Autor Wątek: 30. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier 27-29.09.2019  (Przeczytany 116125 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline death_bird

Odp: 30. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier 27-29.09.2019
« Odpowiedź #420 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2019, 09:17:18 »
Osoby o poglądach lewicowych (do których również mi blisko) mając pełne prawo do wyrażania swojej opinii, zaprotestowały przeciw obecności persony, za którą nie przepadają. A teraz nagle te osoby obrzuca się błotem, bo wyraziły swoją opinię.

Jak dla mnie sytuacja jest trochę różna.
Jeżeli pod wpływem "opinii" usuwa się kogoś ze spotkania albo rezygnuje się z samego spotkania to jak dla mnie musi istnieć obawa przed próbą jakiegoś działania np. oprotestowania/próby rozbicia takiego spotkania. I w tym momencie to wygląda na coś więcej niż wyrażenie opinii.
W końcu jest różnica między: "nie lubimy gościa - nie przyjdziemy na spotkanie" a "nie lubimy gościa - nie chcemy go tam widzieć a jak się pojawi to może być dym". Odnoszę takie wrażenie, że organizatorzy odebrali "przekaz" w wersji drugiej i dlatego wydarzenie zostało odwołane.
A to jest już coś innego niż wyrażenie własnego zdania.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Death

« Odpowiedź #421 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2019, 09:18:36 »
Myślę, że skoro Kijuc jest takim problemem, to organizatorzy powinni być konsekwentni i zabronić mu wejścia na festiwal. To logiczne podejście, skoro całe spotkanie zostało odwołane przez jedną osobę. Inaczej widzę tu dużą niekonsekwencję. Osobiście cała sytuacja jaka powstała jest chora. Osoby o poglądach lewicowych (do których również mi blisko) mając pełne prawo do wyrażania swojej opinii, zaprotestowały przeciw obecności persony, za którą nie przepadają. A teraz nagle te osoby obrzuca się błotem, bo wyraziły swoją opinię. Nie ważne, że to organizator rozłożył całe spotkanie. W konsekwencji mamy jeszcze więcej wojenek nienawiści między ludźmi o różnych poglądach. A może oto chodziło osobie odwołującej spotkanie, żeby napiętnować złych lewaków? Z mojego punktu widzenia wygląda to na niezłą prowokację. Robienie z biednego, prawicowego rysownika męczennika ala żołnierz wyklęty i podsycanie osób z prawej strony politycznej na rzucanie błotem w drugą stronę.
Czekaj, czekaj. Napisałeś, że osoby o poglądach lewicowych mają pełne prawo do wyrażania opinii. A Kijuc go nie ma? :) I dlaczego powinni zabronić mu wejścia na festiwal? Bo za nim nie przepadają? Dalej piszesz o piętnowaniu złych lewaków. Czy to nie lewica napiętnowała Kijuca, a nie odwrotnie?

Weźcie Wy się wszyscy zajmijcie robieniem i czytaniem komiksów, a nie pierdołami. Dozo jutro w Łodzi :)

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #422 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2019, 09:29:32 »
Adolf: "A teraz nagle te osoby obrzuca się błotem, bo wyraziły swoją opinię"

Ty tak na serio? Opinie?! Ten ściek, który się rozlał nazywasz "opiniami"? Gromko bym się z tego śmiał gdyby nie było to wręcz żenujące i po prostu smutne.

Offline Szekak

« Odpowiedź #423 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2019, 09:41:34 »
Kwestia jest taka, o co wlasciwie poszlo. Ma ktos jakis link podsumowujacy co jest zarzucane Kijucowi? Bo osoby propagujace np. faszyzm czy homofobie powinny byc wykluczane z zycia publicznego moimzdaniem, kwestia jest taka, czy Kijuc to robil.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline death_bird

« Odpowiedź #424 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2019, 09:56:31 »
I jak rozumiem wszystko to w trosce o wolność słowa, tolerancję i demokrację?  8)
Bądźcie przynajmniej uczciwi i piszcie wprost, że chcecie żeby Wasza ideologia zdominowała świat rugując i delegalizując wszystkie inne sposoby myślenia.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline misiokles

« Odpowiedź #425 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2019, 10:04:27 »
Geez, ładnie się nakręcacie. Jeszcze dzień a zapomnicie od czego się zaczęło i przepychanki zaczną żyć własnym życiem! Fabuła Szninkiela się przypomina😆

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #426 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2019, 10:19:33 »
Misiokles - oczywiście mogę pisać tylko za siebie; w każdym razie nie mam zamiaru zapominać. Tym bardziej, że zajadłość ze strony "tolerancjonistów" trwa od lat i narasta. Na pewno nie dadzą nam o sobie zapomnieć i dlatego tym bardziej warto pamiętać do czego ta nagonka (nie pierwsza już zresztą na Jakuba) doprowadziła.

John

• Gość
« Odpowiedź #427 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2019, 10:32:52 »
Kijuc to konserwatywny katolik, a stosunek kościoła do homoseksualizmu chyba każdy zna? Sprawdziłem jego wywiady, wpisy, i wpisy go oczerniające. Nie dostrzegam tu homofobii, ale trzeba sobie odpowiedzieć co każdy z nas uważa za homofobie, poza oficjalną definicją.

Kijuc nikomu śmierci nie życzy ani nikogo nie obraża. Nie używa słowa pedalstwo, nie ma pogardliwego tonu. Gdzie jest granica? Jak na moje, masz prawo wyrażać poglądy dopóki nie są one mowa nienawiści. Przykłady:

- "uważam że homoseksualizm jest zły i mnie obrzydza" - To jest wyrażenie zdania, a nie mowa nienawiści

- "trzeba zamordować pederastów" - to jest już nielegalna mowa nienawiści i powinna być karana

W momencie gdy zakażemy wyrażać publicznie ludziom negatywnie nastawionym do mniejszości seksualnej, tak samo przegrają owe mniejszości. Wolność słowa to wolność słowa, gdy pojawią się treści ścigane przez prawo to sądy, póki jeszcze jakoś zipią pod Ziobrą, będą się tym same zajmować.

Dla mnie to pretekst. Nie chodzi o rzekomą homofobie Kijuca. Chcą dowalić prawaka, ot co. Gdyby mogli to by wysadzili Komiks i My. Zobaczcie ile szpil wbijają też temu magazynowi. Ja też nie byłem fanem tej publicystyki w pierwszych wydaniach, więc ją ominąłem i przeszedłem do komiksów.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #428 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2019, 10:49:20 »
Misiokles - oczywiście mogę pisać tylko za siebie; w każdym razie nie mam zamiaru zapominać. Tym bardziej, że zajadłość ze strony "tolerancjonistów" trwa od lat i narasta. Na pewno nie dadzą nam o sobie zapomnieć i dlatego tym bardziej warto pamiętać do czego ta nagonka (nie pierwsza już zresztą na Jakuba) doprowadziła.

Nietolerancjoniści też sobie nie żałują. Przypomnę Ci tylko prewencyjne protesty wokół "Pokotu", "Pokłosia", "Kleru", "Idy", "Klątwy" czy "Tylko nie mów nikomu".

Offline Szekak

« Odpowiedź #429 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2019, 10:57:21 »
I jak rozumiem wszystko to w trosce o wolność słowa, tolerancję i demokrację?  8)
Bądźcie przynajmniej uczciwi i piszcie wprost, że chcecie żeby Wasza ideologia zdominowała świat rugując i delegalizując wszystkie inne sposoby myślenia.
Jestem uczciey i wlasnie w trosce o wolnosc i tolerancje osoby propagujace faszyzm powinny byc wykluczane z zycia publicznego, dziwiac sie temu to tak jakbys dziwil sie, ze wolnosciowcy sa za tym by zamykac mordercow w wiezieniu. Tu nie ma zadnej sprzecznosci. Sa ramy w ktorych mozna dyskutowac i ich sie trzeba trzymac, chcialbym poznac argumenty tego krzykliwego lewactwa by wyrobic sobie wlasne zdanie co do zasadnosci zbanowania Kijuca.
« Ostatnia zmiana: Cz, 26 Wrzesień 2019, 11:06:37 wysłana przez Szekak »
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #430 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2019, 11:06:05 »
Kapral - pozwolę sobie zacytować Teliego sprzed kilku wcześniejszych stron: "Ciekaw jestem co by było gdyby którąś z okładek wykonał jakiś artysta związany z LGBT i pojawił się protest środowisk katolickich? Dam sobie rękę uciąć że panelu by nie odwołali"

Nie inaczej sprawy miały się w przypadku wymienionych przez Ciebie produkcji. Protesty protestami, a te filmy i tak trafiły do masowego obiegu. Tymczasem w przypadku Jakuba mamy blokadę po całości plus po przysłowiowym ogonie dostało się jeszcze innym twórcom. Krótko pisząc Mohery vs. "tolerancjoniści" - 0 : 1. Takie są fakty.

Motyl

• Gość
« Odpowiedź #431 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2019, 11:09:23 »
Dwa razy Jakub Kijuc brał udział w spotkaniach komiksowych, które organizowałem. Ani razu nie było z jego strony mowy nienawiści, skupiał się na tematyce spotkań, nie odbiegał od tematu na swoje poglądy, a jednocześnie zawsze był dobrze przygotowany. Nigdy nie było  też żadnego "dymu".  Natomiast jeśli ogranicza się komuś wejście na konwent za jego niepopularne dla pewnej grupy poglądy to nie jest to przejaw tolerancji, a   na pewno zdrowa sytuacja. Idąc tym tropem jako uczestnik takiego konwentu nie życzyłbym sobie, aby wśród zapraszanych na niego autorów byli: alkoholicy, narkomani, pedofile, damscy bokserzy grzmocący w zaciszu domowym swoje żony po łbie i innego rodzaju frustraci czy onaniści, którzy dają zły przykład młodzieży i mogą ją deprawować. Wtedy okazałoby się, że grupka zapraszanych autorów mocno się zawęzi. 

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #432 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2019, 11:11:02 »
Protesty protestami, a te filmy i tak trafiły do masowego obiegu. Tymczasem w przypadku Jakuba mamy blokadę po całości plus po przysłowiowym ogonie dostało się jeszcze innym twórcom. Krótko pisząc Mohery vs. "tolerancjoniści" - 0 : 1. Takie są fakty.

A czy ktoś wycofał z dystrybucji komiks z okładką Kijuca? Natomiast parę pokazów filmowych się nie odbyło.
Krótko pisząc Mohery vs. "tolerancjoniści" - 1 : 1. Takie są fakty.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #433 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2019, 11:21:02 »
Kapral - dosłownie w kilku kinach (np. "Kler" w jednym z kin w Ostrołęce) po czym i tak te produkcje chwile później wyświetlano. Szlabanu po całości na pewno nie było (dlatego u mnie punktacja zostaje jak była). A przecież to właśnie owa hanza na Jakuba plująca uważa się za światopoglądowo "otwartą". Nie bój, nie bój; jeśli będziemy dalej tolerować wybryki tego towarzycha to i Tobie bloga splasterkizują, bo coś im nie będzie pasiło (np. Ciotka Jaga "zezwiązkowana" z Łamigantem zamiast z Ciotką Zielachą). W końcu prawdziwa rewolucja ma być wszechświatowa i obejmować wszystko i wszystkich  :o

Bender

• Gość
« Odpowiedź #434 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2019, 11:23:04 »
- "uważam że homoseksualizm jest zły i mnie obrzydza"

Jeśli do tego sprowadza się jego stanowisko, nie rozumiem dlaczego ktoś się go czepia.