Autor Wątek: Blanki  (Przeczytany 232724 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline muaddib

Odp: Blanki
« Odpowiedź #1455 dnia: Pt, 14 Czerwiec 2024, 14:04:39 »
Mam dziś dla was blanki, które zamówiłem jako pierwsze, ale odebrałem je tydzień temu na Małopolskim Festiwalu Komiksu. Historia zaczęła się od tego, że grałem kiedyś w planszówki z kolegami i z pudełka jednej z nich wypadły szkice, które przykuły moją uwagę. Autorką okazała się koleżanka właściciela gry i nie zastanawiając się dwa razy zapytałem "A może Marcelina zarysowała by mi jakiegoś blanka?". Zaczęliśmy rozmawiać i nie skończyło się na jednym, a na dwóch "debiutanckich" blankach :) Autorką jest Marcelina Czekaj, której więcej rysunków możecie zobaczyć tutaj https://www.instagram.com/marcelina_czekaj

Offline starcek

« Odpowiedź #1456 dnia: So, 15 Czerwiec 2024, 12:07:41 »
U mnie wprawdzie nie odbiór osobisty, ale cieszę się jak małe dziecko, bo realizacja była wręcz ekspresowa biorąc pod uwagę ile zazwyczaj czekam na blanki. A do tego coś tak klimatycznego.

Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline kaishaku

« Odpowiedź #1457 dnia: Pn, 24 Czerwiec 2024, 20:26:21 »
U mnie wprawdzie nie odbiór osobisty, ale cieszę się jak małe dziecko, bo realizacja była wręcz ekspresowa biorąc pod uwagę ile zazwyczaj czekam na blanki. A do tego coś tak klimatycznego.

Ooo... Wreszcie coś co bym zgadł ;)

To ja tu dzisiaj przychodzę z Transformatorem ;)

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #1458 dnia: Pn, 24 Czerwiec 2024, 21:35:40 »
Kapitalnie dobrane kolory. Nie mam pojęcia, kto to wykombinował.
Szczał:
Przemysław „Graphos” Świszcz
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Leyek

« Odpowiedź #1459 dnia: Pn, 24 Czerwiec 2024, 21:37:13 »
Ja stawiam na Prosiaka.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #1460 dnia: Pn, 24 Czerwiec 2024, 21:39:44 »
Nie no, to jakieś markiery Panie. Prosiak by pewnie dziabnął akryla. Pewnie to żaden z nich.

EDIT:
No i nie daje mi spokoju ten drugi plan trochę "na odpiernicz" w stosunku do pierwszego.
« Ostatnia zmiana: Pn, 24 Czerwiec 2024, 21:41:18 wysłana przez Rodrigues »

Offline kaishaku

« Odpowiedź #1461 dnia: Pn, 24 Czerwiec 2024, 22:17:09 »
"Zgadliście" obaj, to żaden z nich ;)

Podpowiedź:

Trochę więcej drugiego planu jest na drugiej okładce ;) a na pierwszej Transformator.

Kolorki też rzuciły mi się w oczy jak otwierałem przesyłkę, jeden z bardziej (pozytywnie)pstrokatych blanków w kolekcji.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #1462 dnia: Pn, 24 Czerwiec 2024, 22:37:15 »
Kolorystycznie to jest idealnie wystylizowane na komiks retro.

To może Marcin Wierzchowski?

Offline kaishaku

« Odpowiedź #1463 dnia: Wt, 25 Czerwiec 2024, 17:44:38 »
Zadanie nie jest łatwe. (Wreszcie!!! ;) ) Ale po tej podpowiedzi zgadnięcie będzie formalnością. 

Offline srogin

« Odpowiedź #1464 dnia: Wt, 25 Czerwiec 2024, 18:06:51 »
Artur Hejna(ł)?  :)

Offline kaishaku

« Odpowiedź #1465 dnia: Wt, 25 Czerwiec 2024, 19:01:31 »

Offline Koalar

« Odpowiedź #1466 dnia: So, 29 Czerwiec 2024, 13:52:24 »
Machnąłem blanka, jak nareszcie Batek ułożył sobie życie.
Jakby ktoś był zainteresowany tym albo jakimś innym, to zapraszam do kontaktu :)

pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline kaishaku

« Odpowiedź #1467 dnia: So, 29 Czerwiec 2024, 17:41:25 »
Super!
Ta mina Nietoperzowa mocno w stylu J. Simmonsa ;) gdybym nie miał to bym brał ;)
I Kotka ukrywająca "kotka"...

Cholera zleciłem coś o bardzo podobnej wymowie i układzie postaci...
Za jakiś czas zawita na salo...eee forum ;)

P.S.
Serio nie ma drugiej strony ? Nie zerwałeś tej dziwnej obwoluty, jaką dają przy niektórych blankach ostatnio ?

Offline Koalar

« Odpowiedź #1468 dnia: So, 29 Czerwiec 2024, 19:54:26 »
Dzięki :)
Nie zrywałem tego dodatkowego papieru, zawsze jakieś zabezpieczenie. W sumie można go jakoś kreatywnie wykorzystać.
Drugiej strony w znaczeniu rysunku na tylnej okładce? Zwykle mi się nie chce rysować z tyłu, zresztą komiksy mają rzadko podwójny rysunek z tyłu i z przodu. Ale wymyśliłem tam scenkę, że Harley łapie wianek, a wokół są jakoś zatrzymane inne batmanowe laski, typu skrępowana rośliną Poison Ivy, pilnowana przez hieny Batwoman czy siedząca z guzem Huntress. Plus smutny Joker strzelający sobie w łeb pistoletem z napisem "bang". Brzmi dobrze, ale weź to narysuj ;)
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Online Takesh

« Odpowiedź #1469 dnia: Wt, 02 Lipiec 2024, 12:44:56 »
Ciekawy artykuł o cenach commisionów Jima Lee, w tym blanków. Autor artykułu rozpisuje się o wartości tych prac, jak i podejściu niektórych "fanów".

https://www.cbr.com/jim-lee-commission-rates-real-problem/

Ciekawe jak to wygląda na naszym rynku? Dużo ludzi odsprzedaje prace, by zarobić? Autorzy muszą męczyć się z chamstwem? Pewnie tak. Ale w jakiej części?