Autor Wątek: Honor czy biznes?  (Przeczytany 31250 razy)

Koora i 7 Gości przegląda ten wątek.

Offline LukCook

Odp: Honor czy biznes?
« Odpowiedź #420 dnia: Dzisiaj o 12:35:27 »
Ten wątek powinien zmienić nazwę na: HORROR czy biznes.

Offline Xmen

« Odpowiedź #421 dnia: Dzisiaj o 14:26:50 »
Chłopaku, uniknąłeś poważniejszych konsekwencji swojego zachowania tylko i wyłącznie dzięki swojej anonimowości. Zakonotuj to w końcu sobie, zanim napiszesz kolejny post tego typu.
To nie ja wyskakuję z rozważaniami o honorze i etyce, tylko ty. To ty, razem z tym drugim „ekspertem” od honoru i etyki, nakręcacie tutaj kolejną szczujnię. I to przez ciebie i pozostałych „reprezentantów forum” (czyli dokładnie ten 1% zarejestrowanych użytkowników, których @komiks kreuje na 99% forumowiczów), to forum wygląda jak wygląda.
XD
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline rekin

« Odpowiedź #422 dnia: Dzisiaj o 14:33:38 »
Natomiast co do Centrum Komiksu i Kuby który ośmielił się  sprzedać Darkness powyżej okładkowej to ja calkiem go rozumiem. Ma na utrzymaniu rodzinę, a sklep jest jego narzędziem zarobku, bo przecież nie wydawnictwo.
Nie no, to zmienia postać rzeczy. Reszta pewnie samotna co pali kasę w piecu.

Online Castiglione

« Odpowiedź #423 dnia: Dzisiaj o 14:47:33 »
Chyba zapomniałeś o drugiej stronie medalu. Klient też jest ważną częścią rynku. Jak się klientowi coś nie podoba, to może zagłosować portfelem, może też wyrazić opinię, ma do tego prawo.
No oczywiście, że może. Nadal to jednak nie ma nic wspólnego z etyką i moralnością, poziom marży jest wyłącznie kwestią polityki cenowej danego sklepu. Gdyby dwa sklepy internetowe sprzedawały "Darkness" odpowiednio po 390 i 400 zł, to ten pierwszy byłby pewnie bardziej moralny? ;D

Czemu ci nie przeszkadza, że inny sklep daje na jakiś komiks rabat 20% od okładkowej, skoro ewidentnie mógłby więcej, bo Gidia daje 30%? To jest taka sama sytuacja. Czym to się różni, poza czyimś przekonaniem, że okładkowa jest jakąś magiczną granicą, której nie wolno przekraczać, bo... w sumie nie wiadomo dlaczego.

Gdzie oceniałem poziom moralności właściciela sklepu? Wskaż cytat.
Nie będę się teraz bawić w przekopywanie tego wątku i wyszukiwanie kawałków dyskusji.

Kto wszyscy inni? Kupuję na Gildii, Smakliter i na Allegro od różnych sprzedawców, oni tak nie robią.
Któryś już raz z rzędu piszę, że nie mam na myśli wyłącznie komiksów ::) ::)

Offline komiks

« Odpowiedź #424 dnia: Dzisiaj o 15:07:05 »
No oczywiście, że może. Nadal to jednak nie ma nic wspólnego z etyką i moralnością, poziom marży jest wyłącznie kwestią polityki cenowej danego sklepu. Gdyby dwa sklepy internetowe sprzedawały "Darkness" odpowiednio po 390 i 400 zł, to ten pierwszy byłby pewnie bardziej moralny? ;D
Jeśli to jest takie czarno-białe, to wyjaśnij, dlaczego tylko niektóre sklepy tak postępują? Czy to ma związek tylko z tym, że nie wiedzą jak działa rynek, czy może wchodzą inne kwestie?

Czemu ci nie przeszkadza, że inny sklep daje na jakiś komiks rabat 20% od okładkowej, skoro ewidentnie mógłby więcej, bo Gidia daje 30%? To jest taka sama sytuacja. Czym to się różni, poza czyimś przekonaniem, że okładkowa jest jakąś magiczną granicą, której nie wolno przekraczać, bo... w sumie nie wiadomo dlaczego.
Dla Ciebie, dla mnie to są różne sytuacje. Nie dziwie się jednak, że nie widzisz różnicy, serio. Wiele osób nie dostrzega takich niuansów w różnych aspektach życia i nic w tym złego, ludzie mają różne postrzeganie rzeczywistości.

Wskaż gdzie napisałem, że nie wolno przekraczać ceny okładkowej.
Cały czas przypisujesz mi słowa, których nie napisałem, to są Twoje wyobrażenia.

Klienci często pytają wydawcę w jakiej cenie będzie komiks i otrzymują odpowiedź. To jest normalne, że takiej ceny potem oczekują w sklepie, a często również rabatu, to jest standardem na rynku książek i komiksów sprzedawanych przez Internet.

Nie będę się teraz bawić w przekopywanie tego wątku i wyszukiwanie kawałków dyskusji.
No tak, wolisz przypisywać mi swoją interpretację, zamiast przeczytać ze zrozumieniem.

Ja rozmawiam o komiksach, to już Twój problem, że myślisz o czymś innym.
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 15:09:00 wysłana przez komiks »

Online studio_lain

« Odpowiedź #425 dnia: Dzisiaj o 16:15:19 »
powiem tak
- to jest właśnie kapitalizm ;) i tez uważam, ze należy z nim walczyć ;)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Hunter-Killer - marzec 149 zł
Armie Zdobywcy - marzec - 125 zł
Spawn Gunslinger - kwiecień
Tablica Wenus (Roosvelt) - kwiecień
Hellspawn - maj
Druilleta: Yragaël - Urm le fou - maj