Autor Wątek: 30. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier 27-29.09.2019  (Przeczytany 116215 razy)

Motyl

• Gość
Odp: 30. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier 27-29.09.2019
« Odpowiedź #540 dnia: Nd, 29 Wrzesień 2019, 10:42:39 »
Nadal sa dobre tytuly wyprzedazowe u Muchy.
Natomiast dla łowców autografow dobre info, Layman będzie podpisywał Chew na stoisku również dziś o 13.30.

Offline nori

« Odpowiedź #541 dnia: Nd, 29 Wrzesień 2019, 10:48:27 »
Są gdzieś wyniki Konkursu na krótka formę komiksową? Na oficjalnej stronie ani FB nie widzę. Wiecie może, kto wygrał, kto został laureatem?

Offline Lou

Never trust the friendly ones.
Yuri Daily Twoja codzienna dawka informacji o mangach yuri

Offline nori

« Odpowiedź #543 dnia: Nd, 29 Wrzesień 2019, 10:55:38 »
Dzięki Lou!

Offline Leyek

« Odpowiedź #544 dnia: Nd, 29 Wrzesień 2019, 11:05:01 »
Natomiast dla łowców autografow dobre info, Layman będzie podpisywał Chew na stoisku również dziś o 13.30.

Można też spokojnie podbić na strefę autografów (dziś też ma być od 15). Wczoraj niedługo po rozpoczęciu podpisywania (ok. 15.20) można było zdobyć bez problemu autograf bez numerka. A potem widziałem że długimi chwilami Layman siedział i się nudził, bo nikt do niego nie podchodził.

Offline nocny

« Odpowiedź #545 dnia: Nd, 29 Wrzesień 2019, 12:37:20 »
jakby co, przyszedl jednak Baranowski.

krzychw75

• Gość
« Odpowiedź #546 dnia: Nd, 29 Wrzesień 2019, 13:25:32 »
Drodzy forumowicze, czy mógłby ktoś pokusić się o ocenę/porównanie tegoż festiwalu z tymi z poprzednich lat? Byłem po raz pierwszy i mam mieszane uczucia, np. stoiska bardzo blisko siebie i przy natłoku ludzi po południu nie dało się kupować bez bycia potrąconym po kilka razy.... Może to efekt tego, że tym razem piątek nie był dniem festiwalowym, więc więcej ludzi musiało się zmieścić w sobotę i w niedzielę?
Być może po lekturze for spodziewałem się jednak czegoś bardziej spektakularnego (oczywiście to tylko jest moja opinia).

Offline nocny

« Odpowiedź #547 dnia: Nd, 29 Wrzesień 2019, 13:35:28 »
Miejsca dla wystawców zdecydowanie za mało, duuużo mniej niż było w Atlas Arenie. W sobotę chodziło się fatalnie.

Za to więcej miejsca w strefie autografów, tutaj zdecydowanie lepiej niż w Atlasie.

Midar

• Gość
« Odpowiedź #548 dnia: Nd, 29 Wrzesień 2019, 16:04:53 »
Kochani,
chciałbym bardzo gorąco podziękować w imieniu swoim i osób „czuwających” pod strefą autografów, za ciepłe słowa i życzliwe wsparcie w Waszych postach. Czytaliśmy je w kolejce na bieżąco i było nam naprawdę bardzo przyjemnie (a była nas w porywach kilkunastoosobowa grupa uczestników tego Forum). Jeszcze raz, dzięki.

Offline Kadet

« Odpowiedź #549 dnia: Nd, 29 Wrzesień 2019, 16:15:54 »
Ja się również podpisuję pod powyższym :)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Lou

« Odpowiedź #550 dnia: Nd, 29 Wrzesień 2019, 16:29:52 »
krzychw75, to był dla mnie 22. festiwal więc mam spore porównanie z poprzednimi miejscówkami. Nie przypasowała mi ta lokalizacja. Mało przestrzeni, ścisk, zagubieni ludzie kręcący się we wszystkie strony, niewiele miejsca do odpoczynku i salki potu. Miałam deja vu z czasów jak MFK odbywało się w ŁDK+Texitilimpex.
Never trust the friendly ones.
Yuri Daily Twoja codzienna dawka informacji o mangach yuri

krzychw75

• Gość
« Odpowiedź #551 dnia: Nd, 29 Wrzesień 2019, 19:50:03 »
Właśnie, takie same odczucia mam, nawet żeby usiąść gdzieś i nacieszyć oczy zakupami to nie było gdzie.
Przejechać 500 km żeby się poprzepychać z ludźmi, ehh...
Dobrze, że byliśmy już od 10-tej, wtedy spokojnie przechadzaliśmy się między stoiskami ;-)

Itachi

• Gość
« Odpowiedź #552 dnia: Nd, 29 Wrzesień 2019, 21:59:54 »
Za nami kolejna edycja, czy nowa lokalizacja się sprawdziła?

Koledzy zauważyli poważny problem. Szczególnie w sobotę panowała totalna ciasnota na stoiskach... Egmont, Atom, MVM wejść do nich bez przepychania się z innymi ludźmi było wyczynem. W atomie odbierałem kilka zeszytów, przez kilka chwil zostałem potrącony praktycznie z każdej strony... Do Egmontu poleciałem tylko po Mockinbird i Kajko i Kokosza i jakoś udało się uprzedzić gigantyczny tłok, natomiast po krótkiej chwili uświadomiłem sobie iż wolę podejść do strefy autografów i tam złapać oddech od szumu i tłumu komiksiarzy.

Albo należy rozszerzyć te korytarze przelotowe albo ograniczyć listę wystawców bo wszystkiego połączyć się nie da. Strefa gier planszowych natomiast została moim zdaniem zaplanowana na zbyt dużej powierzchni, stoły oddzielone były od siebie na tyle że panowały tam nieporównywalnie lepsze warunki jak na zdecydowanej większości terenu.

Ogólnie te warunki mocno ograniczyły moje podróże, gdy oczekiwałem na danych artystów i wołałem porozmawiać z ludźmi niż łazić i się przepychać przy stoiskach.

Na plus, że wszędzie miałem blisko. Do Żabki, do galerii, do hostelu, do barów ;) Żyć nie umierać. Odstawienie części komiksów i zabranie nowych zajmowało kwadrans. Niesamowite udogodnienie.

Aaaa i zaliczyłem w tym roku pierwszy after! :) Jakby nie patrzeć idę do przodu, hihi...

« Ostatnia zmiana: Nd, 29 Wrzesień 2019, 22:01:45 wysłana przez Itachi »

Offline keram2

« Odpowiedź #553 dnia: Pn, 30 Wrzesień 2019, 10:06:47 »
Zapowiedziałem paru osobom, że poruszę temat kolejki, a konkretnie odczytywania listy i jednej dopuszczalnej nieobecności, zatem to czynię.

W niedzielę pojawiłem się w kolejce ok. 3.20, po pewnym czasie zobaczyłem, że osoby zakładające (w sobotę wieczorem) listę kolejkową  ustaliły terminy odczytywania listy co trzy godziny (20, 23, 02, 05, 08), przy czym raz można się nie pojawić. Oznacza to, że osoba która "odhaczyła się" o godzinie 23 może zniknąć do 5 rano. Sześć godzin nieobecności, potem znowu wybyć, wrócić o 8, odebrać jedne z pierwszych numerków i opowiadać:"całą noc stałem w kolejce".
To nie w porządku.
Człowiek, który stał przede mną (Piotr), przybył ok. 2.10 i stał cały czas oddalając się tylko dwukrotnie (po 20-30 minut) i myślę, że spędził pod halą więcej czasu niż niektórzy z "założycieli kolejki".

Nie można zniknąć na kilka godzin i nadal stać w kolejce.

Moje propozycje na przyszły rok:
1. Lista sprawdzana co 2 godziny.

2. Obowiązkowa obecność na każdym odczytaniu listy.
(Żadnego "raz można opuścić").

3. Dopuszczalny jest kwadrans spóźnienia.
(W razie nieobecności stawiamy znak "minus", jeżeli do "piętnaście po" gość się nie                                                                        zjawi to zostaje skreślony.)

Nikt nie musi stać w kolejce przez całą noc, ja nie czuję się na siłach i dlatego przybywam na kilka godzin przed otwarciem. Jeżeli ktoś chce stać to niech stoi naprawdę, a nie z kilkugodzinną przerwą.

« Ostatnia zmiana: Pn, 30 Wrzesień 2019, 10:08:38 wysłana przez keram2 »

Itachi

• Gość
« Odpowiedź #554 dnia: Pn, 30 Wrzesień 2019, 10:58:18 »
Z piątku na sobotę było odczytywanie co dwie godziny. Było zdecydowanie więcej osób, także wszyscy stali praktycznie całą noc.

Z soboty na niedzielę ustaliliśmy sprawdzanie co trzy godziny, jako że po 20 na liście było wpisanych zaledwie trzynaście albo czternaście osób. Zrobiliśmy dyżury, zawsze dwie -trzy osoby pilnowały listy i tak na zmianę, aby każdy mógł chociaż te dwie-trzy godzinki przespać w samochodzie, hotelu czy gdziekolwiek zechce. Ja, Midar, Nocny czy Boro i tak skracaliśmy ten czas i była kontrola ile osób przybywa. Rok temu i dwa lata temu było przecież podobnie. Też liczba zbiórek została skrócona, więc to nie była żadna nowość. Po praktycznie całej nieprzespanej nocy, całym dniu atrakcji potrzeba więcej czasu na zwykłe czynności jak kąpiel, jedzenie itd..

Zasada - raz cię nie ma otrzymujesz ostrzeżenie - była uznawana jeszcze przed emefką w 2017 roku (to była moja pierwsza edycja). I uważam że przesadzasz delikatnie, 15 minut spóźnienia i wykreślenie? Czyli parafrazując Ferdka jak akurat jakich Paździoch wbije mi się w kolejkę do toalety to mam przekreślone oczekiwanie w kolejce od 14.30 (piątek)?

Bo tak, piewsze osoby z pierwszej dziesiątki spędzały czas pod expo od 11 w piątek.