Autor Wątek: 30. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier 27-29.09.2019  (Przeczytany 116076 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline turucorp

Odp: 30. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier 27-29.09.2019
« Odpowiedź #285 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2019, 21:36:23 »
Ciekawe ile bierze Robert Adler (rysownik Boom! Studios)
Wszystkie blanki W7, które Robert robił na festiwalach (MFKiG, WCC, FKW) robił za darmo.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Itachi

• Gość
« Odpowiedź #286 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2019, 21:48:00 »
Może zwyczajnie dlatego, że gdyby zrobiła wrys jednej czy paru osobom to zaraz zleciałaby się cała grupa chętnych z pretensjami czemu oni nie mają. Po co robić dym na własnym stoliku.

Kasia Niemczyk będzie też na strefie autografów, a tam atak zmodyfikowanych komikspeców jej nie grozi gdyż jest chroniona i oddzielona fosą od stada krwiożerczych bestii, których jedynym celem jest nabić czarownicę na pal.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #287 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2019, 23:37:08 »
rysownik komiksów to praca - nie na etat przypominam. dlaczego ktoś ma pracować za darmo? nie rozumiem tego. dlaczego polak ma rysować taniej niż zachodni rysownik?

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #288 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2019, 23:41:37 »
Może dlatego, że jest mało rozpoznawalnym rysownikiem, na razie bez większych osiągnięć i przyjechał do Łodzi, żeby się promować, a nie do pracy.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #289 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2019, 23:46:13 »
no to w takim wypadku nikt nie kupi. w czym problem?

Offline turucorp

« Odpowiedź #290 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 00:26:32 »
Może dlatego, że jest mało rozpoznawalnym rysownikiem, na razie bez większych osiągnięć i przyjechał do Łodzi, żeby się promować, a nie do pracy.
Zauważ, że promocja jest elementem pracy rysownika.
Niektórzy (polscy) twórcy wykonują ją za darmo, inni już zauważyli, że np. goście specjalni cenią sobie swoja pracę wykonana podczas promocji, i sami zaczynają się wyceniać (szczególnie, że jako goście "niespecjalni" de facto dopłacają do tej promocji). Kwestią otwartą jest kto na ile się wycenia. Ale to już element ryzyka zawodowego.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #291 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 00:45:54 »
Nie, no jest jednak pewna różnica między rysownikiem na dorobku a gościem specjalnym. Jak dla mnie cennik 500 zł/szt. jest w tym wypadku po prostu śmieszny (żeby nie powiedzieć bezczelny), ale może ktoś się skusi na trabanta w cenie mercedesa :)

Midar

• Gość
« Odpowiedź #292 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 01:52:07 »
...Rok temu z łaską rozdała tylko kilka autografów i po jakieś połowie godziny uciekła ze strefy. Ludzie mieli oryginalne zeszyty, bo przecież w pl nic jeszcze wtedy nie wyszło. Ale czy to przeszkadzało aby ozdobić te komiksy przynajmniej drobnym, symbolicznym rysuneczkiem? No chyba nie. I teraz zastanawiam się czy sytuacja będzie podobna, tylko podpis a jak chcesz coś więcej wyskakuj z pięciu stówek?
Tak, ale rok temu była bardzo przeziębiona i ledwie dawała radę wysiedzieć na stanowisku. Nawet fani dziwili się, że w ogóle tam siedzi.

Offline kelen

« Odpowiedź #293 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 09:37:09 »
Wybaczcie proszę szczerość, ale to jest żałosne, co tutaj się wypisuje.

Nikt z Was nie ma prawa narzucać to, ile artysta/artystka powinien/powinna brać pieniędzy za swoją pracę. Ci ludzie od zawsze mają problem z zarabianiem na swoim talencie, bo spora część odbiorców ma jakiś skrzywiony obraz tego, jak działa taki proces i najchętniej chcieliby wszystko za darmo albo jakieś śmieszne pieniądze, bo przecież "to jest tylko dla Ciebie chwila".

Jeśli podobają się Wam prace czyjejś osoby, to cena nie powinna grać roli. Nie stać Cie? Zacznij odkładać kasę wcześniej, albo po prostu nie kupuj lub wybierz jakąś tańszą alternatywę, jeśli jest oferowana (np. headshot zamiast half/full body, albo czerń i biel zamiast kolorów). Ktoś robi rysunki za darmo? Spoko. To wybór tej osoby i należy go uszanować na równi z decyzją z osoby, która pobiera opłaty.

Najbardziej zdołowało chyba mnie to:

Co ma rozpoznawalność do tego wszystkiego? ABSOLUTNIE NIC. Chcecie powiedzieć, że ktoś ma mniej zarobić tylko dlatego, że ma mniej odbiorców? Skąd w ogóle wiecie, że ktoś jest mniej popularny, od innej osoby? Przypominam, że od lat mamy coś takiego, jak Internet, gdzie artyści zdobywają fanów na całym świecie - kogo obchodzi, że w Polsce tych osób może być mniej? Na festiwalach przychodzicie do autorów niewydawanych w Polsce i mówicie im, że ich praca jest mniej wartościowa, bo są u nas nieznani?

Dla mnie tego typu teksty są przykre i mocno szkodliwe, bo pokazują postawę całkowicie zerowego szacunku za czyjąś pracę. I z pewnością przyczyniają się do sytuacji, gdzie twórcy muszą zaniżać mocno ceny, bo coraz więcej znajduję się ludzi, którzy najchętniej nic by nie płacili.

Potraficie zachwycać się czyimś rysunkami, jeździć na festiwale, żeby zobaczyć na żywo ulubionych autorów i autorek, ale jak tylko pojawia się temat pieniędzy to od razu zaczynają się problemy. Nigdy nie zapomnę tego obrzydliwego oburzenia w kolejce do Norma Breyfogle'a w 2010 roku, gdy ten życzył sobie zapłaty za rysunki na kartkach (a ceny i tak miał mocno zaniżone).

Osobom mającym takie nastawienie ("On/ona nie powinien/powinna brać tyle/w ogóle kasy za to!") nie życzę nigdy, żeby ktoś do Was podszedł i powiedział, że Wasza praca (jakakolwiek ona by nie była) nie jest warta tyle, ile zarabiacie "BO JA TAK SĄDZĘ.". Apeluję natomiast do chwili refleksji. Zastanówcie się, czy twórcy, którzy dostarczają Wam artystycznych wrażeń mają rzeczywiście mieć puste kieszenie ciężko pracując dla Waszego zadowolenia.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #294 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 09:54:54 »
Dla mnie tego typu teksty są przykre i mocno szkodliwe, bo pokazują postawę całkowicie zerowego szacunku za czyjąś pracę.

Ja mam bardzo dużo szacunku do czyjejś pracy, ale zero szacunku do tzw. sodówy :)

Osobom mającym takie nastawienie ("On/ona nie powinien/powinna brać tyle/w ogóle kasy za to!") nie życzę nigdy, żeby ktoś do Was podszedł i powiedział, że Wasza praca (jakakolwiek ona by nie była) nie jest warta tyle, ile zarabiacie "BO JA TAK SĄDZĘ."

Cóż za życzliwość! Bardzo dziękuję za szczere życzenia. Nawzajem!

Apeluję natomiast do chwili refleksji. Zastanówcie się, czy twórcy, którzy dostarczają Wam artystycznych wrażeń mają rzeczywiście mieć puste kieszenie ciężko pracując dla Waszego zadowolenia.

Jak by ci to powiedzieć? W tej branży nie płaci się za ilość poświęconej czemuś pracy, tylko za efekt i nazwisko. Czy nabywców obrazów interesuje ile czasu Fangor malował swoje kółka albo Opałka pisał cyferki?

Offline Lewaczek

« Odpowiedź #295 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 10:04:15 »
Skąd takie info? Amelkę wspierałem już dwukrotnie, ale gdzie znalazłeś informację o jakiej piszesz?
Na Instastory autorki.

Zwłaszcza, że ta autorka jest przecież na "rozruchu" i dopiero uczy się rysować.
Znając Twoją zajebistą retorykę, to wspomniana autorka komiksów dla Marvela, Dark Horse czy Image nauczy się dopiero rysować wtedy gdy opublikuje ją "Komiks i My", prawda?

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #296 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 10:25:41 »
Znając Twoją zajebistą retorykę, to wspomniana autorka komiksów dla Marvela, Dark Horse czy Image nauczy się dopiero rysować wtedy gdy opublikuje ją "Komiks i My", prawda?

Gdyby Ci coś umknęło, to my tu nie rozmawiamy o publikacji na łamach "Komiks i My", tylko o śpiewaniu sobie po 500 zł za obrazek formatu B5 :)

Offline Lewaczek

« Odpowiedź #297 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 10:35:47 »
Gdyby Ci coś umknęło, to my tu nie rozmawiamy o publikacji na łamach "Komiks i My", tylko o śpiewaniu sobie po 500 zł za obrazek formatu B5 :)
Och serio? A ja myślałem że trafiłem do miejsca w którym barda pozerów mówi nieobecnej tu artystce o tym jak powinna wyceniać swoją pracę.
« Ostatnia zmiana: So, 21 Wrzesień 2019, 10:37:20 wysłana przez Lewaczek »

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #298 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 10:51:54 »
Jak by ci to powiedzieć? W tej branży nie płaci się za ilość poświęconej czemuś pracy, tylko za efekt i nazwisko. Czy nabywców obrazów interesuje ile czasu Fangor malował swoje kółka albo Opałka pisał cyferki?

A jak to się ma do twojej dzisiejszej wypowiedzi  z innego temtu?

Mówię to także na podstawie własnego doświadczenia, jako tłumacza i autora, któremu różne żenujące stawki już w życiu proponowano.

Jeśli tobie proponują niskie stawki, to jest to żenujące. Jeśli rysowniczka wyceni swój czas i pracę, to sodówa jej odwalila?

Chyba, że masz się za taką persone z nazwiskiem i dorobkiem, że przy tobie ta autorka to nikt.

Offline death_bird

« Odpowiedź #299 dnia: So, 21 Wrzesień 2019, 10:59:36 »
Wybaczcie proszę szczerość, ale to jest żałosne, co tutaj się wypisuje.

Kwestia różnych opinii jak sądzę. Sam nigdy nie jeździłem na żadne tego typu imprezy toteż wydawało mi się, że Autorzy/Rysownicy pojawiają się tam w ramach promocji swojej osoby/swoich prac i to jest miejsce w którym spotykają się z fanami jak równi z równymi a proces wpisywania autografu/dokonania wrysu odbywa się na zasadzie tejże promocji. A co do płatności: takoż wydawało mi się, że w celu otrzymania autografu/rysunku wystarczy wylegitymować się tomem za który Artysta otrzymuje tantiemy. I że ten wpis/wrys to jest swego rodzaju podziękowanie za zakup książki/komiksu będącego efektem pracy Autora.
Także tego. Przyznam iż jako dla laika podejście typu "ja tu dzisiaj jestem w pracy" wydaje się być dosyć takie... hm... szorstkie.
Ale ok. Volenti non fit iniuria. Ktoś jest gotów zapłacić 5 stów za rysunek? Jego sprawa.
Sam zwyczajnie miałem inny obraz sytuacji.

Dementi: Nie. Nie stawiam tutaj nikomu zarzutów czy nie bawię się w pretensje. Zwyczajnie dzielę się spostrzeżeniem.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".