Autor Wątek: 30. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier 27-29.09.2019  (Przeczytany 116327 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Użytkownik usunięty53490

• Gość
Odp: 30. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier 27-29.09.2019
« Odpowiedź #555 dnia: Pn, 30 Wrzesień 2019, 11:09:47 »
Kochani,
chciałbym bardzo gorąco podziękować w imieniu swoim i osób „czuwających” pod strefą autografów, za ciepłe słowa i życzliwe wsparcie w Waszych postach. Czytaliśmy je w kolejce na bieżąco i było nam naprawdę bardzo przyjemnie (a była nas w porywach kilkunastoosobowa grupa uczestników tego Forum). Jeszcze raz, dzięki.

Proszę bardzo :)

Offline keram2

« Odpowiedź #556 dnia: Pn, 30 Wrzesień 2019, 11:13:48 »
Do Itachiego.

Ale przecież nikt cię nie zmusza do stania w kolejce, to jest dobrowolne. Jeżeli czujesz się zmęczony to zrezygnuj z kolejki i idź spać.
Jak napisałem, pojawiam się na kilka godzin przed otwarciem, bo wiem, że całonocne stanie w kolejce nie jest dla mnie. Oczywiście wiem, że możliwość uzyskania niektórych wrysów znacznie maleje, no ale trudno.

Jeśli ktoś, chce stać całą noc, niech naprawdę stoi.
Kilkugodzinna nieobecność jest niedopuszczalna,

Itachi

• Gość
« Odpowiedź #557 dnia: Pn, 30 Wrzesień 2019, 11:20:05 »
Ale przecież to Ty poruszyłeś problem, a nie ja. Odpisałem tylko i wyłącznie na Twoje zarzuty i opinie jaką wyraziłeś. Co kogo interesuje kto co robi w czasie pomiędzy odczytywaniem?  ;)

Użytkownik usunięty53490

• Gość
« Odpowiedź #558 dnia: Pn, 30 Wrzesień 2019, 11:28:44 »
Jaka tam komuna na tych festiwalach  ;D Aż mi się przypomniało jak ktoś tutaj stwierdził, że mu jest strasznie przykro, że takie osoby jak ja interesują się tym samym, co on, czyli komiksami. Osobiście podchodzę do tego stwierdzenia z dużym zrozumieniem, bo mam identyczne odczucia jak patrzę na te zdjęcia, filmiki i czytam opisy różnych inicjatyw. Trochę zaczynam też wstydzić się swojego hobby, bo gdyby ktoś postronny postawił znak równości między mną, a kolektywem kolejkowym, forumowiczami, którym przeszkadza biała plamka w rogu strony na 82 stronie komiksu lub squatowcami w salach potu, to byłoby mi najzwyczajniej w świecie przykro.

Offline keram2

« Odpowiedź #559 dnia: Pn, 30 Wrzesień 2019, 11:38:38 »
Ale przecież to Ty poruszyłeś problem, a nie ja. Odpisałem tylko i wyłącznie na Twoje zarzuty i opinie jaką wyraziłeś. Co kogo interesuje kto co robi w czasie pomiędzy odczytywaniem?  ;)

Chodzi o to ile trwa czas "pomiędzy odczytywaniem".
Nie możesz spędzić kilku godzin po za kolejką i nadal "stać w kolejce".

Offline nocny

« Odpowiedź #560 dnia: Pn, 30 Wrzesień 2019, 11:43:58 »
Apasz, jak się wstydzisz tu być to tu nie bądź. To tak banalnie proste.

Co do posta kerama2.

W piątek troszkę inaczej to funkcjonowało, odczytywanie było co 2 godziny i chyba nie było opuszczania jednego odczytywania. A jeśli było to wydaje mi się, że nikt z tego nie skorzystał, może jedna osoba ale nie pamiętam. Tak to działało przez ostatnie lata, to nie tak, że ktoś to teraz wymyślił. Powiem nawet, że rok temu ja opuściłem jedno odczytywanie zgodnie z umową po czym zostałem wywalony z kolejki ;)
W sobotę te odczytywania co 3 godziny były właściwie wspólną propozycją wszystkich kilkunastu osób stojących w kolejce. Ale osobiście dla mnie jest w porządku propozycja, że skoro co 3 godziny to brak możliwości jednego opuszczenia. Brzmi fair.

Itachi

• Gość
« Odpowiedź #561 dnia: Pn, 30 Wrzesień 2019, 11:50:40 »
Sobota jest zawsze mocniej oblegana więc ludzie niezależnie czy to z przodu, czy to z tyłu pilnują swojego interesu - i bardzo dobrze. W niedziele zawsze są luzy i rano na liście widnieje 20-25 osób, czyli tyle co w sobotę około północy. Także nie można traktować tych dwóch dni jednoznacznie.

Jeżeli keram2 masz pretensje o odczytywanie co trzy godziny, to proszę miej je do mnie bo to ja napisałem o których godzinach będzie sprawdzanie, pytając zawczasu wszystkich obecnych czy wolą sprawdzanie co 120 czy 180 minut.

Offline keram2

« Odpowiedź #562 dnia: Pn, 30 Wrzesień 2019, 11:55:39 »
Apasz, jak się wstydzisz tu być to tu nie bądź. To tak banalnie proste.

Co do posta kerama2.

W piątek troszkę inaczej to funkcjonowało, odczytywanie było co 2 godziny i chyba nie było opuszczania jednego odczytywania. A jeśli było to wydaje mi się, że nikt z tego nie skorzystał, może jedna osoba ale nie pamiętam. Tak to działało przez ostatnie lata, to nie tak, że ktoś to teraz wymyślił. Powiem nawet, że rok temu ja opuściłem jedno odczytywanie zgodnie z umową po czym zostałem wywalony z kolejki ;)
W sobotę te odczytywania co 3 godziny były właściwie wspólną propozycją wszystkich kilkunastu osób stojących w kolejce. Ale osobiście dla mnie jest w porządku propozycja, że skoro co 3 godziny to brak możliwości jednego opuszczenia. Brzmi fair.

Na pewno brzmi o wiele lepiej i w niedzielę gdy jest mniej osób można by ewentualnie to zastosować.
W sobotę jednak powinno być częstsze sprawdzanie.

Offline keram2

« Odpowiedź #563 dnia: Pn, 30 Wrzesień 2019, 12:02:39 »
Sobota jest zawsze mocniej oblegana więc ludzie niezależnie czy to z przodu, czy to z tyłu pilnują swojego interesu - i bardzo dobrze. W niedziele zawsze są luzy i rano na liście widnieje 20-25 osób, czyli tyle co w sobotę około północy. Także nie można traktować tych dwóch dni jednoznacznie.

Jeżeli keram2 masz pretensje o odczytywanie co trzy godziny, to proszę miej je do mnie bo to ja napisałem o których godzinach będzie sprawdzanie, pytając zawczasu wszystkich obecnych czy wolą sprawdzanie co 120 czy 180 minut.

Mam pretensję głównie o tę "jedną nieobecność", która w efekcie dała możliwość opuszczenia kolejki na 6 godzin.

Wiem, że obecni zaakceptowali godziny, dlatego mimo zastrzeżeń dostosowałem się do ustaleń, jednak proponuję, aby w przyszłości było inaczej.

Nie chciałbym prowokować tutaj animozji i zadrażnień, w kolejce stało i gadało się dosyć fajnie, jednak moim zdaniem w przyszłości zasady powinny być trochę inne.

Midar

• Gość
« Odpowiedź #564 dnia: Pn, 30 Wrzesień 2019, 12:08:25 »
Zapowiedziałem paru osobom, że poruszę temat kolejki, a konkretnie odczytywania listy i jednej dopuszczalnej nieobecności, zatem to czynię.

W niedzielę pojawiłem się w kolejce ok. 3.20, po pewnym czasie zobaczyłem, że osoby zakładające (w sobotę wieczorem) listę kolejkową  ustaliły terminy odczytywania listy co trzy godziny (20, 23, 02, 05, 08), przy czym raz można się nie pojawić. Oznacza to, że osoba która "odhaczyła się" o godzinie 23 może zniknąć do 5 rano. Sześć godzin nieobecności, potem znowu wybyć, wrócić o 8, odebrać jedne z pierwszych numerków i opowiadać:"całą noc stałem w kolejce".
To nie w porządku.
Człowiek, który stał przede mną (Piotr), przybył ok. 2.10 i stał cały czas oddalając się tylko dwukrotnie (po 20-30 minut) i myślę, że spędził pod halą więcej czasu niż niektórzy z "założycieli kolejki".

Nie można zniknąć na kilka godzin i nadal stać w kolejce.

Moje propozycje na przyszły rok:
1. Lista sprawdzana co 2 godziny.

2. Obowiązkowa obecność na każdym odczytaniu listy.
(Żadnego "raz można opuścić").

3. Dopuszczalny jest kwadrans spóźnienia.
(W razie nieobecności stawiamy znak "minus", jeżeli do "piętnaście po" gość się nie                                                                        zjawi to zostaje skreślony.)

Nikt nie musi stać w kolejce przez całą noc, ja nie czuję się na siłach i dlatego przybywam na kilka godzin przed otwarciem. Jeżeli ktoś chce stać to niech stoi naprawdę, a nie z kilkugodzinn ą przerwą.

Zdecydowanie przesadzasz i jesteś chyba jedynym niezadowolonym. Jak sam piszesz stałeś od 3.20, więc postać jedyne 6 godzin, to żaden wyczyn. Większość ludzi z listy sobotnio-niedzielnej stała już drugą noc (byli wśród nas tacy, co prawie stali cały czas) i sami przyjęli taką zasadę trzygodzinnych interwałów. Co do jednej dopuszczalnej absencji przy odczytywaniu listy, to sami namawialiśmy niektórych, żeby opuścili jedno czytanie i odpoczęli chwilę dłużej, bo tak byli zmęczeni (byli, to ludzie, którzy stali już drugą noc w międzyczasie zaliczając cały dzień Festiwalu). Tak, jak pisał Itachi, z piątku na sobotę lista sprawdzana była co 2 godziny, a i tak większość osób znikała tylko na chwilę.

Reasumując jeżeli grupa ludzi stojących w kolejce  (w piątek ok. 23 osoby w sobotę 13 - na dany moment wszyscy wpisani) ustalili jakieś zasady i zgodzili się ich przestrzegać, to pojedyńcze osoby dołączającego do kolejki nad ranem nie powinny mieć żadnych pretensji. Lista była rzetelnie pilnowana i odczytywana, cały czas istniała możliwość dopisania się, stojący ludzie w większości się znali lub kojarzyli z poprzednich imprez lub/i z różnych grup dyskusyjnych, nie odnotowaliśmy żadnych przypadków opłaconych staczy, czy „sprytnych cwaniaczków”.

Propozycja na koniec: przyjedź odpowiednio wcześniej, załóż listę, zaproponuj, przedyskutuj i przyjmij uzgodnione z innymi czekającymi zadowalające Cię zasady.
« Ostatnia zmiana: Pn, 30 Wrzesień 2019, 12:18:22 wysłana przez Midar »

Itachi

• Gość
« Odpowiedź #565 dnia: Pn, 30 Wrzesień 2019, 12:11:31 »
Faktycznie, w tym roku nie było opłaconych osóbek biorących dwie stówki na pilnowanie kolejki  :D

Coś nowego!

Offline Szekak

« Odpowiedź #566 dnia: Pn, 30 Wrzesień 2019, 12:17:38 »
W niedzielę była Pani z numerem 5 do Rosińskiego o ile się nie mylę, której nie było w kolejce, ale mógł stać jej mąż, a nie stacz. ;)

Ja proponuję by w kolejnym roku na forum ustalić zasady, wtedy powinno być ok, bo o ile zasady były dla wszystkich jednakowe, tak jak ktoś nie wiedział i myślał, że trzeba stać te bite 12 godzin bez przerwy, tak potem może czuć się trochę rozczarowany, a tak to będzie wszystko wiadome.

Co do samej imprezy to moim zdaniem było rewelacyjne. Dwa intensywne dni wypełnione świetnymi emocjami, osobami i wrysami. Teraz ładowanie bateryjek i za kilka miesięcy znowu jazda. :D

Swoimi zdobyczami się pochwalę wkrótce jak będę miał czas porobić zdjęcia i poukładać komiksy. ;)
« Ostatnia zmiana: Pn, 30 Wrzesień 2019, 12:25:53 wysłana przez Szekak »
Piękno jest w oczach patrzącego.

Itachi

• Gość
« Odpowiedź #567 dnia: Pn, 30 Wrzesień 2019, 12:21:20 »
No ale nie wszyscy kolejkowicze to użytkownicy komikspeca  ;)

Offline glutamiluta

« Odpowiedź #568 dnia: Pn, 30 Wrzesień 2019, 12:23:07 »
serio ustalacie ogólne zasady stania w kolejkach na MFce na forum...? ;>

Itachi

• Gość
« Odpowiedź #569 dnia: Pn, 30 Wrzesień 2019, 12:23:59 »
Nie ustalamy. Ogólne zasady powstały nie wiem kiedy, bo odkąd jestem już obowiązywały :)

Serio serio. Tutaj obowiązuje forumocentryzm :)

Nie kłam, okey? Sporo śmiechu było z Twoich szamańskich modlitw o deszcz :)
« Ostatnia zmiana: Pn, 30 Wrzesień 2019, 12:26:23 wysłana przez Itachi »