Autor Wątek: Amber  (Przeczytany 75747 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online amsterdream

Odp: Amber
« Odpowiedź #105 dnia: Cz, 28 Październik 2021, 19:16:29 »
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Szekak

« Odpowiedź #106 dnia: Cz, 28 Październik 2021, 19:19:46 »
Niedługo będą po 10, bo wydawnictwu nie będzie się opłacało tego magazynować, bo pewnie tyle nawalili.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Konrad

« Odpowiedź #107 dnia: Cz, 28 Październik 2021, 20:27:35 »
Ten 1 tom Kolonizacji to już w przedsprzedaży w Taniej Książce miał 53% rabatu (~23,5zł). Gdy w końcu wyjdzie to też spokojnie będzie do dostania w tych okolicach. I to chyba jedyna seria, którą kupię z tych nowych zapowiedzi. Chociaż mam obawy czy uda im się ją dokończyć, które dodatkowo potęgują widniejące na tyle okładki 3 tomów zamiast 5.
O Żółwiach to aż szkoda pisać, ale nawet tego Avatara musieli podzielić na pół. W oryginale mini seria mająca 6 zeszytów, 144 strony. Że też Dark Horse godzi się na takie dziadostwo
https://www.darkhorse.com/Books/29-482/Avatar-Tsuteys-Path-TPB

Offline radef

« Odpowiedź #108 dnia: Cz, 28 Październik 2021, 22:34:38 »
O Żółwiach to aż szkoda pisać, ale nawet tego Avatara musieli podzielić na pół. W oryginale mini seria mająca 6 zeszytów, 144 strony. Że też Dark Horse godzi się na takie dziadostwo
https://www.darkhorse.com/Books/29-482/Avatar-Tsuteys-Path-TPB
To że Avatara podzielili na pół, to mały pikuś przy "Sonicu". Trejd oryginalnie - 96 stron, przez chwilę myślałem, że taki cieniutki trejd to Amber puści w całości, ale nie. Po 48 stron, czyli po 2 zeszyty. Genialnie.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Adolf

« Odpowiedź #109 dnia: Cz, 28 Październik 2021, 23:54:50 »
Kiedy wydawnictwo książkowe zabiera się za komiksy, to niemal zawsze kończy się to tragedią. Pamiętam SQN. Wydali dwa świetne tomy X-Files. Wtedy marka była jeszcze na etapie wielkiej nostalgi fanów, którzy wciąż wierzyli w kontynuację. A gdy dostali ciąg dalszy serialu, to nagle komiks okazał się niekanoniczny, choć był doskonały i sam Chris Carter nad nim czuwał... I właśnie taki komiks wzięło SQN, w dobrym momencie, ale coś j***o. Nie wiem ile mieli nakładu, bo później za 5 zł wyprzedawali te świetnie wydane tomiki. Aż żal było patrzeć.

To nie jedyna wtopa SQN. Wydawali też komiksy z uniwersum Assassin's Creed. Tyle, że wzięli się za serię, która okazała się niekanoniczna. A więc bezwartościowa dla fanów uniwersum, których w Polsce jest bardzo wielu. To była wielka strata, ale także wielka dewastacja rynku. Komiksy z serii Asssassin's Creed (te kanoniczne) miały bardzo dobre, jak i przynajmniej przyzwoite historie. Jednak nikt się za nie nigdy nie zabrał. Choć marka jest niezwykle silna na naszym rynku, to wydaje się u nas "gorsze" adaptacje gier m.in. Mass Effect, Horizon Zero Dawn, Tomb Raider. A historii na podstawie topowej marki gier nikt już nie chce ruszyć.

I powyższe przykłady z SQN można przełożyć na Amber. Już współczuję fanom Żółwi Ninja. Właśnie oglądają na żywo jak marka umiera na polskim rynku i zgnilizna będzie się ciągnąć za nią latami. Fail, którego nie da się powstrzymać. Przecież te rozdzielanie historii na drobne i sprzedawanie za duże pieniądze, to komiksowe sado... samobójstwo. Ciary mnie przechodzą, bo wyobrażam sobie ile jeszcze marek może zniszczyć to wydawnictwo, zanim wycofa się z rynku komiksowego? Przepraszam wszystkich, że mówiłem tyle złego o kolekcjach. Te chociaż coś wnoszą dla naszego rynku. A co wnosi Amber?

Offline Interloper

« Odpowiedź #110 dnia: Pt, 29 Październik 2021, 00:42:11 »
Żółwie przetrwają. Nie w tym, to w następnym dziesięcioleciu jeszcze mogą się pokazać.
Problem w tym, że to jest zbyt mała nisza. W Stanach, mimo popularności, jest to nazywane niszą, a u nas to dopiero. Większość kojarzy kreskówki, ale komiksów już nie (chociaż TM-Semic wydawał).
Fantasmagorie wydali jeden tom oryginalnych Żółwi i co? Po ich upadku też miał to być koniec Turtlesów w Polsce, a tu bum cyk i Amber zapowiada. Co prawda najgorsze z możliwych jest to wydanie, ale jest. Nie mówię jednak, żeby cieszyć się z tego, co mamy, jestem od tego daleki.

Jak można tak dziwnie dzielić wydane już komiksy, które mają wydania zbiorcze gotowe do obróbki, to ja nie rozumiem.

Mam szczerą nadzieję, że na tych sześciu "tomikach" poprzestaną.

Offline maxim1987

« Odpowiedź #111 dnia: Pt, 29 Październik 2021, 09:16:04 »
Szkoda, że za TMNT nie wzięło się Non Stop Comics. Oni umieją w wydania zbiorcze.

Offline Itachi

« Odpowiedź #112 dnia: Pt, 29 Październik 2021, 10:31:03 »
Fantasmagorie wydali jeden tom oryginalnych Żółwi i co? Po ich upadku też miał to być koniec Turtlesów w Polsce, a tu bum cyk i Amber zapowiada. Co prawda najgorsze z możliwych jest to wydanie, ale jest. Nie mówię jednak, żeby cieszyć się z tego, co mamy, jestem od tego daleki.

Napisałeś to w taki sposób, jakby fantasmagorie wydało ten tom kilka miesięcy temu, a nie prawie 4 lata temu (16.11.2017)... Amber znowu rozbabra i namiesza i zaś kilka lat przestoju będzie, o ile ktoś trzeci jeszcze w ogóle podejmie ten temat. No sorry, ale to trzeba być debilem żeby dwa zeszyty wydawać na twardo w takiej cenie. Ja już zdecydowali się na taki format wydawania to komiksy powinny być w jak najbardziej przystępnej cenie dla czytelnika. A tak jest drogo, twarda okładka będzie wyglądało wręcz imponująco i majestatycznie. Pewnie zajmie około 50% objętości całego egzemplarza! Geniusz to wymyślił ! :)

https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline Arne

« Odpowiedź #113 dnia: Pt, 29 Październik 2021, 10:40:52 »
Geniusze Amberu wymyślili to już dawno - przy poprzedniej próbie z komiksami wydawali tak samo - i jak widać niczego się nie nauczyli.
Poprzednim razem też rozbijali zbiorcze wydania - trylogię Thrawna że "Star Wars" też rozbijali na wydania po dwa zeszyty, zamiast wydawać trade'y po 6 zeszytów, tak jak Pan Bóg przykazał...
Dartha Maula i Qiunlana Vossa też porozbijali na połowy 4 częściowe serie...
Taki mają styl wydawania - debilny, moim zdaniem, ale co zrobić...
« Ostatnia zmiana: Pt, 29 Październik 2021, 10:42:59 wysłana przez BosMan »

Offline Szekak

« Odpowiedź #114 dnia: Pt, 29 Październik 2021, 10:56:57 »
Napisałeś to w taki sposób, jakby fantasmagorie wydało ten tom kilka miesięcy temu, a nie prawie 4 lata temu (16.11.2017)...
Ale ten czas leci... Maximum Carnage na forum, potem Fanta, ależ to były czasy! :D

Ja żółwie biorę mając nadzieję, że pociągną do końca. Idzie cyfra, może się załamać rynek komiksowy, może być kryzys, jest wiele opcji które mogą sprawić, że to może być ostatnia szansa dla żółwii po polsku.
« Ostatnia zmiana: Pt, 29 Październik 2021, 10:58:29 wysłana przez Szekak »
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Arthaniel

« Odpowiedź #115 dnia: Pt, 29 Październik 2021, 11:29:19 »
Wydawać serię liczącą już ponad 120 zeszytów w formie 2 zeszyty na tom w twardej oprawie to szczyt szaleństwa i absolutnego ignoranctwa, totalny braku pomyślunku i skutek zerowego rozeznania w tym, jak w ogóle wygląda polski rynek komiksowy. Mam nadzieję, że dadzą sobie spokój po drugim tomie i z czasem staną się ekwiwalentem Manzoku dla jakiegoś innego poważnego wydawnictwa.

Online amsterdream

« Odpowiedź #116 dnia: Pt, 29 Październik 2021, 11:31:39 »
Ale ten czas leci... Maximum Carnage na forum, potem Fanta, ależ to były czasy! :D
Maximum Carnage to był najlepszy użytkownik w historii forów komiksowych. Oczywiście najlepszy dostarczyciel beki.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Interloper

« Odpowiedź #117 dnia: Pt, 29 Październik 2021, 11:34:37 »
Ja żółwie biorę mając nadzieję, że pociągną do końca.
W zapowiedzi jest mowa o 6 tomach, które zbiorą 12 numerów serii i 5 one-shotów Micro-series. Tak więc jak wydadzą szósty tomik, to wątpię, czy pociągną dalej.

Offline kenji

« Odpowiedź #118 dnia: Pt, 29 Październik 2021, 11:37:07 »
Maximum Carnage to był najlepszy użytkownik w historii forów komiksowych. Oczywiście najlepszy dostarczyciel beki.

oj było kilku... teraz też bym kilku na listę wpisał:)

Offline Teli

« Odpowiedź #119 dnia: Pt, 29 Październik 2021, 12:07:01 »
Pewnie zajmie około 50% objętości całego egzemplarza! Geniusz to wymyślił ! :)

Żaden geniusz...oni tak już od lat mają. W produkcji twardookładkowych potworków doświadczeniem nikt ich nie przebije. Jak na początku wieku wydawali komiksy Star Wars to pamiętam że trylogię Thrawna wydali łącznie w 9 tomach w twardej okładce po ok 50 str każdy. Wtedy akurat było to fajne bo komiksów na rynku w owym czasie było jak na lekarstwo. Ale teraz to trzeba mieć coś z głową żeby tak wydawać zbiorcze amerykany. Rozumiem jeszcze jakby wydawali tak frankofony w A4 ale to... no cóż szkoda tych żółwi.