Autor Wątek: Budżetowe kolekcjonowanie komiksów  (Przeczytany 21054 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rzodkiew

Odp: Budżetowe kolekcjonowanie komiksów
« Odpowiedź #60 dnia: Cz, 18 Marzec 2021, 14:03:54 »

Dzięki. Mam nadzieję, że nie dubluję tematu. ;-)
nie dublujesz, natomiast nie za bardzo rozumiem, dlaczego akurat pod ten się podłączasz. czy chodzi o polecenie tanich komiksów takich jak sugeruje temat wątku czy po prostu polecenie serii dla kogoś, kto wrócił do czytania komiksów?
a usagi yojimbo w HC to na pewno nie polskie wydanie (jeśli chodzi o zagranicę, to nie mam wiedzy)

Offline burberry

« Odpowiedź #61 dnia: Cz, 18 Marzec 2021, 14:05:32 »
Budżetowe pasuje, bo nie chciałbym kupować wszystkiego, żeby wiedzieć, co jest warte czytania.

Ten zbiorczy Usagi od Egmontu nie jest w HC? Myslałem, że właśnie jest, ale nie przeszkadza mi to w ogóle.

Offline Pan M

« Odpowiedź #62 dnia: Cz, 18 Marzec 2021, 14:07:27 »
Czyli nie ma takich komiksów?

Może słabo pamiętam Blueberry'ego, ale to typowy przygodowy western. I nie obszedł się bez magii?

Zrezygnuj z Potwora z Bagien, bo to kompletnie nie to co cię interesuje. Blacksada tez olej bo jest tam nagość i pewna doza  erotyki,chociaż bardziej subtelna, ale podejrzewam, że to nie gra roli. Oczywiście, że są takie pozycje, ale nie są to rzeczy często wyróżniające się z tłumu. Powiedziałbym, że dobre komiksy jak każde inne medium raczej stawiają na wyrazistość i niebanie się poruszania pewnej tematyki. Generalnie z takich dobrych rzeczy bez erotyki, magii- chociaż tego drugiego nie jestem pewien- zostają Giganty.
« Ostatnia zmiana: Cz, 18 Marzec 2021, 14:19:03 wysłana przez Pan M »

Offline Mruk

« Odpowiedź #63 dnia: Cz, 18 Marzec 2021, 14:07:59 »
Interesują mnie komiksy, w których nie ma magii, czarów, nagości, erotyki, lgbt. Ciekawe, klasyczne serie, zarówno amerykańskie, jak i europejskie.

W niemal każdym komiksie europejskim jaki widziałem pojawia się (choćby na chwilę) jakaś goła baba. Nawet w seriach zupełnie na to nie wskazujących, jak np. "Mroczne miasta" czy "Władcy chmielu".

Więc z europejskich pozostaje ci tylko dział dziecięcy.

Offline turucorp

« Odpowiedź #64 dnia: Cz, 18 Marzec 2021, 14:08:57 »
Budżetowe pasuje, bo nie chciałbym kupować wszystkiego, żeby wiedzieć, co jest warte czytania.

Ten zbiorczy Usagi od Egmontu nie jest w HC? Myslałem, że właśnie jest, ale nie przeszkadza mi to w ogóle.

W Usagim masz magię a w Blueberrym erotykę, które podobno chcesz wykluczyć.
Kpisz, czy po prostu nie czytasz komiksów, które kupujesz?
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Midar

« Odpowiedź #65 dnia: Cz, 18 Marzec 2021, 14:23:09 »
Egmont wydaje jakieś komiksy o papieżach. Mogą spełniać oczekiwania.

Offline burberry

« Odpowiedź #66 dnia: Cz, 18 Marzec 2021, 14:25:34 »
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Offline LukCook

« Odpowiedź #67 dnia: Cz, 18 Marzec 2021, 14:26:03 »

Co byście polecili? Interesują mnie komiksy, w których nie ma magii, czarów, nagości, erotyki, lgbt. Ciekawe, klasyczne serie, zarówno amerykańskie, jak i europejskie. Pewnie coś przeoczyłem, ale jeśli byście coś polecili do tego, co warto mieć, zebrać, to chętnie otworzę się na sugestię.

Dzięki. Mam nadzieję, że nie dubluję tematu. ;-)

Bez magii, czarów, nagości, erotyki, lgbt - polecam serie 'Komiksy są super' od Egmontu.

https://egmont.pl/seria/KOMIKSY-SA-SUPER,s,11815937

Offline LukCook

« Odpowiedź #68 dnia: Cz, 18 Marzec 2021, 14:27:07 »
Egmont wydaje jakieś komiksy o papieżach. Mogą spełniać oczekiwania.

Jak o papieżach to może być niespodzianka - przemoc i erotyka.

Offline turucorp

« Odpowiedź #69 dnia: Cz, 18 Marzec 2021, 14:32:22 »
Jak o papieżach to może być niespodzianka - przemoc i erotyka.
I czarna magia  8)
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline KzT

« Odpowiedź #70 dnia: Cz, 18 Marzec 2021, 14:48:42 »
Nie wiem skąd te złośliwości powyżej. Wymagania specyficzne, ale co kto lubi.
Na szybko na pewno poleciłbym "Niezwyciężonego" Rafała Mikołajczyka oraz klasyczne komiksy prasowe, czyli "Fistaszki" Schulza, "Calvin i Hobbes" Wattersona... .
Poleciłbym też "Balladę o słonym morzu" ("Opowieści słonych wód") Hugo Pratta. Wprawdzie w kolejnych tomach Corto Maltese pojawia się magia, ale Balladę można czytać samodzielnie. Dla mnie to klasyka, którą warto poznać.

Offline turucorp

« Odpowiedź #71 dnia: Cz, 18 Marzec 2021, 15:02:53 »
Nie wiem skąd te złośliwości powyżej. Wymagania specyficzne, ale co kto lubi.
Na szybko na pewno poleciłbym "Niezwyciężonego" Rafała Mikołajczyka oraz klasyczne komiksy prasowe, czyli "Fistaszki" Schulza, "Calvin i Hobbes" Wattersona... .
Poleciłbym też "Balladę o słonym morzu" ("Opowieści słonych wód") Hugo Pratta. Wprawdzie w kolejnych tomach Corto Maltese pojawia się magia, ale Balladę można czytać samodzielnie. Dla mnie to klasyka, którą warto poznać.

W „Balladzie” masz sekwencje o charakterze erotycznym, w „Fistaszkach” i „CiH” sporo wątków z pogranicza magii, a „Niezwyciężonemu” też w wielu momentach bliżej do magii niż do odpowiadającej naszemu poziomowi wiedzy o zasadach np. fizyki czy możliwości rozwoju technologii.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: Cz, 18 Marzec 2021, 15:11:45 »
A z czystej ciekawości, bez złośliwości, czemu bez nagości, erotyki?

Offline orangutan

« Odpowiedź #73 dnia: Cz, 18 Marzec 2021, 16:51:03 »
Polecam Opowieści z hrabstwa Essex, Twardziel, Mooncop, Goliat, Chłopaki z dwudziestego wieku, Fistaszki, Pjongjang, Kroniki jerozolimskie, Kroniki birmanskie, Równonoce, Maus, Życie i czasy Sknerusa McKwacza,

Offline Death

« Odpowiedź #74 dnia: Cz, 18 Marzec 2021, 16:59:47 »
Blueberry obszedł się bez magii. Za to w Jimie Cutlassie ostro jadą z vodoo.