Autor Wątek: 30. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier 27-29.09.2019  (Przeczytany 116059 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline isteklistek

Odp: 30. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier 27-29.09.2019
« Odpowiedź #330 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 12:45:41 »
No chyba jest trochę inaczej, bo wszyscy doskonale wiedzą, że dyskusja toczy się o to, co na festiwalu. Dla wszystkich jest to chyba jasne - wystarczy poczytać argumenty, ale jeżeli Ty uważasz, że od początku dyskusji na kilku stronach argumentujesz na rzecz innej tezy - tej właściwej wg Ciebie - i nie informujesz innych o tym, ale zażarcie ich zwalczasz, no to to trochę mija się z celem?

Offline Lewaczek

« Odpowiedź #331 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 12:48:03 »
No chyba jest trochę inaczej, bo wszyscy doskonale wiedzą, że dyskusja toczy się o to, co na festiwalu. Dla wszystkich jest to chyba jasne - wystarczy poczytać argumenty, ale jeżeli Ty uważasz, że od początku dyskusji na kilku stronach argumentujesz na rzecz innej tezy - tej właściwej wg Ciebie - i nie informujesz innych o tym, ale zażarcie ich zwalczasz, no to to trochę mija się z celem?
Optymistycznie założyłem, że osoby krytykujące Panią Kasię wykonało pracę domową i co najwyżej niekoniecznie ją zrozumiało. Zapamiętam na następny raz, że niektórzy rzucają się na kogoś bez sprawdzenia podstawowych faktów :)

Offline MarcusSz

« Odpowiedź #332 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 12:51:36 »
A spójrzmy na to w ten sposób: pani KN jest Polką i prawdopodobnie stąd pochodzi (strzelam, nie znam jej życiorysu). Przyjeżdża na konwent do Polski i wali ceny z USA. Ja nie wiem, może dla amerykańskiego fana 125 $ to nie jest dużo, ale u nas to naprawdę sporo, tak ze 3 razy więcej niż dla Amerykanina albo Francuza. Pani NK chyba wie jak się u nas żyje i ile się zarabia, więc traktowanie nas tak samo jak tamtych jest trochę... hm... mało empatyczne :)

Ciekawe czy na konwencie w Zimbabwe też by sobie tyle życzyła? Może tak. W końcu to jej praca, a nie działalność charytatywna dla gołodupców z całego świata.

Sorry ale argument wyjątkowo nietrafiony dałeś tu panie Kapral.
Zapytam się, jak jedziesz gdziekolwiek za granicę to w sklepie też mówisz "jestem z Polski zarabiam 1/3 tego co wy, to za chleb/wodę/wódkę zapłacę tylko 1/3 tego co wy"? A może jak przyjeżdżają turyści to powinni płacić w Polsce 2xwięcej, bo u siebie zarabiają więcej?

Offline Teli

« Odpowiedź #333 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 12:51:57 »
Boże święty...jak to czytam to mi ręce do ziemi opadają.
Jak wiadomo czytelnikom niektórych wątków pochodzę z rodziny artystycznej i z racji tego często bierzemy udział w wystawach. Co prawda nie jest to komiks ale grafika i malarstwo sztalugowe jednak odbiór ludzi jest podobny jak niektórych osób na forum. "2000 za obrazek 120x60cm? Poje@%!*# was? Przecież ja sobie w Ikei taki za 100 kupię!". Takie zdarza mi się słyszeć. Ogólnie zauważyłem że ludzie traktują artystów jak instytucje pro publico bono "przecież takie malowanie/rysowanie to sama frajda i przyjemność a nie jakiś poważna praca".

Na pracę artysty nie składa się tylko rysunek na blanku. Koszt takiego rysunku generuje wiele czynników. Praca jaką artystka włożyła w rysunek to jedno do tego dochodzą materiały, umiejętności które zdobywa się latami ciężkiej pracy i inwestycji w przybory, studia, warsztaty, to również suma wszystkich doświadczeń i walki o to żeby ugruntować sonie pozycję na ryku artystycznym. Uwierzcie to są lata ciągłej pracy. Dzień w dzień trzeba się doskonalić i inwestować swój czas i pieniądze. Rysunek, malarstwo, muzyka czy jaka kolwiek forma sztuki to nie obsługa pakietu Office który raz opanowany starczy nam do końca życia. To ciągła praca aż po grób. Jeśli Niemczyk woła 500zł za blanka jako artystka na poziomie światowym ma do tego święte prawo i popieram jej decyzję. Jeśli Rosiński chce 50 zł też ma do tego prawo. Jeśli ktoś robi za darmo też jego wola. Dodatkowo bawi mnie tu fakt że Kasia zdeklarowała że z całą kwotę przekazuje na cele dobroczynne i nic za to do kieszeni nie bierze a forum aż trzeszczy jaka to "chytra baba z Radomia".

Eeee....wstyd mi za po niektórych.

Zastanawia mnie też jedno. Ilu z tu obecnych rzucających się na cenę wykazało by się hipokryzją wystawiając potem takiego blanka na allegro za 1000? Hmmm? Ile razy po konwentach widzę na portalach wrysy Rosińskiego w które "wierni" fani inwestują 50zł potem wystawiając je w cenach 1000+. Takie to polskie - kupić tanio sprzedać drogo. A artysta niech tam zemrze głodem ;)

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #334 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 13:07:55 »
Sorry ale argument wyjątkowo nietrafiony dałeś tu panie Kapral.
Zapytam się, jak jedziesz gdziekolwiek za granicę to w sklepie też mówisz "jestem z Polski zarabiam 1/3 tego co wy, to za chleb/wodę/wódkę zapłacę tylko 1/3 tego co wy"? A może jak przyjeżdżają turyści to powinni płacić w Polsce 2xwięcej, bo u siebie zarabiają więcej?

No dokładnie. Właśnie mamy taką sytuację, że artystka przyjeżdża do nas i mówi: "płaćcie mi 3 razy więcej niż w Polsce, bo u siebie w USA zarabiam więcej". Chyba się zapętliłeś :)

Zastanawia mnie też jedno. Ilu z tu obecnych rzucających się na cenę wykazało by się hipokryzją wystawiając potem takiego blanka na allegro za 1000? Hmmm? Ile razy po konwentach widzę na portalach wrysy Rosińskiego w które "wierni" fani inwestują 50zł potem wystawiając je w cenach 1000+. Takie to polskie - kupić tanio sprzedać drogo. A artysta niech tam zemrze głodem ;)

I to jest jedyny jak do tej pory sensowny argument za zaporową ceną blanków. Tzn. zakładamy, że Polaki to spekulanty i złodzieje i na pewno będą chcieli na drugi dzień opchnąć te blanki na allegro za 2x tyle :)

Offline Hans

« Odpowiedź #335 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 13:19:56 »
Też śledzę tę dyskusję i żałosną jednostką jest tu raczej ktoś inny.

Po pierwsze, nie wiem czy to odnotowałeś, większość osób tam uważa, że 500 złotych za blank to kwota godna wydania, chwalą się swoimi blankami i planszami i przede wszystkim - nie ujmują Kasi Niemczyk umiejętności ani nikt nie decyduje o tym, czy nominowana do Eisnera artystka jest "godna" "gwiazdorskich stawek". Czyli co? Tutejsza "większość" i Wasza opinia jest ważniejsza niż ich? Bo co? Bo te forum to elita elit?

Po drugie, z ciekawością dowiem się jak owy Tymczyński zakłamuje rzeczywistość, a Ty teraz nie? Bo widzisz, tak się składa, że zrzędzenie na Kasię Niemczyk o którym tam wspomina, jest tu obecne na każdej z poprzednich trzech podstron tematu. Nie zauważyłeś?

Po trzecie, co w zasadzie chciałeś osiągnąć lecąc po nim ad personam, skoro on wspomina o "pewnym forum", bez nazwy i nawet bez wskazywania konkretnych użytkowników tego forum? Poczułeś się teraz lepszy?
Już wiem czyje to konto ten Lewaczek :)

Zawsze będę czuł się lepszy bo wyrażam swoją opinię, popieram ją argumentami oraz doświadczeniem z festiwali ze świata,  a nie szukam poklasku opierając się na kłamstwach:

„Tymczasem na moim najukochańszym forum na świecie wypłynęła wieść o tym, że Kasia Niemczyk na MFKiG będzie zbierać zamówienia na blanki po pińcet i już możemy się dowiedzieć, że generalnie jest ona nikim znanym, nic nie osiągnęła, rysować się dopiero uczy i powinna rozdawać rysuneczki za co łaska, a najlepiej za darmo.”

O takim przeinaczaniu rzeczywistości mówię. Nie dziwię się gościowi ze Sztuki komiksu, że ciśnie po waszym kolesiostwie - bo jest ono widoczne właśnie w takich postach.
Są proste zasady dla rysowników tworzących dla fanów:
Artysta tworzy pracę stawki rynkowe = są zlecenia i zarabia pieniądze.
Artysta wyskakuje z wygórowaną ceną = mniej zleceń od potencjalnych klientów.

A co czytam w tych postach? Żałosne zachowanie, bezczelne opinie i zakłamywanie prawdy - jeśli nie idzie ona z akceptowalnym przez ciebie i kolegów tokiem rozumowania.
Przeczytaj ze zrozumieniem mój post kilka razy, bo jasno stwierdziłem ze dla mnie owa stawka jest oderwana od rzeczywistości, jeśli jednak trafia się chętni to gratuluję artystce, ja tą kwotę wolałbym w moim mniemaniu przeznaczyć na coś innego.
Jedyne co ratuje tą sytuację to przeznaczenie kwoty na cele charytatywne. Ale i tutaj jest kilka rzeczy oczywistych, bo lepiej jest sprzedać 10 prac po 300 zł niż 3 po 500. Na pewno lepiej dla celu na który jest to zbierane.

Z tym wystawianiem na Allegro to też utopia jest. Przez wiele lat siedziałem zagranicą i po każdym festiwalu w Łodzi przekopywałem Allegro aby kupić sobie komiksową pamiątkę. I zauważyłem jest tylko 1 !!! osoba, która wrzuca posty z ofertą rysunków za kosmiczną cenę. Skoro artyści dają przez kilka dni od kilku do kilkunastu rysunków dziennie to gdzie one są?
Odpowiedź jest prosta, stoją po nie kolekcjonerzy i tak jak ja mam swoje zdobycze z Comic Conów czy innych europejskich festiwali i je trzymam, tak robi też widać większość z ludzi stojących w kolejkach. Zatem tą anegdotę można sobie włożyć między bajki.

Offline FanEgmontu

« Odpowiedź #336 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 14:17:45 »
Wow niesamowitym dla mnie jest fakty jakie ogromne poruszenie powstało w tym temacie za to że ktoś chce pieniądze za swoją pracę xD Myślałem że mentalność "rób za darmo będziesz miał do CV" już dawno wymarła ;p

Itachi

• Gość
« Odpowiedź #337 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 14:21:32 »

Mamy kolejnego eksperta. Ja również chciałbym się zapytać gdzie są te oferty na allegro/olxach... Na allegro wiszą aukcje wrysów Rosińskiego od wielu miesięcy, a nawet lat. Są dwie-trzy instytucje (jak ja to nazywam) które mają takie przebitki o jakich piszesz. Natomiast jak łatwo można to sprawdzić po takich chorych cenach - chętnych nie ma. Wnioskuję po tym, że dziana osoba ogarnia sobie poprzez swój interes takie rarytasy aby później raz na jakiś czas słono przyrobić.

Natomiast napiszę lekko bezpośrednio, proszę się odczepić od osób, które przemierzają pół Polski, aby przez nockę albo dwie nie spać aby mieć szansę uzyskać pamiątki od autorów. Tam podczas rozmów z innymi ludźmi można poczuć atmosferę pasji, widać po tych ludziach że to hobby, a nie okazja przyrobić na tydzień wakacji nad morzem.

Offline Hans

« Odpowiedź #338 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 14:54:20 »
Wow niesamowitym dla mnie jest fakty jakie ogromne poruszenie powstało w tym temacie za to że ktoś chce pieniądze za swoją pracę xD Myślałem że mentalność "rób za darmo będziesz miał do CV" już dawno wymarła ;p

Ale tutaj nikt nie pisze o pracy za darmo, tylko o dostosowaniu wysokości wynagrodzenia do realiów.

Offline starcek

« Odpowiedź #339 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 15:12:26 »
Realia są takie, że albo kogoś stać, albo nie. Skoro jej blanki poszły w licytacjach za 740 zł i 900 zł, to 500 zł jest jak najbardziej na miejscu.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #340 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 17:29:42 »
Realia są takie, że albo kogoś stać, albo nie. Skoro jej blanki poszły w licytacjach za 740 zł i 900 zł, to 500 zł jest jak najbardziej na miejscu.

Realia są takie, że to były aukcje na WOŚP. Dla Jurka to ludzie nawet czołg kupią, żeby go za chwilę przekazać jakiemuś muzeum.

https://aukcje.wosp.org.pl/darth-vader-1-blank-kasia-niemczyk-z-podpisem-i5894449

https://aukcje.wosp.org.pl/wonder-woman-58-blank-kasia-niemczyk-z-rysunkiem-i8817202

Offline starcek

« Odpowiedź #341 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 17:43:06 »
Co nie zmienia faktu, że 750 zł i 900 zł to w dalszym ciągu więcej niż 500 zł. Cena na Festiwal jest jak najbardziej stosowna i nie ma co piany bić. Nikt nie zmusza brać blanka od osoby nominowanej do nagrody Eisnera.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Szekak

« Odpowiedź #342 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 17:50:52 »
W jakim Zabójczym Żarcie Higgins nakładał kolory? Wydanie TM-Semic czy potem wznowienie Egmontu? Nie mam czasu teraz sprawdzić osobiście w domu, a jest mi to info potrzebne, więc z góry dziękuję!
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Arne

« Odpowiedź #343 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 18:03:35 »
W semicu.

Offline Teli

« Odpowiedź #344 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 18:06:48 »
Mamy kolejnego eksperta.

YEY! Zawsze chciałem być ekspertem :D Dobra uniosłem się trochę. Przepraszam jeśli odebraliście mnie że się wymądrzam. Zgodzę się za Kapralem że skoro ludzie kupują czołg i płacą prawie 1K za Niemczyk na WOŚP to skoro dziewczyna sprzedaje te blanki charytatywnie to może już zejdziemy z tematu. Przecież napisała też że autografy będzie dawać za darmo a szybkie wyrysy po 10 a na to chyba stać każdego.

Nadmienię że szanuję ludzi którzy czekają noc lub dwie na rysunek bo do nich należę.  W tym roku mam zamiar przyjechać pod Expo już w piątek. I zgadzam się że 90% ludzi obecnych w kolejkach to prawdziwi pasjonaci to zdarzają się też zwykli handlarze. Normalne życie... W każdym razie chyba czas odpuścić te forumowe spory i odłożyć trochę kasy na festiwalowe piwo do kolejki :)