcie wydawać kompletne runy jak DD, albo ciąg eventów jak Kryzysy DC czy Kosmos Marvela. Jeśli sprzedaż nie spadnie, wszystko idzie w dobrym kierunku. Szkoda, tylko że tak strasznie powoli.

« Odpowiedź #239 dnia: Śr, 20 Marzec 2019, 18:00:34 »
  Ja nie mówię, że zobaczymy je szybko i że wogóle. Tak naprawdę wydaje się, że dla wydawcy bardziej opłacalne jest wydanie kilku tomów osobno niż jednego zbiorczego. Za to wydaje się, że byłby to idealny format dla wydawania klasycznych komiksów. Tomasz Kołodziejczak, sam twierdzi że niektóre tytuły wydaje wiedząc że kokosów na nich zbije, ale dla tego że chce aby polski czytelnik miał okazje je przeczytać. Taki omnibus wydany w o wiele mniejszym nakładzie niż standard dla egmontowego marvela tak aby nie walał się na półkach empików po 5 sztuk naraz, tylko mógł go kupić czytelnik świadomy co kupuje w nawet płacąc więcej niż normalnie miałby u nas wzięcie na tyle, że nie przyniósłby strat a zapewne dochód. Takiego Thora Simonsona, Iron Mana Micheliniego czy nowsze X-men Claremonta/Lee, brałbym natychmiast nawet w dosyć srogiej cenie.