Autor Wątek: Artist Edition  (Przeczytany 4586 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Komediant

Odp: Artist Edition
« Odpowiedź #15 dnia: Nd, 06 Listopad 2022, 15:59:21 »
Nazywanie takich wydań skokiem na kase jest o tyle absurdalne że, tak jak są najdroższe na rynku (amerykańskie średnio ok. 150$, europejskie nawet droższe), to też wymagają najwięcej pracy i starań przy wydaniu; to wyszukiwanie orginalnych plansz, skanowanie w wielkim formacie, to ochronne pudełka na końcowy produkt w ogromnym formacie, no i nie nadrukujesz tego kto wie ile, bo magazynowanie jest koszmarem.
No i czy jest na to rynek - to nigdy nie były i nie będą produkty dla zwykłych czytelników, to nisza w komiksowej niszy. No i nawet w Stanach niewielu ciągle się w to bawi, pozostał głównie pomysłodawca formatu, Scott Dunbier z IDW. Dark Horse wydało kilka (m.in. Eisner, pierwsze Sin City, Samotny Wilk i szczenie) i od lat cisza, Graphitti Designs  już tylko wyprzedaje to co puściło (albumy z DC, m.in. Ronin, DKR, Kelley Jones, pierwsza Liga Niezwyłych D.), Fantagraphics miało pare swoich kluczowych autorów (Burns, Clowes, Hernandez) i od lat nic nowego nie planuje.

No ale kartki są zszyte a nie luzem.

Spokojnie, były też luzem, ale za słabo schodziły;):

Bender

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Nd, 06 Listopad 2022, 19:37:49 »
Fantagraphics miało pare swoich kluczowych autorów (Burns, Clowes, Hernandez) i od lat nic nowego nie planuje.

+ najwieksze z wydań, Prince Valiant. Przepiękne swoja drogą.

Offline Mruk

« Odpowiedź #17 dnia: Nd, 06 Listopad 2022, 21:54:02 »
nie stoję w Twojej obronie a w obronie własnego interesu - obligatoryjne dołączenie pozostającego poza moim zainteresowaniem zeszytu szkiców Baranowskiego do interesującego mnie komiksu na pewno podniosło jego cenę.

O ile podniosło cenę, o pięć złotych? Przecież takie albumy są wydawane raz na rok albo jeszcze rzadziej...

Hejtujesz wydawców bo wydają nie-to-co-ty-byś-chciał albo nie-tak-jak-byś-chciał i uważasz, że w ten sposób bronisz swego interesu?

Offline NuoLab

« Odpowiedź #18 dnia: Pn, 07 Listopad 2022, 20:24:30 »
O ile podniosło cenę, o pięć złotych? Przecież takie albumy są wydawane raz na rok albo jeszcze rzadziej...

Hejtujesz wydawców bo wydają nie-to-co-ty-byś-chciał albo nie-tak-jak-byś-chciał i uważasz, że w ten sposób bronisz swego interesu?

Może najpierw niech Kolega sprawdzi definicje terminu "hejtować"

Offline Nephilim

« Odpowiedź #19 dnia: Wt, 08 Listopad 2022, 12:54:40 »
+ najwieksze z wydań, Prince Valiant. Przepiękne swoja drogą.
O, jezusie! Nie wiedziałem o istnieniu takiego wydania. Dziękuję! Zrobiłeś mi dzień XD Coś cudownego.

Offline Mruk

« Odpowiedź #20 dnia: Wt, 08 Listopad 2022, 15:51:47 »
Cytat: Słownik języka polskiego PWN
hejtować - zamieszczać w Internecie obraźliwe lub agresywne komentarze

sprzedaż kompletnych szkicowników jest dla mnie już żerowaniem na komplecistach i kolekcjonerach.

Wszystko się zgadza, niestety...

Offline NuoLab

« Odpowiedź #21 dnia: Wt, 08 Listopad 2022, 20:36:29 »

Wszystko się zgadza, niestety...

Ofiary hejterów są narażone na problemy natury psychologicznej, takie jak spadek poczucia własnej wartości, depresję, nadmierny stres, smutek, zniechęcenie, zaszczucie.

To super, może wydawnictwa przez ten mój hejt się zniechęcą i zamiast iść w stronę kolekcjonerskich półproduktów zawrócą z tej drogi i skoncentrują na wydawaniu komiksów w formie zaplanowanej przez twórców.

Offline misiokles

« Odpowiedź #22 dnia: Wt, 08 Listopad 2022, 21:21:33 »
Przez twórców czy przez wydawnictwa?

Bender

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Śr, 09 Listopad 2022, 09:22:44 »
O, jezusie! Nie wiedziałem o istnieniu takiego wydania. Dziękuję! Zrobiłeś mi dzień XD Coś cudownego.

8)

indeed..

Offline Nephilim

« Odpowiedź #24 dnia: Śr, 09 Listopad 2022, 12:06:23 »

8)

indeed..
Cena jak na takie wydanie nie jest jakaś mega zaporowa. Około 170$. Rozważam bo przypuszczam, że nawet na zwykłe wydanie Valianta w Polsce nie ma co liczyć :( Tutaj jest co oglądać, podziwiać i poczuć się jak w pracowni Fostera :)

Bender

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Śr, 09 Listopad 2022, 16:34:39 »
Ja to kupowałem 4 lata temu, mniej wiecej tyle samo kosztowało. Jak masz gdzie kupić to nie zwlekałbym w nieskończoność, bo na stronie Fantagraphics ta pozycja jest już dawno Out of print. Wydaje mi sie że co najmniej od roku a może i dłużej. Na Amazonach też nie ma.

Offline komiks

« Odpowiedź #26 dnia: So, 25 Marzec 2023, 21:24:16 »
Pozwolę to sobie tutaj wstawić. Analiza w języku polskim, oryginalnej planszy z Supermanem, takiej, jakiej zdjęcia umieszcza się w wydaniach Artist Edition lub Gallery.

Offline Rork

« Odpowiedź #27 dnia: So, 25 Marzec 2023, 22:10:39 »
No ale kartki są zszyte a nie luzem. To wygląda prawie dokładnie jak to co KG dorzuciła do "Do bani z takim komiksem" tylko że ten Asterix jest na twardo. Oczywiście, że kpię bo dla mnie to jest ten krok za daleko. O ile rozumiem jeszcze jakoś chęć posiadania powiększonych wydań czy nawet wersji czarnobiałych (chociaż nie w przypadku komiksów Baranowskiego w których kolor jest według mnie równie ważny jak rysunek) to sprzedaż kompletnych szkicowników jest dla mnie już żerowaniem na komplecistach i kolekcjonerach. Serio jest tutaj ktoś kto przeczytał od deski do deski ten zeszycik Baranowskiego mając w zasięgu ręki kompletny komiks ?

Luźne kartki to były w komiksie Richarda McGuire - Tutaj  :)

https://www.gildia.pl/komiksy/276115-tutaj