Autor Wątek: Centrala  (Przeczytany 47918 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pszemcio

Odp: Centrala
« Odpowiedź #180 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 11:28:10 »
Traum 1999, Święta Barbora i Rudo po cichu wjechały jakiś czas temu na sklepowe półki. Póki co odbiór żaden. Napiszcie, jeśli przeczytaliście, bo jestem bardzo ciekawy wrażeń

Offline Death

« Odpowiedź #181 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 12:42:44 »
W Barborę muszę wjechać, bo świetne były Siostry Dietlove. No i Barbora zbiera bardzo dobre opinie i została nagrodzona w Czechach jakąś prestiżową nagrodą, bo kiedyś czytałem na jakimś czeskim forum. Czescy czytelnicy bardzo chwalili.

Online Popiel

« Odpowiedź #182 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 12:57:44 »
"Rudo" będzie u mnie w poniedziałek. Opis i przykładowe plansze bardzo mnie zaintrygowały, przeczytam od razu po otrzymaniu paczki i nie omieszkam się podzielić wrażeniami.

Offline jahred666

« Odpowiedź #183 dnia: So, 11 Październik 2025, 17:10:40 »

Offline Wombai

« Odpowiedź #184 dnia: Cz, 23 Październik 2025, 23:46:42 »
Przeczytałem Świętą Barborę. Chyba najlepszy komiks jaki czytałem w tym roku.
Historia z pogranicza faktu kryminalnego, tajemnicy, mistycyzmu, silne wątki sekty religijnej i przestępczej piramidy w stylu mastermind.
W Śwętej Barborze treść jest nieoczywista, zaskakująca i trzymająca w napięciu.
Jednocześnie wizualnie ten komiks jest dość wyjątkowy. To nie jest może arcydzieło realistycznej kreski, nie jest wybitny wizualnie. Jest nietypowy, zróżnicowany, oryginalny, a przynajmniej niespotykany.
Posiada wiele elementów sekwencyjnych, udających ruch jak w obiektywie czasu rzeczywistego. Ukrytych na kadrach easter eggów, a same kadry są dopieszczone, zawierają różne perspektywy. Ten komiks zasługuje na zainteresowanie czytelników.

Offline pszemcio

« Odpowiedź #185 dnia: Pn, 27 Październik 2025, 09:30:47 »
Historia z pogranicza faktu kryminalnego, tajemnicy, mistycyzmu, silne wątki sekty religijnej i przestępczej piramidy w stylu mastermind.
Jednocześnie wizualnie ten komiks jest dość wyjątkowy. To nie jest może arcydzieło realistycznej kreski, nie jest wybitny wizualnie. Jest nietypowy, zróżnicowany, oryginalny, a przynajmniej niespotykany.
Posiada wiele elementów sekwencyjnych, udających ruch jak w obiektywie czasu rzeczywistego. Ukrytych na kadrach easter eggów, a same kadry są dopieszczone, zawierają różne perspektywy. Ten komiks zasługuje na zainteresowanie czytelników.

Ja uważam ten komiks za jeden z najciekawszych (nie mylić z najlepszym), najbardziej intrygujących, ale też budzących najwięcej wątpliwości z tych, jakie wyszły u nas w tym roku. Na pewno warto sprawdzić samemu. Niebawem w "Magazynie kreski" pojawi sie kilka zdań ode mnie w tym temacie
« Ostatnia zmiana: Pn, 27 Październik 2025, 09:33:44 wysłana przez pszemcio »

Online Popiel

« Odpowiedź #186 dnia: Pn, 27 Październik 2025, 13:07:16 »
"Rudo" będzie u mnie w poniedziałek. Opis i przykładowe plansze bardzo mnie zaintrygowały, przeczytam od razu po otrzymaniu paczki i nie omieszkam się podzielić wrażeniami.

Przepraszam za zwłokę. "Rudo" przyjechał z opóźnieniem, ja zabrałem się za niego też nieco po czasie.

Hm.

Pierwsze przeczytane 20-30 stron to jednoplanszowe skecze. Skrzyżowanie wczesnego Woody Allena z "Kronikami Seinfelda". Opowiastki lepsze lub gorsze, z przewagą tych drugich. Przy czym do wspomnianych autorów absolutne zero podjazdu.

Coś jak oglądanie "Lidzbarskich Wieczorów Humoru i Satyry". Skecz za skeczem. Co za dużo to i świnia nie zje.
Liczyłem na coś większego, szerszego, traktując te formułki jako wstęp. Ale wczoraj dowiedziałem się, że taki jest cały album. No nie widzę tego. Póki co. Wrócę dziś wieczorem, więc ciąg dalszy nastąpi.

Offline Konrad

« Odpowiedź #187 dnia: Śr, 19 Listopad 2025, 16:23:22 »
W przyszłym tygodniu Centrala wyda komiks Rok zero
89 zł - 240 stron - 170x240 mm - miękka oprawa - 24.11.2025
https://gildia.pl/rok-zero.html
https://www.goodreads.com/book/show/58059402-jaar-nul

« Odpowiedź #188 dnia: Śr, 19 Listopad 2025, 22:14:53 »

No i namówiłeś tą opinią. Dodałem już do koszyka i tylko się zastanawiam czy nie wziąć go w oryginale po czesku.

Offline panAeL

« Odpowiedź #189 dnia: Pt, 21 Listopad 2025, 10:02:37 »
W przyszłym tygodniu Centrala wyda komiks Rok zero
89 zł - 240 stron - 170x240 mm - miękka oprawa - 24.11.2025
https://gildia.pl/rok-zero.html
https://www.goodreads.com/book/show/58059402-jaar-nul

Jeśli ktoś przeczyta, będę wdzięczny za podzielenie się opinią.
Tematyka kusi, ale przykładowe plansze nie zachwycają. Ani to śmieszne, ani ciepłe. Takie nijakie po prostu się wydaje.