Autor Wątek: Ceny i nakłady komiksów wydawanych w Polsce  (Przeczytany 165556 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Ceny i nakłady komiksów wydawanych w Polsce
« Odpowiedź #255 dnia: Śr, 20 Marzec 2019, 20:30:24 »
  Witam nowego użytkownika Piterrini. Nie wydaje się, aby można było porównać nasz rynek z jakimkolwiek innym z wyjątkiem tych z byłego bloku wiecznej przyjaźni i miłości, a tutaj nie ma żadnego kraju który by przypominał nasz i pod względem wielkości i gospodarki i sytuacji politycznej, także chyba ciężko będzie cokolwiek wymyślić pod tym względem. Ale tak na zdrowy rozsądek, wcześniej czy później będą. Już coś przypominającego rozmiarami omnibus poszło u nas, to Torpedo. I się podobno bardzo dobrze sprzedało.

Offline LordDisneyland

« Odpowiedź #256 dnia: Cz, 21 Marzec 2019, 00:45:24 »
Pamiętajmy o essentialach Mandragory- to chyba były pierwsze grubasy poświęcone supergierojom...wieeeem, czarnobiałe, ale Torpedo też kolorowy nie był. Dla mnie forma ciężka do zaakceptowania ze względu na niewygody podczas lektury, z drugiej strony jednak nęci komplet jakiejś historii czy - rzadziej- całość występów danej postaci.

Mam omnibusy akurat  mniejsze lub porównywalne objętościowo do  niektórych egmontowych tomów w hc, więc pierwsze kroki to wydawnictwo w stronę omnibusów już poczyniło :)

Marvelek - piszesz o błędzie "w przypadku DD", chyba nie do końca to rozumiem....Chodzi o wydanie runu Brubakera?
,, - Eeeeech.''

Offline Szekak

« Odpowiedź #257 dnia: Cz, 21 Marzec 2019, 00:51:33 »
Essentiali nie ma co porównywać, inne czasy zupełnie. Teraz się wszystko praktycznie sprzedaje. Prędzej bym uwierzył w to, że Egmont wyda zawartość omnibusów w normalnym formacie, tanio i na miękko jak to robi z DC Odrodzenie i Marvel NOW!.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline wonap

« Odpowiedź #258 dnia: Cz, 21 Marzec 2019, 01:34:00 »
Oby bo to lepsze:)

majkelus81

• Gość
« Odpowiedź #259 dnia: Cz, 21 Marzec 2019, 07:05:55 »
Marvelek - piszesz o błędzie "w przypadku DD", chyba nie do końca to rozumiem....Chodzi o wydanie runu Brubakera?
Nie. Chodzi mu o DD Millera, że wybrano takie wydanie, a nie np. Daredevil by Frank Miller and Klaus Janson, które też jest w 3 tomach ale zawiera "Daredevil Love and War" i kilka innych rzeczy.

zawartość omnibusów w normalnym formacie, tanio i na miękko
Mam wrażenie, że przy takiej ilości stron pewniakiem jest przełamany grzbiet w takim wydaniu.
« Ostatnia zmiana: Cz, 21 Marzec 2019, 07:08:06 wysłana przez majkelus81 »

Offline Szekak

« Odpowiedź #260 dnia: Cz, 21 Marzec 2019, 07:22:10 »
Ale to by bylo podzielone na ciensze tomy, po 4-8 zeszytow. ;)
Piękno jest w oczach patrzącego.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #261 dnia: Cz, 21 Marzec 2019, 07:30:10 »
Mam wrażenie, że przy takiej ilości stron pewniakiem jest przełamany grzbiet w takim wydaniu.
A to nie wychodzą omnibusy ponad 1000 stron na miękko?  ;D np Invincible Compedium. Ale przy takiej ilości stron koszt HC jest żaden.
« Ostatnia zmiana: Cz, 21 Marzec 2019, 07:37:59 wysłana przez JanT »

Offline Grzmichuj

« Odpowiedź #262 dnia: Cz, 21 Marzec 2019, 11:05:55 »
Też mam wrażenie, że skoro mamy tak specyficzny rynek, to zachowanie wydawnictw powinno być do niego dopasowane. Co wiemy na pewno:
- z 38 mln Polaków komiksy kupuje ok. kilku tysięcy
- większość to pokolenie TM Semic, dzisiaj około 30-40, samodzielnych finansowo
- kolekcjonerstwo na poziomie około kilkuset sztuk na osobę (z tego co widać po zdjęciach)
- niewielki udział młodszych czytelników
- popyt na komiksy z przeszłości za 500 zł i z nakładem 350 sztuk OGROMNY

Ja wiem, że to baby analiza :) ale trzeba być ślepcem, żeby dzisiaj nie wejść w wydania ala omnibus z zawartością nawiązującą do złotych lat superhero. To aż się samo prosi.
Ręka w górę, kto NIE kupiłby takiego cyklu kosmicznego Marvela w Omnibusie, albo Hellboya w omniakach, Infinity Gauntlet, albo - uwaga - KNIGHTFALL w trzech omnibusach/absolutach... w cenie okładkowej 200-250 złotych, czyli 140-180 w każdej księgarni online.
Oczywiście im później, tym gorzej, bo ilość dubli byłaby ogromna. I tutaj właśnie jest zachowawczość TK z E. Nigdy niczego nie spróbuje, co wykracza poza utarte schematy, dalej raczy nas sztampą, wycina serie, miesza, kombinuje, byleby tylko oszczędzić na jakimś tytule (Original Sin to sałatka z komiksu). A omnibusy to właśnie doskonała opcja.
jeżeli nadal będzie opowiadał takie bzdury, to skontaktuję się z odpowiednimi organami odnośnie pomawiania mnie, Egmontu i jeszcze kilku innych polskich wydawnictw. Ciekawe, czy wówczas będziesz takim kozakiem?

Online misiokles

« Odpowiedź #263 dnia: Cz, 21 Marzec 2019, 11:50:21 »
Zapominacie że za zagranicą omnibusy rzadko wychodzą z premierowym., niedostępny w innej formie materiałem :)

Offline Gascon200

« Odpowiedź #264 dnia: Cz, 21 Marzec 2019, 11:53:05 »
Też mam wrażenie, że skoro mamy tak specyficzny rynek, to zachowanie wydawnictw powinno być do niego dopasowane. Co wiemy na pewno:
- z 38 mln Polaków komiksy kupuje ok. kilku tysięcy
- większość to pokolenie TM Semic, dzisiaj około 30-40, samodzielnych finansowo
- kolekcjonerstwo na poziomie około kilkuset sztuk na osobę (z tego co widać po zdjęciach)
- niewielki udział młodszych czytelników
- popyt na komiksy z przeszłości za 500 zł i z nakładem 350 sztuk OGROMNY

Ja wiem, że to baby analiza :)

Kilka tysięcy? Ty liczysz z grupek na Facebooku? Osób kupujących komiksy jest znacznie więcej niż myślisz - mam na myśli ludzi, którzy regularnie kupują Kajko i Kokosze czy Thorgale, Kaczory Donaldy I inne tego typu magazyny, no i tych, którzy nie mają Facebooka.

Offline wonap

« Odpowiedź #265 dnia: Cz, 21 Marzec 2019, 11:55:26 »
nie sądzę aby kilka tysięcy było przesadzone;)
Co do pytania kto nie kupi omnibus to ja owszem podnosze rękę;)

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #266 dnia: Cz, 21 Marzec 2019, 11:57:16 »
Zapominacie że za zagranicą omnibusy rzadko wychodzą z premierowym., niedostępny w innej formie materiałem :)

Ale ten sam argument można zastosować to wszelkich wydań zbiorczych...

Offline starcek

« Odpowiedź #267 dnia: Cz, 21 Marzec 2019, 12:00:23 »
Mucha wydała Sprawiedliwość Rossa - to niecałe 500 stron, a do dzisiaj można kupić bez problemu.  Omniaki byłyby jeszcze droższe - okładkowa bliżej 300 / 350 zł, a może i więcej. Naprawdę wierzycie, że ktoś by się pakował w coś takiego?

Chyba tylko dilerzy żeby wyprać trochę kasy.   ;D
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Online misiokles

« Odpowiedź #268 dnia: Cz, 21 Marzec 2019, 12:15:44 »
Ale ten sam argument można zastosować to wszelkich wydań zbiorczych...
Można. Ale jednak marvelowskie tpb za 30 zł kupuje sporo dzieciaków za kieszonkowe. A tu bęc - na rynku pojawia się cegła za 300 zł bez tańszego i lżejszego zamiennika.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #269 dnia: Cz, 21 Marzec 2019, 12:18:59 »
Jest to jakiś argument "przeciw", z tą Sprawiedliwością. Jednak akurat ten komiks, jak i podobnego kalibru Nowa Granica, szybko miały konkurencję w postaci tańszego wydania WKKDC, co mogło wpłynąć na sprzedaż. Poza tym, pisząc o Omnibusach (przynajmniej większość z nas?) nie mamy na myśli formatu Omnibusów, tylko ich zawartość (tych rzędu 700-800 stron), tak jak Vertigo Deluxe Edition wydawane jest u nas w standardowym formacie. A takie wydania nie kosztowałyby 300/350 zł, ale poniżej 200 zł.

Można. Ale jednak marvelowskie tpb za 30 zł kupuje sporo dzieciaków za kieszonkowe. A tu bęc - na rynku pojawia się cegła za 300 zł bez tańszego i lżejszego zamiennika.

No ale ta cegła byłaby bardziej skierowana do tych "dzieciaków" kupujących np. grubego DD za ok 100 zł.