Autor Wątek: Bum Projekt  (Przeczytany 12719 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Deepdelver

Odp: Bum Projekt
« Odpowiedź #45 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 18:02:49 »
po setkach tłumaczeń młodocianym "nie wiem czemu ten pan przestał wydawać Mysią Straż..."
Niewykluczone, że ci młodociani, którzy zaczynali czytać Mysią Straż mają już własne dzieci. :)

Offline Death

« Odpowiedź #46 dnia: Śr, 11 Wrzesień 2024, 19:27:08 »

Moja uwaga jest taka, że gdybym ja był wydawcą i miał wybór dodrukować drugi tom, żeby nie było tak, że mam w ofercie pierwszy, brak drugiego i trzeci, a kolorowankę, to bym wydrukował Zimę.
Ale dla mnie jako posiadacza Zimy lepiej. Kupię sobie trójkę i kolorowankę:)

Offline tomsawyer

• Polubień: 332
  • Żywych zwołuję, zmarłych opłakuję, gromy kruszę.
    • Rush Hemispheres
« Odpowiedź #47 dnia: Śr, 11 Wrzesień 2024, 21:27:33 »
Znaczy drugi tom definitywnie odpada z planów wydawnictwa?
"Nie od razu Rzym zbudowano, oczywiście, z tamtą robotą nie miałem nic wspólnego."

Offline JanJ

« Odpowiedź #48 dnia: Śr, 11 Wrzesień 2024, 21:29:31 »
Będzie zimą.

Offline Death

« Odpowiedź #49 dnia: Śr, 11 Wrzesień 2024, 22:23:59 »
Będzie, będzie. Tylko bardziej spoko byłoby wydać drugi, żeby był komplet. Mega dobry komiks, chyba najlepszy obok Hugo w kategorii fantasy dla wszystkich.

Offline Midar

« Odpowiedź #50 dnia: Cz, 12 Wrzesień 2024, 00:42:01 »
Patrząc na ich cykl wydawniczy, to Zima (której nie mam) może wyjść za 6 lat, albo nigdy. Niech więc sobie w d…ę wsadzą tę kolorowankę.

Offline JanJ

« Odpowiedź #51 dnia: Cz, 12 Wrzesień 2024, 08:48:42 »
Spokojnie Midar, dajmy im szansę. Próbują. Mam tylko pewne obawy co do rentowności i zwrotu całego przedsięwzięcia. Przy tak małym wydawnictwie liczy się zapewne zwrot z każdego komiksu. Komiks jest świetny, ale nie wiem, czy cena 50 zł za połowę komiksu (100 zł za tom/200 stron) nie odstraszy trochę niezdecydowanych. Kupujesz taką Jesień plus Czarny topór i już 2 stówki w plecy. Za tę samą kwotę można by zgarnąć kilka komiksów więcej od Egmontu. No ale wiadomo - skala. "Kolorowanka" za 50 zł też nie brzmi dobrze. Powinni to reklamować jako Artbook. Zobaczymy co z tego będzie. Oby zażarło.

« Ostatnia zmiana: Cz, 12 Wrzesień 2024, 08:51:27 wysłana przez JanJ »

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #52 dnia: Cz, 12 Wrzesień 2024, 09:09:34 »
Nie wiem co to za genialny ruch aby wydać  trzecią część wraz z dodatkowym wydrukiem pierwszej, pomijając przy tym samym część środkową, niedostępną na rynku. Gdy Taurus milczy, Bum Projekt godnie zastępuje jego miejsce. I jeszcze ta kolorowanka. Ja jebie:)

Offline Death

« Odpowiedź #53 dnia: Cz, 12 Wrzesień 2024, 09:28:50 »
No nie jest to najlepszy pomysł wydać dodatki i kolorowankę, kiedy można było za tę kasę dodrukować drugi tom i oferować komplet na MFK, no nie jest. :)

Offline Lipa

« Odpowiedź #54 dnia: Cz, 12 Wrzesień 2024, 16:14:38 »
Również czekam na dodruk brakujących i czuję w kościach, że z upływem czasu - bliżej listopada/grudnia pakiet będzie do wyrwania w mniejszej cenie niż obecna okładkowa

Online Deepdelver

« Odpowiedź #55 dnia: Cz, 12 Wrzesień 2024, 19:28:35 »
Mysia Straż mnie kusiła, ale póki co problem sam się rozwiązał. Nie ma kompletu - nie kupuję.

Offline JanJ

« Odpowiedź #56 dnia: Cz, 12 Wrzesień 2024, 20:16:04 »
Ale w dużej mierze to są niezależne historie. Polecam kupić chociaż Jesień. Jeśli im się nie sprzeda, to Zimy nigdy nie dodrukują.

Offline lis22

« Odpowiedź #57 dnia: Pt, 13 Wrzesień 2024, 09:40:12 »
Jesień i Zimę kupiłem jeszcze w 2018 roku, kolorowankę i art book zakupiłem na Amazonie :P

Offline tomsawyer

• Polubień: 332
  • Żywych zwołuję, zmarłych opłakuję, gromy kruszę.
    • Rush Hemispheres
« Odpowiedź #58 dnia: Pt, 13 Wrzesień 2024, 16:43:44 »
Dzięki za odpowiedzi. Skoro tak, to daje im szansę. Biorę jedynkę i trójkę.
"Nie od razu Rzym zbudowano, oczywiście, z tamtą robotą nie miałem nic wspólnego."

Offline radioblackmetal

« Odpowiedź #59 dnia: Śr, 20 Listopad 2024, 00:20:08 »
Odświeżyłem sobie Jesień oraz Zima 1152. To nadal świetna lektura, szczególnie "Zima", która oprócz rozrywki potrafi także wzruszyć. Jest przygoda, intryga, epicki pojedynek z sową. Rysunki są szczegółowe. Przedstawiony świat jest przemyślany, z własną historią, kulturą i zwyczajami. Warto czytać i oglądać uważnie wyłapując różne szczególiki, które poszerzają świat myszek i innych zwierzaków. Dodatki są przydatne (mapa, lokacje, opisy zawodów etc.) i mają znaczenie dla pełniejszego odbioru.
Ponowna lektura była udana mimo, że część fabuły pamiętałem.

Premierowy "Czarny Topór" to podobno prequel. I tak i nie. Rzeczywiście dużo dowiadujemy się o przeszłości osoby władającej Czarnym Toporem ale jest to wszystko osadzone w wydarzeniach po tomie "Zima 1152". Czytając najnowszy tom (traktuje te 2 książeczki jako całość) osobno, nie znając poprzednich, sporo się traci. Pojawiają się też postacie z Jesieni (Conrad  ;) ) . Rysunkowo jest nadal utrzymany świetny poziom. Pod względem fabuły jest bardzo dobrze. Mniej intryg a więcej tajemnicy i przygody. Wiele spraw się wyjaśnia, nabiera głębi i znaczenia. Lepiej poznajemy głównego bohatera, jego motywację. Wszystko też sensownie łączy się z poprzednimi tomami. Dodatki nadal są przydatne a nie robią za jakieś zapychacze.
Cieszę się, że po tych 7 latach udało się wydać cały tom. Warto było czekać. Mam nadzieję, że kolejny tom wyjdzie dużo szybciej.
Tolerancja nie oznacza akceptacji.

The darkness will swallow everything