Autor Wątek: 30. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier 27-29.09.2019  (Przeczytany 116199 razy)

Kapral

• Gość
Odp: 30. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier 27-29.09.2019
« Odpowiedź #435 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2019, 11:27:36 »
Nie bój, nie bój; jeśli będziemy dalej tolerować wybryki tego towarzycha to i Tobie bloga splasterkizują, bo coś im nie będzie pasiło (np. Ciotka Jaga "zezwiązkowana" z Łamigantem zamiast z Ciotką Zielachą).

Nie boję. Zabezpieczyłem się :)
"Rodzinka.prl"

Offline Gazza

« Odpowiedź #436 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2019, 11:29:21 »
Najbardziej w tym wszystkim dziwi mnie postawa organizatorów festiwalu. Zamiast stanąć na wysokości zadania i wykazać się bezstronnością ulegli...właśnie - nawet nie wiadomo czemu (pomówieniom?). Słabo!

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #437 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2019, 11:32:37 »
Kapral - no to zaiste Machiavelli blogowania z Ciebie. Niemniej cytując jednego z chorążych jednej z kolejnych faz rewolucji: "Dajcie mi człowieka, a znajdzie się paragraf". Tak więc żebyś się nie zdziwił :)

Online amsterdream

« Odpowiedź #438 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2019, 11:45:50 »
Osoby o poglądach lewicowych (do których również mi blisko) mając pełne prawo do wyrażania swojej opinii, zaprotestowały przeciw obecności persony, za którą nie przepadają. A teraz nagle te osoby obrzuca się błotem, bo wyraziły swoją opinię.

Gdyby to faktycznie były tylko opinie. Na "komiksach z granicami" chcą już donosy do centrali DC pisać.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Teli

« Odpowiedź #439 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2019, 11:48:44 »
Czytam tę fascynującą dysputę światopoglądową i nie mogę się doczekać soboty kiedy dyskusja wróci wreszcie na praworządne komiksowe tory i tradycyjne wierzenie psów na TK po panelu Egmontu :)

Offline death_bird

« Odpowiedź #440 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2019, 11:49:21 »
Jestem uczciey i wlasnie w trosce o wolnosc i tolerancje osoby propagujace faszyzm powinny byc wykluczane z zycia publicznego,

Hm... czyli w kontekście dyskusji rozumiem, że wg Ciebie Autor "przez którego" odwołano panel propaguje faszyzm? Dobrze rozumuję czy rozumuję źle? Bo jeśli dobrze to na czym miałoby polegać to propagowanie?
Zresztą. Możesz się ze mną nie zgodzić, podejrzewam, że możesz się również i obrazić, ale siedząc długo w historii nie ulega dla mnie kwestii, że pisząc o "walce z faszyzmem" powielasz jedynie metodykę sowieckiego agitpropu, który również (w sensie ZSRS) zawsze był pierwszy na froncie do walki z "faszyzmem" w trosce o - rzecz jasna - wolność i demokrację a także powszechne szczęście ludu pracującego miast i wsi.
Oczywiście czym był ów "faszyzm" decydował Kreml w efekcie czego za "faszystę" mógł uchodzić każdy kto z Kremlem się nie zgadzał (ew. okazywało się, że taki niezgadzający się cierpiał na schizofrenię bezobjawową).
I teraz - pomijając zmianę barw klubowych - czym ówczesna sytuacja ideologiczna różniła się od dzisiejszego podejścia? Kto jest "faszystą"? Kogo należy wykluczyć z życia publicznego? I co najważniejsze: kto jest władny przyklejać łatkę z hasłem "faszysta" i linczować tak oznaczonego?
Oto są pytania.  ::) Oczywiście retoryczne, bo odpowiedź przecież znamy.  ;)
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Lou

« Odpowiedź #441 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2019, 12:02:17 »
Dobrze, że festiwal jutro startuje, bo już naprawdę od ostatnich dwóch tygodni nic więcej w komiksowych internetach oprócz bólu dupy o Kijuca i nominacje do nagrody festiwalowej. Ileż można? 2019 to chyba rekord pod względem ilości i rozciągłości sztormów mfk-owych. I jak zwykle, po jednej i drugiej stronie, wszyscy odważni w internetach, a na biforze/afterze nikt nikomu w pysk nie da.
Never trust the friendly ones.
Yuri Daily Twoja codzienna dawka informacji o mangach yuri

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #442 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2019, 12:16:44 »
A chciałoby Ci się w ogóle "biforować/afterować" z osobami, które uważasz za zwykłe gnidy? Bo mi tak średnio.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #443 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2019, 12:25:43 »
I jak zwykle, po jednej i drugiej stronie, wszyscy odważni w internetach, a na biforze/afterze nikt nikomu w pysk nie da.

Wyczuwam tu pewną nutkę tęsknoty i rozczarowania. Fajnie byłoby zobaczyć jak komiksiarze leją się po ryłach, co? Może zaproponuj Mamutowi postawienie ringu. Niech się tłuszcza cieszy.

John

• Gość
« Odpowiedź #444 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2019, 12:48:03 »
Nie przesadzaj Kapral, Lou dobrze mówi. "Danie w pysk" było tu jedynie metaforą do jakiekolwiek konfrontacji, ale Ty jak zwykle musiałeś to zinterpretować dosłownie. Kijuc opowiadał w wywiadzie, że podchodził do osób które go gnoiły w internecie pogadać i się przywitać, lecz te zawsze go unikały. Oczywiście Jakub mógł sobie to zmyślić, a może mówił prawdę :) przytaczam tylko przykład. Wszyscy jego zaciekli wrogowie mogliby zwołać panel dyskusyjny i go zaprosić, wraz z jego zwolennikami, by opozycja go nie zakrzyczała. I udowodnić mu propagowanie faszyzmu, homofobii. Wyłożyć na stół jego komiksy i wszystkie zgromadzone wypowiedzi w internecie.

Ale takie coś się nigdy nie wydarzy, bo Facebookiem i Blogami wydaje się "wyroki".

Offline Arion Flux

« Odpowiedź #445 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2019, 12:58:22 »
Wyczuwam tu pewną nutkę tęsknoty i rozczarowania. Fajnie byłoby zobaczyć jak komiksiarze leją się po ryłach, co? Może zaproponuj Mamutowi postawienie ringu. Niech się tłuszcza cieszy.
Choć Lou pewnie nie miała tego na mysli, to jednak uważam, taki ring to bylby swietny pomysl. Oczywiscie pranie po pyskach w rekawicach, z sedzia, zgodnie z zasadami sztuki. Mysle, ze to by wplynelo pozytywnie na wielu pyskaczy, nie wazne ktora strone reprezentujacych, co to tylko potrafią kłapac japami w internetach.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #446 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2019, 13:02:45 »
Nie przesadzaj Kapral, Lou dobrze mówi. "Danie w pysk" było tu jedynie metaforą do jakiekolwiek konfrontacji, ale Ty jak zwykle musiałeś to zinterpretować dosłownie.

Ja nie wiem czy to była metafora. To Ty tak interpretujesz. Ja interpretuję inaczej.
I w ogóle dziwi mnie chęć przenoszenia internetowych shitstormów do realu. Czemu to niby ma służyć? Rozbiciu środowiska? Innego "pożytku" nie widzę.

Choć Lou pewnie nie miała tego na mysli, to jednak uważam, taki ring to bylby swietny pomysl. Oczywiscie pranie po pyskach w rekawicach, z sedzia, zgodnie z zasadami sztuki. Mysle, ze to by wplynelo pozytywnie na wielu pyskaczy, nie wazne ktora strone reprezentujacych, co to tylko potrafią kłapac japami w internetach.

Jasne. Wtedy rację zawsze będzie miał tępy osiłek, jak w dżungli. Ty tak na serio?

Offline Lou

« Odpowiedź #447 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2019, 13:34:31 »

Tak, to była metafora. Przemoc fizyczną, za obopólną zgodą, uznaję tylko w jednym przypadku ;)
Jestem zwolenniczką bezpośredniego wyrzucenia komuś co leży na wątrobie. Może to poskutkować końcem znajomości, może zakończyć wspólnym śmieszkowaniem nad piwem. Wszystko zależy od osób, ich dystansu do siebie i umiejętności komunikacji. Ale cenię szczerość wyrażaną w cztery oczy. Dlatego żałuję, że spotkania z autorami okładek nie będzie. Żałuję również, że nie będzie okazji na której narzekający na tytuły nominowane do Komiksu Roku mogliby wyrazić swojej niezadowolenie na żywo, bo jak wiemy takiego spotkania program nigdy nie przewidział. Jestem bardzo ciekawa czy obie strony umiałyby swoje argumenty racjonalnie przedstawić i udokumentować, gdy nie zasłaniają się awatarem i (czasem) nickiem. I nie mają grona poklepujących ich po pleckach klakierów.
Nie uważam aby to rozbiło środowisko. A przynajmniej nie uważam aby poróżniło to osoby długo w nim działające. Każdy z nas ma coś za uszami. To raczej domena nowego narybku (nie ważne czy z lewa czy z prawa), że są tacy buntowniczy i tylko by się ze wszystkimi kłócili. Wystarczy rzucić im hasło i ślepo za nim podążają. I napięcie w pośladach narasta do takiego poziomu, że zapas maści nie wystarcza. I na takim festiwalowym panelu to napięcie mogłoby znaleźć ujście. Pod warunkiem oczywiście, że byłoby komu wziąć w nim udział.
I uprzedzając ewentualny zarzut w moją stronę, że też ukrywam się pod nickiem. Owszem, ale jestem znana w fandomie. Pod swoim nazwiskiem publikowałam różne materiały, które nie raz wywoływały wojenki. Ale wiecie, jak ludzie potrafią rozmawiać i argumentować to te wojenki prędzej czy później się kończą.
Never trust the friendly ones.
Yuri Daily Twoja codzienna dawka informacji o mangach yuri

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #448 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2019, 13:54:51 »
Fajnie, że wierzysz w ludzi, ale ja nie podzielam tej wiary. Uważam, że ludzie nie zawsze potrafią ze sobą rozmawiać i szczucie ich na siebie zazwyczaj kończy się karczemną awanturą. Dlatego cieszę się, że MFKiG skasowało spotkanie z Kijucem, bo wyszłaby z tego ideologiczna pyskówa, nie mająca z logiką nic wspólnego.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #449 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2019, 14:03:20 »
...Bazyl nie ma szans z TK na ringu, On już z tego pokolenia maka i coli, TK w lepszych czasach dorastał, większa para w łapie jak mniemam.

Ale patrząc na boks zawodowy, to niekoniecznie tak to się przekłada ;)