Autor Wątek: Bum Projekt  (Przeczytany 26302 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lipa

Odp: Bum Projekt
« Odpowiedź #60 dnia: Śr, 01 Styczeń 2025, 13:00:41 »
Ktoś ma jakieś info, czy wydawca jeszcze żyje?

Wywiało Jesień i Czarny Topór, cisza co do Zimy

Na Facebook cisza, ich strona nie działa

Offline JanJ

« Odpowiedź #61 dnia: Śr, 01 Styczeń 2025, 20:32:24 »
Mam nadzieję, że jeszcze coś wydadzą, ale patrząc z boku to od początku było więcej niedotrzymanych zapowiedzi niż realnych działań, więc jeśli więcej się nie odezwą to jakoś mnie to nie zdziwi

Offline Szekak

« Odpowiedź #62 dnia: Śr, 01 Styczeń 2025, 22:10:06 »
Ja im kibicowałem, ale jak zobaczyłem formę i cenę wznowienia Mysiej Straży to przestałem. Do tego z Mysiej Straży jeszcze sporo jest do wydania, wiec szanse na to, że to wszystko wydadzą są zerowe. Niech ktoś to przejmie i wyda jak należy, byłoby miło.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Death

« Odpowiedź #63 dnia: Cz, 02 Styczeń 2025, 02:21:13 »
Akurat Jesień, Zima i Czarny Topór, to zamknięta historia, więc warto brać. Ale uczciwie napiszę, że nie jest prawdą, że można czytać Czarnego Topora bez Zimy. To znaczy niby można, ale to bez sensu. Ta historia ma sens jeśli się czyta po kolei. I wydawnictwo powinno szybko wznowić Zimę, żeby czytelnicy mogli szybko przeczytać całość. Mysia Straż jest dla mnie warta każdej ceny. Uwielbiam.

Offline JanJ

« Odpowiedź #64 dnia: Cz, 02 Styczeń 2025, 03:07:56 »
Właściwie wydali co mieli wydać, czyli brakujący Czarny Topór. Pozostały Legendy (3 tomy) i kilka innych pojedynczych historii, ale te nie są kontynuacją wydarzeń z Jesieni, Zimy czy Czarnego Topora. Legend raczej i tak by nie wydali bo to praca wieloautorska i obecnie nie ma jej w sprzedaży nawet w US (jedyne źródło to ebay). Kilka pozostałych niewydanych u nas zeszytów można znaleźć tutaj:

https://mouseguard.bigcartel.com/

David Petersen obecnie szykuje komiks o początkach Czarnego Topora, ale będzie tylko scenarzystą. Po Czarnym Toporze obiecywał nie raz, że zabierze się za kolejny tom (chyba wojna łasic, czy jakoś tak), ale podobnie jak Bum Projekt, nigdy nie zrealizował swoich zapowiedzi. Ta niemoc trwa już zbyt długo i niestety wątpię żeby powstał kolejny, czwarty tom serii, choć zdecydowanie Mysia Straż zasługuje na więcej.

Offline Lipa

« Odpowiedź #65 dnia: Cz, 02 Styczeń 2025, 08:06:41 »
Mam nadzieję, że jeszcze coś wydadzą, ale patrząc z boku to od początku było więcej niedotrzymanych zapowiedzi niż realnych działań, więc jeśli więcej się nie odezwą to jakoś mnie to nie zdziwi
Sklep miał ruszyć na przełomie października/listopada

Styczeń i cisza

Brak informacji od pewnego czasu. A widać, że to już nie pierwszy raz..

Zima miała być dodrukowana do końca roku, mamy 2025 - nie ma.

Celowo nie brałem Jesieni i Topora czekając na Zimę, czy zostanie faktycznie wydrukowana, ale jak widać przeczucie mnie nie myliło.

Podejrzewam, że w końcu to drukną, pewnie na komiksową Warszawę w maju

I pewnie w ciągu 2 tygodni dodadzą jakiś post tłumacząc się z tego wszystkiego i że nowy rok, nowa energia i że liczą, że w końcu wszystko ruszy z kopyta bla bla bla

Offline Takesh

« Odpowiedź #66 dnia: Cz, 02 Styczeń 2025, 11:02:01 »
Rozmawiałem z szefem w Łodzi i Gliwicach. Miałem nie brać kolorowanki, ale przekonał. Warto. I naobiecywał szybki dodruk Zimy...

Offline Midar

« Odpowiedź #67 dnia: Cz, 02 Styczeń 2025, 14:17:44 »

Celowo nie brałem Jesieni i Topora czekając na Zimę, czy zostanie faktycznie wydrukowana, ale jak widać przeczucie mnie nie myliło.

Miałem podobnie. Dla mnie, to tak samo niesolidny wydawca-obiecywacz, jak Sideca, czy obecnie Taurus. Szkoda, że ludzie potrafiący robić biznes i szanujący klientów nie mają tej licencji.

Offline Lipa

« Odpowiedź #68 dnia: Cz, 02 Styczeń 2025, 14:21:03 »
I pomyśleć, że ludzie narzekają na Studio Lain, gdzie wszystko jest przejrzyście i transparentnie.. ;)

Offline Midar

« Odpowiedź #69 dnia: Cz, 02 Styczeń 2025, 14:46:10 »
Nie znam narzekających na SL, jeśli są, to się dziwię. Człowiek, entuzjasta komiksów, wydający domowym sumptem, z roku na rok wydaje coraz więcej i coraz lepiej, utrzymując ciągły kontakt z czytelnikami i reagując na ich prośby i sugestie. Z drugiej strony podobna sytuacja (Bum Projekt), tylko gość pojawia się i znika (czasem na bardzo długo), nie radzący sobie z jednym tytułem (Dolan Dog to zamierzchła pezeszłość), niesłowny i niesolidny, mógłby sobie odpuścić.

Offline Death

« Odpowiedź #70 dnia: Cz, 02 Styczeń 2025, 15:16:45 »
Ja nie chcę, żeby odpuścił, bo kocham Mysią Straż, a najnowszy tom zamiótł mną podłogę.
Ale chciałbym, żeby jak najszybciej wydrukował Zimę osobom, które jej nie mają.

Offline Lipa

« Odpowiedź #71 dnia: Cz, 02 Styczeń 2025, 17:35:11 »
Ja niestety mam tak, że jak ktoś mi podpadnie (Libertago, Sideca, Taurus, teraz dochodzi Bum Projekt), to odpuszczam, mimo, że mają pozycje które chciałbym i przeczytać i mieć na półce.

Za duży wybór wydawnictw, komiksów - jesteśmy rozpieszczani, więc szkoda tracić nerwy na osoby, które nie wiem po co się biorą za coś, na co nie mają czasu/chęci/umiejętności/wiedzy

Oczywiście rozumiem, że są osoby którym to nie przeszkadza i nikomu w kieszeń nie zaglądam, ale ja głosuję portfelem. Świata nie zmienię, ale jak do mnie dojdzie jeden, drugi, trzeci, to może coś w podejściu niektórych ruszy.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #72 dnia: Cz, 02 Styczeń 2025, 19:14:13 »
tak w lodzi też słyszałem od niego różne obiecanki-cacanki. na pewno znajdzie się jakaś dobra wymówka na te opóźnienia. nieterminowe wydanie - do tego podzielone na części. może sprzedaż nie idzie za dobrze i dlatego cisza w eterze.

ja też nie mam już od dawna sentymentów. za dużo komiksów się ukazuje żeby się przejmować.

Offline eyesore

« Odpowiedź #73 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 11:19:25 »
info z FB:
"
Serwus.
Na wstępie, życzę Wam wszystkim w Nowym Roku dużo dużo zdrowia, bo bez tego wszystko idzie niepomyślnie. Życzę Wam także dużo spokoju w głowie i w sercu, bo zszargane nerwy psują zdrowie. Więc jak wyżej!
A teraz konkrety!
Dobre wiadomości:
> Na magazyn wjechała „Mysia Straż – Zima 1152”!
> Wjechał także dodruk myszowatej „Jesieni”.
> Chwilę temu zleciłem wysyłkę do Gildii oraz do Best Comics’u, więc w tym tygodniu możecie tam zamawiać. A stacjonarnie w warszawskim Centrum Komiksu.
Kiepskie wiadomości:
> Dodruk „Mysiej Straży – Czarnego Topora” przyjedzie do magazynu dopiero za około 2 tygodnie… Był fakap.
> Problemy z dokumentami dla platformy przelewy24, która będzie obsługiwała sklep wydawnictwa, spowodowały i weryfikacją klienta (mnie) powodują, że nie mogę ruszyć z platformą sprzedażową.
Neutralne wiadomości:
> Najbliższa sprzedaż bezpośrednia będzie miała miejsce 15 lutego na XV Festiwalu Złote Kurczaki we Wrocławiu.
> Jako że zakupiona jest już licencja, to prace nad kolejnym tomem Myszy – „Legendy vol.1”, wkrótce ruszą.
> W tym roku planuję wydać kilka zaskakujących (a może nie aż tak bardzo) tytułów – zarówno polskich twórców, jak i zagranicznych. Informacje o nich zaczną się pojawiać, gdy ruszą przygotowania.
> Nie samym komiksem człowiek żyje – pełną parą trwają prace nad doskonałą książką (wywiad-rzeka) z jedną z ważniejszych postaci dla polskiej popkultury! Więcej info wkrótce na dedykowanym dla tej publikacji fanpeju.
Tyle. Jak zawsze proszę o wybaczenie za ciszę w eterze, ale tego jeszcze nie ogarnąłem... i jest jak jest.
Najlepszości!
"

Offline JanJ

« Odpowiedź #74 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 14:40:53 »
No widać, że coś tam robią, ale bliżej im do Taurusa niż np. takiej Kultury Gniewu.