Autor Wątek: Blanki  (Przeczytany 231816 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Szekak

Odp: Blanki
« Odpowiedź #30 dnia: Śr, 11 Grudzień 2019, 09:10:24 »
Po prostu Nasumi się nie zna i tak to zinterpretował, a prawda jest zgoła inna - jakość nowych blanków jest po tysiąckroć lepsza niż tych wcześniejszych badziewnych lakierowanych. Mi znajomy robił blanka, miał nałożyć złotą akwarelę i zwyczajnie się nie dało.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Nesumi

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Śr, 11 Grudzień 2019, 09:59:57 »
Pewnie, że się nie znam. Ja tylko na nich rysuję. Ale jeżeli 95 procent obecnych na rynku blanków ma okładkę lakierowaną, a powiedzmy, 5 procent jest na szorstkiej tekturze, to był to oszczędności były wnioskiem, który narzucił mi się niejako samoistnie.

Offline turucorp

« Odpowiedź #32 dnia: Śr, 11 Grudzień 2019, 16:47:23 »
Pewnie, że się nie znam. Ja tylko na nich rysuję. Ale jeżeli 95 procent obecnych na rynku blanków ma okładkę lakierowaną, a powiedzmy, 5 procent jest na szorstkiej tekturze, to był to oszczędności były wnioskiem, który narzucił mi się niejako samoistnie.
Nie Ty jeden na nich rysujesz, jeśli widzę, że mi akwarela, tusz i nawet niektóre markery kompletnie nie łapią, i na to samo narzekają wszyscy, z którymi gadam, to idę do Ongrysa i jest zmiana papieru. Ja wiem, że wszystkim się nie dogodzi, ale zbyt wiele osób miało problem. Vox populi Vox Dei ;)
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Nesumi

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Śr, 11 Grudzień 2019, 17:13:48 »
Do akwareli lakierowane blanki na pewno się nie nadawały. One były stricte pod tusz. Ale jako człowiek wszechstronnie utalentowany na tych nowych też sobie poradzę. A powiedz mi, orientujesz się jak wyglądają blanki większych zachodnich wydawnictw takich jak Marvel czy DC? Bardziej tektura czy może lakierowane?

Offline turucorp

« Odpowiedź #34 dnia: Śr, 11 Grudzień 2019, 17:21:22 »
Rzadko robię zachodnie, ale te, które robiłem miały bez lakieru, z tym, że różnią się rodzajem tektury. Niektóre są kredowane, ale miałem też do czynienia z fakturowanymi, jak papier czerpany. Te od Ongrysa to pewien kompromis, ale naprawdę zbyt wiele osób się wkurzało na lakier.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Szekak

« Odpowiedź #35 dnia: Śr, 11 Grudzień 2019, 17:34:10 »
W takim razie wybacz, jesteś pierwszą osobą która widzę, która sobie ów blanki chwaliła i stąd moje błędne założenie, że nie do końca wiesz o czym mówisz.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Nesumi

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Śr, 11 Grudzień 2019, 18:40:45 »
@Szekak: Staram się nie zabierać głosu na tematy o których nie mam pojęcia, nie widać wtedy tak mocno mojego umysłowego ubóstwa i mogę uchodzić za pelnoprawnego obywatela Rzeczpospolitej.
@Turucorp: dzięki za odpowiedź. Zaciekawiłeś mnie tymi fakturami.

Offline komiksowe_warianty

« Odpowiedź #37 dnia: Pt, 13 Grudzień 2019, 21:11:44 »
Odkąd zbieram zeszytówki nie widziałem lakierowanych blanków. Fakt, że mam tylko te od DC i Marvela i nie wiem jak wyglądają wersje od, np. Image czy IDW.

Nesumi

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: So, 14 Grudzień 2019, 17:42:30 »
Może przesadziłem z tym lakieowaniem. To jest coś w rodzaju lekkiego kredowania papieru. Ja rysuję tuszem, wiek taki podkład sprzyjał do bardziej precyzyjnych rysunków.

Offline Lyricstof

« Odpowiedź #39 dnia: Pn, 16 Grudzień 2019, 18:50:16 »
Pomału się wkręcam w blanki.  8)
Zaczynam od "Białego Orła", bardzo mi się podoba. Fajny rysunek - czerń, biel i szarość. I te turkusowe oczy.  ;D

Pierwszy blank  :) "Pierwszy lot"  ;D
Elle est retrouvée! Quoi? l’éternité. C’est la mer mêlée Au soleil.

Offline Koalar

« Odpowiedź #40 dnia: Śr, 25 Grudzień 2019, 18:43:10 »
Włąsnoręcznie potwierdzam, że śliskie blanki do rysowania (mazakami) zwyczajnie się nie nadają.
Wydział 7 zeszyt 1 i 4.

pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Nesumi

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: Pt, 27 Grudzień 2019, 09:55:25 »
Widzieliście to:
https://allegro.pl/oferta/kapitan-zbik-wiszacy-rower-dubiel-von-lerach-olej-8793494675
i inne

Wg internetu to jakiś czeski mistrz pędzla i wykładowca. Idea ciekawa, choć do mnie jakos tradycjonalisty nie do końca przemawia.

Offline komiksowe_warianty

« Odpowiedź #42 dnia: Pt, 27 Grudzień 2019, 11:58:52 »
No na pewno nie przejdą do historii, ale jak komuś się podoba, to czemu nie.

Jestem przekonany, że prace te ze względu na swą unikatowość przejdą do historii malarstwa i polskiego komiksu !!!!!! - nie wiem, po co pisze się takie kocopoły
« Ostatnia zmiana: Pt, 27 Grudzień 2019, 12:02:56 wysłana przez komiksowe_warianty »

Nesumi

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: Pt, 27 Grudzień 2019, 12:29:15 »
Ja nawet nie wiem co to są kocopoły, a już po co się je piszę to w ogóle.

Offline Lyricstof

« Odpowiedź #44 dnia: Wt, 07 Styczeń 2020, 20:56:58 »
I dwa kolejne blanki pięknie zarysowane do mnie dotarły. Jeden już znany.  ;)

Elle est retrouvée! Quoi? l’éternité. C’est la mer mêlée Au soleil.