Autor Wątek: 30. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier 27-29.09.2019  (Przeczytany 116096 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Szekak

Odp: 30. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier 27-29.09.2019
« Odpowiedź #315 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 11:44:53 »
Prawda. Ale czy pisanie o tym, że Kasia Niemczyk - nominowana do Eisnera rysowniczka komiksów z Marvela, Dark Horse czy Image - jest nikim, gwiazdorzy i nie umie rysować nazwałbyś "kulturalnym wyrażeniem swojej opinii"?
Nie. :)

Jak dla mnie cena jest wygórowana, jakby Pani Kasia krzyknęła 300zł to bym sam jej blanka podrzucił. ;)
Piękno jest w oczach patrzącego.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #316 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 11:46:36 »
A ja wciąż czekam na ten mityczny cytat, że KN jest nikim i nie umie rysować. Ale chyba się nie doczekam, co ramirez?

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #317 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 11:50:01 »
A ja wciąż czekam na ten mityczny cytat, że KN jest nikim i nie umie rysować. Ale chyba się nie doczekam, co ramirez?

Przeczytaj wątek, bo nie wiem dlaczego pytasz się mnie...

Offline Lewaczek

« Odpowiedź #318 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 12:06:02 »
Czytam też gównoburzę jaką rozpętuje na grupach FB niejaki tymczyński i z każdą wypowiedzią koleś ten staje się coraz bardziej żałosną jednostką. Zakłamywanie rzeczywistości, aby tylko nabijać sobie popularność postami jest najbardziej żałosną formą aktywności. Interpretacja wszystkiego pod swoją opinię - nawet zakłamując prawdę jest po prostu słaba.

Rozmawialiśmy o tym, czy kwota zaproponowana przez Katarzynę Niemczyk to dużo  i patrząc przez to co do tej pory na ComicConach uzbierałem - to jest to spora stawka.
Większość osób tutaj - ze mną na czele - uważa że rysowanie dla artysty to jego praca. A za pracę się płaci. Jednak niech ta żądana kwota poparta będzie nazwiskiem i dorobkiem, a jeśli trudno coś ustalić, to może warto oprzeć się na doświadczeniach kolegów i koleżanek z branży.
Też śledzę tę dyskusję i żałosną jednostką jest tu raczej ktoś inny.

Po pierwsze, nie wiem czy to odnotowałeś, większość osób tam uważa, że 500 złotych za blank to kwota godna wydania, chwalą się swoimi blankami i planszami i przede wszystkim - nie ujmują Kasi Niemczyk umiejętności ani nikt nie decyduje o tym, czy nominowana do Eisnera artystka jest "godna" "gwiazdorskich stawek". Czyli co? Tutejsza "większość" i Wasza opinia jest ważniejsza niż ich? Bo co? Bo te forum to elita elit?

Po drugie, z ciekawością dowiem się jak owy Tymczyński zakłamuje rzeczywistość, a Ty teraz nie? Bo widzisz, tak się składa, że zrzędzenie na Kasię Niemczyk o którym tam wspomina, jest tu obecne na każdej z poprzednich trzech podstron tematu. Nie zauważyłeś?

Po trzecie, co w zasadzie chciałeś osiągnąć lecąc po nim ad personam, skoro on wspomina o "pewnym forum", bez nazwy i nawet bez wskazywania konkretnych użytkowników tego forum? Poczułeś się teraz lepszy?

Offline Koalar

« Odpowiedź #319 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 12:14:11 »
500 zł nietanio. Ale jak ktoś tyle chce, a ktoś tyle da - OK. Ktoś inny rysuje za darmo - też OK. Jak to ma iść na cele charytatywne, to cena wydaje mi się wcale niewygórowana.
A Kasia Niemczyk rysuje bardzo ładnie:
https://www.instagram.com/p/BodraFJB9Aw/
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline death_bird

« Odpowiedź #320 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 12:15:30 »
I za takie rysunki Kasia Niemczyk nie będzie kasować 500 złotych tylko od dychy wzwyż. I zysk przekaże na cel charytatywny.

I to brzmi już w miarę sensownie (choć cały czas dziwię się tendencji do pobierania opłat tego konkretnego dnia). Przy czym w takim razie nie rozumiem w ogóle sytuacji z tymi blankami za 5 stów. Wydaje mi się (prywatnie i niezobowiązująco), że skoro festiwal to święto komiksu, to w tym dniu - jeżeli jesteśmy rozpoznawalną postacią do której ustawiają się kolejki - trzaskamy jedynie standardowe wrysy "festiwalowe" (zabierające przysłowiową minutę) po to żeby na koniec dnia jak najmniej ludzi odeszło z kwitkiem. A od wszelkich bardziej fikuśnych zleceń mamy stronę www na której umieszczamy cennik i terminarz. 
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Lewaczek

« Odpowiedź #321 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 12:17:46 »
I to brzmi już w miarę sensownie (choć cały czas dziwię się tendencji do pobierania opłat tego konkretnego dnia). Przy czym w takim razie nie rozumiem w ogóle sytuacji z tymi blankami za 5 stów. Wydaje mi się (prywatnie i niezobowiązująco), że skoro festiwal to święto komiksu, to w tym dniu - jeżeli jesteśmy rozpoznawalną postacią do której ustawiają się kolejki - trzaskamy jedynie standardowe wrysy "festiwalowe" (zabierające przysłowiową minutę) po to żeby na koniec dnia jak najmniej ludzi odeszło z kwitkiem. A od wszelkich bardziej fikuśnych zleceń mamy stronę www na której umieszczamy cennik i terminarz.
To coś dziwnego, że na MFKiG - największym święcie komiksu w Polsce - Pani Kasia będzie przyjmować zlecenia i blanki?
(odpada ci koszt wysyłki i ryzyko, że poczta pogubi lub pogniecie)
« Ostatnia zmiana: So, 21 Wrzesień 2019, 12:20:01 wysłana przez Lewaczek »

Offline death_bird

« Odpowiedź #322 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 12:25:19 »
Nie rozumiemy się do końca: napisałem wcześniej, że doświadczenia nie mam. I tę część dyskusji zrozumiałem w ten sposób, że mówimy o 5 stówach za wykonanie pracy na festiwalu. Przy czym zaznaczyłem, że obserwowałem jedynie jeden taki przypadek w efekcie czego sądziłem, że tzw. "blank" sprowadza się do tego samego zjawiska (czyt. wręczasz "pustą okładkę", szast-prast i po dwóch minutach masz ją z powrotem, tyle że skoro jest to mityczny "blank" to kosztuje 5 setek). I stąd moje zdziwienie najpierw ceną, a później faktem, że cuś takiego trwa "cały dzień", bo przecież gdzie tutaj czas na takie cuda na festiwalu.

Natomiast teraz bądź łaskaw doprecyzować, bo jednej rzeczy nadal nie rozumiem:
1. Przyjęcie zlecenia na festiwalu na blank za 500 zł. Ok. Pojąłem.
2. Odpada koszt wysyłki i ryzyko zniszczenia - tego nie rozumiem. To kiedy te mityczne blanki za 5 stów są wykonywane skoro nie trzeba ich wysyłać do zamawiającego?
« Ostatnia zmiana: So, 21 Wrzesień 2019, 12:26:50 wysłana przez death_bird »

Offline Lewaczek

« Odpowiedź #323 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 12:28:57 »
Natomiast teraz bądź łaskaw doprecyzować, bo jednej rzeczy nadal nie rozumiem:
1. Przyjęcie zlecenia na festiwalu na blank za 500 zł. Ok. Pojąłem.
2. Odpada koszt wysyłki i ryzyko zniszczenia - nie rozumiem. To kiedy te mityczne blanki za 5 stów są wykonywane skoro nie trzeba ich odsyłać?
No nie zrozumieliśmy się. W punkcie 2 chodzi mi o to, że z reguły przy blankach na zamówienie musisz dany zeszyt jakoś dostarczyć do autora, z reguły pocztą. A jak działa poczta, wiemy doskonale. Na MFKiG po prostu pakujesz go w plecak i dostarczasz go rysownikowi do rąk własnych. Niby niewiele, ale to zawsze dycha do przodu.

I jeśli dobrze zrozumiałem instastory Pani Kasi, to blanki będą wykonywane po MFKiG i odsyłane, gdy będą gotowe. To też nic nadzwyczajnego - sam na blanka od Tomasza Samojlika czekałem trzy miesiące.

Offline death_bird

« Odpowiedź #324 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 12:32:05 »
No czyli jednak wysyłka jest - tylko w jedną stronę.
Ale ok. Teraz rozumiem sytuację i przestaję dziwić się cenie. Byłem święcie przekonany, że to jest kwota za standardowy wrys jaki otrzymujesz przy stoliku a nie za pracę w zaciszu własnej pracowni (zaś różnica bierze się wyłącznie z tego gdzie jest umieszczany).

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #325 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 12:37:19 »
A spójrzmy na to w ten sposób: pani KN jest Polką i prawdopodobnie stąd pochodzi (strzelam, nie znam jej życiorysu). Przyjeżdża na konwent do Polski i wali ceny z USA. Ja nie wiem, może dla amerykańskiego fana 125 $ to nie jest dużo, ale u nas to naprawdę sporo, tak ze 3 razy więcej niż dla Amerykanina albo Francuza. Pani NK chyba wie jak się u nas żyje i ile się zarabia, więc traktowanie nas tak samo jak tamtych jest trochę... hm... mało empatyczne :)

Ciekawe czy na konwencie w Zimbabwe też by sobie tyle życzyła? Może tak. W końcu to jej praca, a nie działalność charytatywna dla gołodupców z całego świata.

Offline isteklistek

« Odpowiedź #326 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 12:38:55 »
Cały czas przecież piszemy, że chodzi o to, co na festiwalu zostanie stworzone, a nie o żadnych pracach domowych. Było pisane o blankach W7 na festialach, o puszce Rosińskiego.... a tu nagle taki wyskok.

Offline death_bird

« Odpowiedź #327 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 12:40:37 »
@isteklistek - właśnie dlatego miałem problem z załapaniem o co tutaj chodzi i skąd taka cena.  8)

Offline Lewaczek

« Odpowiedź #328 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 12:42:45 »
Cały czas przecież piszemy, że chodzi o to, co na festiwalu zostanie stworzone, a nie o żadnych pracach domowych. Było pisane o blankach W7 na festialach, o puszce Rosińskiego.... a tu nagle taki wyskok.
I z tego się nabijam. Część z Was nie dostała prawidłowej informacji, nikt się nie pokusił żeby to sprawdzić, ale z łatwością ubzdurano sobie coś z niczego i przez kilka podstron kilka osób jedzie po Pani Kasi. Brawo Oni.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #329 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 12:44:54 »
Z cyklu: "a lewaczek wiedział nie powiedział" :)

A gdzie to jest napisane, że chodzi o pracę domową? Tu na forum? Gdzieś w odmętach internetu? Jakiś link?

Poza tym kogo obchodzi jak długo praca będzie powstawać? Za okładkę Mignoli chętnie zapłaciłbym 500, nawet gdyby rysował ja przez 20 minut :)
« Ostatnia zmiana: So, 21 Wrzesień 2019, 12:47:24 wysłana przez Kapral »